powered by www.bluechip.hu

Az új Xbox One és PlayStation 4 háromszor többet fogyaszt

Meglepőek az eredmények a fogyasztás tekintetében az új konzoloknál.

by Blake Dashed
2013. December 29. 21:59
A legújabb generációs játékkonzolok közvetlen elődeikhez képest háromszor annyi elektromos áramot fogyasztanak és bizonyos helyzetekben igencsak energia pazarlóan viselkednek…
Amikor a PS2 és Xbox Classic korszak véget ért, többen felhorkantak, hogy az akkor újnak számító PS3 és Xbox 360 játékkonzolok mennyivel többet fogyasztanak. Az új játékkonzol generáció nemcsak a grafika minőségében, extra funkciókban jelent előrelépést hanem az áramszámlánk tövábbi növekedéséhez is hozzájárul. 

                    
  
Mind a PS4 mind pedig az Xbox One PC alapú architektúrára épül és belső felépítésük alig különbözik néhány ponton. Ez könnyebb programozhatóságot és még számos előnyt jelent a fejlesztők és a felhasználók számára egyaránt. Az energiafelhasználás hatékonysága viszont nem volt elsődleges a gépek megalkotása során. Erre egy példa a PS4 készenléti állapota, melyben a gép 10 W körül fogyaszt köszönhetően az állandóan feszültség alatt tartott USB portoknak, melyekről a kontrollerek tölthetők. Mindezt egy mai átlagos laptop 1 W-os készenléti fogyasztás mellett képes nyújtani, melyből jól látszik, van még mit javítani ezen a téren. Bekapcsolt USB töltés esetén az Xbox One pedig majd 20 W-ot eszik az NRDC mérései szerint. 

                          


Játék közben az Xbox One 40 százalékkal éhesebb az Xbox 360-nál, míg a kicsit erősebbnek vélt PS4 50 %-kal fogyaszt többet, mint a korábbi PS3 modell. Ezen felül a mozgásérzékelő rendszer tovább ront a hatékonyságon, hiszen az Xbox One-hoz tartozó Kinect a teljes konzol fogyasztásának közel a feléért egymagában felelős, hiszen a hangvezérlésnek köszönhetően állandó jelleggel teljesen aktív állapotban van. 

Forrás: NRDC