powered by www.bluechip.hu

Átlátszó kijelző? Jöhet?

Széles látószög, egyszerű gyártástechnológia, olcsó előállítás – mi kell még?

by Blake Dashed
2014. January 23. 13:52
Még csak alig mutatták be a hajlított kijelzős mobilokat, máris itt van az első videó az átlátszó kijelzőről. Hogy ez mikor lesz aktuális és mikor foghatjuk a kezünkbe, az még a jövő zenéje.
Az átlátszó képernyők, kijelzők, HUD-ok (head-up display-ek, azaz fejmagasságú kijelzők) túl drágák, használatuk igencsak korlátozott, mivel csak nagyon szűk látószögben láthatóak. Úgy látszik, az MIT kutatói megoldást találhattak erre a problémára.

Prototípus képernyőjükön nanorészecskék jelenítik meg a képet, miközben a kijelző kifogástalanul áttetsző marad. Mint az alábbi videón is látható, a kijelző mögötti látvány zavartalanul élvezhető. A nanotechnológia költséghatékony megoldás, hiszen a projektor által vetített kép csak egy olcsó műanyag bevonatot igényel.


Az innovatív rendszer leírása ezen a héten jelent meg a Nature Communicationsben. Társszerzői Marin Soljačić és John Joannopoulos professzor, valamint Chia Wei Hsu, egy végzős hallgató. A találmány természetesen még további kidolgozást igényel.
Bővebben a témáról ITT lehet olvasni, angol nyelven.
(A kiemelt kép csak illusztráció.)