powered by www.bluechip.hu

Batman: Arkham Origins Teszt

Kedves Denevérember!

by Blake Dashed
2013. November 01. 00:00
Gotham hópelyhekkel tarkított utcáit elnézve a békesség és a szeretet lagymatag érzése költözött belém, ezért úgy döntöttem, hogy a magam módján ünneplem meg a karácsonyt; felbéreltem nyolc veszélyes bérgyilkost, hogy ontsák ki az életed és rázzák gatyába ezt az unalmas várost. Garantálom, hogy halálosan jó buli lesz és a mosoly is az arcodra fog fagyni! Addig is, kellemes ünnepeket: Black Mask.
Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs hol kezdjem a játék tesztjét. De talán egy kis történelemmel kellene, hogy tisztán lássuk miről van szó:

Rocksteady Studios Arkham-sorozata számtalan rajongót szerzett magának az évek során, sötét hangulatával és innovatív játékmenetével pedig végérvényesen felkerült a Batman rajongók kipipálandó listájára. Valószínűleg ez is közrejátszhatott abban, hogy a Warner Bros. Interactive Entertainment még egy epizódot rendelt a jelen generáció gépeire, méghozzá egy előzményt, amely öt évvel az Arkham Asylum előtti eseményeket meséli el.



A sztori egy ifjabb, vadabb,  kevésbé edzett Batman történetét fogja elmesélni, 9 évvel az első rész eseményei előtt. Igazán emberfeletti képességekkel rendelkező rossz fiúk ellen még nem nagyon küzdött a Sötét Lovag, a rendőrség sem igazán tudja még hova helyezni személyét. Emiatt lesz komoly kihívás, amikor Black Mask ráküldi gyilkosait, köztük Deathstroke-ot.



Batman a korábbi részekből ismert eszközök mellé természetesen újakat is kapott, továbbá a detektívesedés kiemelt szerephez jut. Az ismét felbukkanó Joker hangja immáron nem a szinkronhang veteránja, Mark Hamill (legtöbben Luke Skywalker-ként emlékezhetnek rá), hanem a feltörekvő Troy Baker. A történet Alfred és Batman kapcsolatára is ki tér, illetve a különböző mellékküldetések más képregény-gonoszokat is felsorakoztatnak. Deathstroke pedig játszható karakter is az előrendelők számára, illetve letölthető tartalomként.



Noha karácsony van, az utcák teljesen kihaltak, csak és kizárólag rosszarcúak mászkálnak szabadon. Az egész játék során alig fogunk találkozni civilekkel, ráadásul ők is börtönőrök. Ez mondjuk azért elég cinkes, mert így a játékmenet a következőkből áll. Megyünk, ház, észrevesznek minket, bunyó, értékelés, 2 házzal később ismétlés. Aztán megint. És megint. Ha a külsőségeket nézzük, sajnos egyetlen szó jut róla az eszembe: elavult. Hiába próbálták meg poénos dolgokkal feldobni a környezetet, mint például zokni a börtönrácsokon, karácsonyi díszek a hídon, neon néhány bolton, egészen egyszerűen nem néz ki jól.  



A játékmenet annyira monoton és unalmas lesz egy idő után, hogy igen nagy akaraterő szükségeltetik ahhoz, hogy végigjátsszuk. A hosszan tartó utazásoknak is megvan azonban az előnyük: különféle mellékküldetésekre bukkanhatunk. A Crime in Progress lesz az egyik leggyakoribb misszió, ilyenkor a városi rendőrségnek segédkezhetünk, de ott vannak a Most Wanted feladatok is, amelyek során a sztori szempontjából másodlagos gonosztevőknek (Anarky, Mad Hatter stb.) tehetünk keresztbe. 

A játékmenet gyakorlatilag semmit sem változott, a sztorin és a helyszíneken túl minden ugyanaz. Az egész egy biztonsági játék, a megújult fejlesztőcsapat érezhetően nem mert/akart túllépni a Rocksteady által felállított mércén. Talán jól is tették, hiszen így az elődök nagyszerűségét sikeresen megörökölte.

A játékban picit csalódtam, mert azt hittem (és szerintem a többi rajongó is), hogy valami különlegeset kapunk a pénzünkért. Az eleinte pörgős és élvezetes verekedések eltunyulása és véget nem érő unalmas hajhászása elveszi az ember kedvét a játéktól.  Sokat lehetne írni a karakterekről és a helyszínekről, de ahogy feljebb kiderült már a biztosra mentek a fejlesztők és habár a környezet nagyon szép (részben), világmegváltó változást ne várjunk tőle. De aki játszott az előző 2 kiadással mindenképp próbálja ki, mert nagyon kellemes szórakozást nyújt és kiváló kikapcsolódás a téli hónapokban.

Minimum gépigény:

OS: Windows Vista 32, Windows 7 32, Windows 8 32

CPU: AMD Athlon X2 @ 2.8 GHz or Intel Core 2 Duo @ 2.4 GHz

RAM: 2 GB Memory

GPU: AMD Radeon HD 3850 or NVIDIA GeForce 8800 GTS or better

DX: Direct X 10

Ajánlott gépigény:

OS: Windows Vista 64, Windows 7 64, Windows 8 64

CPU: AMD Phenom II X4 965 @ 3.4 GHz or Intel Core i5-750 @ 2.67 GHz

RAM: 4 GB Memory

GPU: AMD Radeon HD 6950 or NVIDIA GeForce GTX 560 or better

DX: Direct X 11

A hivatalos Trailer:

A játékszoftvert a Bluchip Kft biztosította.