powered by www.bluechip.hu

Nyolcvan százalék felett az Android részesedése

Töretlen a népszerűsége a Google operációs rendszerének

by Blake Dashed
2013. November 13. 16:50
Címkék: android, google
A harmadik negyedévben összesen 261,1 millió mobilkészülék került a világpiacra, ennek 81,0 százaléka, 211,6 millió üzemelt Android operációs rendszerrel.

Átlépte a 80 százalékos határt az Android operációs rendszer részesedése a mobilkészülékek piacán a harmadik negyedévben, taroltak a "phabletek", az átlagos készülékár pedig 12,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest - közölte az amerikai International Data Corporation (IDC) számítástechnikai, távközlési és informatikai piackutató intézet szerdán. (A phablet egyesíti magában a telefonok - phone - és a táblagépek - tablet - tulajdonságait.)

A harmadik negyedévben összesen 261,1 millió mobilkészülék került a világpiacra, ennek 81,0 százaléka, 211,6 millió üzemelt Android operációs rendszerrel. A mobilkészülékek eladási száma egy év alatt 39,9 százalékkal növekedett, ezen belül az Android-készülékeké 51,3 százalékkal.

Az iOS operációs rendszeren futó készülékek értékesítési száma 33,8 millióra nőtt az idei harmadik negyedévben a 2012 harmadik negyedévében eladott 26,9 millióról, a 25,6 százalékos növekedés azonban elmaradt a piac 39,9 százalékos növekedésétől, így a piaci részesedés 14,4 százalékról 12,9 százalékra csökkent.

A legnagyobb növekedést a Windows operációs rendszeren futó készülékek érték el eladási számban, 156,0 százalékot: az idei harmadik negyedévben eladott 9,5 millió darab 3,6 százalékos piaci részesedést hasított ki magának az egy évvel korábbi 3,7 millió darab 2,0 százalékos részesedése után.

A BlackBerry operációs rendszer piaci részesedése 1,7 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 4,1 százalékról. BlackBerry-készülékekből az idei harmadik negyedévben 4,5 milliót értékesítettek a 2012 harmadik negyedévi 7,7 millió után. Más operációs rendszereknek együttesen 1 százalék alá csökkent a piaci részesedésük az idei harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 4,5 százalék után.

A harmadik negyedévben értékesített okostelefon-készülékek átlagos ára (average selling price, ASP) az egy évvel korábbihoz képest 12,5 százalékkal, 317 dollárra csökkent. Ezzel párhuzamosan jelentősen megemelkedett a nagy képernyős (5-7 hüvelyk képernyőátmérős) készülékek, az úgynevezett phabletek részaránya is, amelyek rendszerint drágábbak a hagyományos méretű készülékeknél. A harmadik negyedévben a phabletkészülékek 21 százalékos részesedést hasítottak ki maguknak az okostelefon-piacból az egy évvel korábbi 3 százalék helyett.

A phabletkészülékek átlagára 443 dollár volt a harmadik negyedévben, de ez is közel negyedével, 22,8 százalékkal csökkent a 2012 harmadik negyedévi 573 dolláros átlagárhoz képest. Az IDC véleménye szerint az iOS piaci részesedésének csökkenése a phablet kategóriájú Apple-készülék hiányára vezethető vissza.

via MTI