powered by www.bluechip.hu

Megmenekült a Winamp

Megvették a Winampot, de nem a Microsoft

by Blake Dashed
2014. January 02. 09:19
A legendás zenelejátszót fejlesztő céget a Radionomy nevű internetrádiós társaság vásárolta meg.

A Windows mellett Macre és Androidra elérhető zenelejátszó szoftvert fejlesztő Nullsoft cég a kilencvenes évek vége óta az AOL nevű amerikai internetszolgáltató tulajdonában volt. Ez a vállalat azonban tavaly novemberben bejelentette, hogy bezárja a Winamp honlapját, és az ahhoz kapcsolódó internetes szolgáltatásokat, így a Shoutcast internetrádiót is. Korábban a Microsoft neve is felmerült potenciális vásárlóként.

Bár eredetileg már december 20-án el kellett volna tűnnie a Winamp.com-nak az internetről, a szájt jelenleg is működik. A TechCrunch információi szerint ugyanis a Nullsoftot a brüsszeli székhelyű Radionomy internetrádiós szájt vásárolta meg.

A Winamp.com domainnevet mostanra már ugyanaz a névszerver szolgálja ki, amely a Radionomy.com-ot is. A TechCrunch szerint a Shoutcast rádiós katalógusa is a Radionomy tulajdonába kerül, amely mintegy ötvenezer állomással bővíti ki a cég hatezer jelenleg is elérhető rádióját.


A Winamp ismertségét annak köszönheti, hogy az egyik legelső, könnyen használható mp3-lejátszó szoftver volt. A kilencvenes években a zeneipart forradalmasító tömörített zenefájl-formátum még nem volt olyan széles körben támogatott, mint napjainkban. A Winamp funkciói később szükségtelen extrákkal bővültek, az Apple pedig egy rivális szoftverre építette saját zeneáruházát, az iTunest, így szerepe mostanra marginálissá vált.