powered by www.bluechip.hu

Ingyenes az Apple új operációs rendszere

Ingyenes lesz az Apple új, laptopoknál és számítógépeknél használt operációs rendszere, a “Mavericks”

by Blake Dashed
2013. October 24. 10:30

Ingyenes lesz az Apple új, laptopoknál és számítógépeknél használt operációs rendszere, a “Mavericks” – jelentette be a technológiai cég kedden egy San Franciscóban rendezett sajtótájékoztatón. Az operációs rendszer mellett új laptopjait és táblagépeit is bemutatta az Apple.

           

Az Apple szerint az új operációs rendszernek köszönhetően csökkenni fog a Macbook laptopjainak energiafelhasználása, vagyis többet lehet használni őket két töltés között. Javítottak a rendszer memóriatömörítő képességén, így több adatot is lehet majd tárolni, és a rendszer jobb grafikai beállításokat is lehetővé fog tenni.


Kedden az Apple bemutatta a legújabb táblagépét is, az iPad Air-t. Az eredeti iPad táblagéphez képest az Air könnyebb és vékonyabb lett, és átlagosan nyolcszor olyan gyors, mint az eredeti modell, több antenna van benne, hogy jobban tudjon kapcsolódni a vezeték nélküli hálózatokhoz. A november elsejétől kapható Air ára 499 dollár lesz, míg az iPad 2 ára továbbra is 399 dollár marad.Az amerikai cég frissíti az iPad mini termékét is, az új verzióba szintén gyorsabb chip kerül, és fejlesztik a kijelzőjét. Az új mini 399 dollárba fog kerülni, míg a régi minik árát 329 dollárról 299 dollárra csökkentik. Az első reakciók alapján a 399 dolláros ár kicsit magasabb a szakértők által vártnál.Az új táblagép sorozat sikere rendkívül fontos a cégnek.


A Gartner piackutató cég szerint az Apple piaci részesedése a táblagép-piacon 2011-ben 65 százalék volt, 2012-ben már csak 54 százalék, és az idén 50 százalék alá eshet. A Samsung és az Amazon táblagépei fokozatosan szorítják ki az Apple-t, és kedden a Nokia is bemutatta első táblagépét. A harmadik negyedévben az Apple 14,6 millió táblagépet adott el, 14 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban az azonos időszakban.Tim Cook, az Apple vezérigazgatója adatokkal támasztotta alá, hogy mennyire sikeresek a cég táblagépei. Elmondása szerint 13 milliárd dollár bevételük volt azoknak a cégeknek, amelyek az App Storeban árusították az Apple termékeire írt felhasználói programjaikat, és októberig összesen 170 millió darabot adtak el az eredeti iPad táblagépből.

A készülékek forgalmazása 2013. november elsején indul.