powered by www.bluechip.hu

A Lenovo megvette a Motorolát

Váratlan lépés a Google-től. Mindenkit meglepett az üzlettel.

by Blake Dashed
2014. January 30. 09:19
Címkék: lenovo, motorola, google, hírek
A Motorola 2011 elején bomlott két céggé, a vállalati megoldásokkal foglalkozó Motorola Solutionsre és a mobiltelefonos Motorola Mobilityre, mely utóbbi vállalatot 2012-ben vásárolta fel a Google. Az ügylet igen komoly, mintegy 12,5 milliárd dolláros kiadást jelentett a Google számára, viszont úgy tűnt, hogy igencsak megérte, hiszen ily módon a keresőóriás hozzájutott a Motorola több mint 17 ezer szabadalmához is. De a Google a tegnapi napon hirtelen eladta Motorola Mobilityt a Lenovonak.
12,5 milliárd dolláros eladási árról azonban szó sincs, ugyanis a vevő, mely nem más, mint a kínai Lenovo, mindössze 2,91 milliárd dollárt fizet a Motoroláért. Ebből az összegből most 1,41 milliárd dollárt fizet ki a Lenovo, a fennmaradó 1,5 milliárdot pedig az elkövetkezendő három esztendőben fogja átutalni. 

Gondolhatnánk, hogy a Google most akkor 9,59 milliárd dollárt bukott az üzleten, ez azonban nem egészen van így, ugyanis a Motorola szabadalmainak jelentős részét megtartja az amerikai vállalat, ezenkívül pedig az Advanced Technology részleg sem kerül át a Lenovohoz. A 4,5 százalékos piaci részesedése révén jelenleg a világ ötödik legnagyobb okostelefon gyártójaként jegyzett Lenovo mintegy 2000 szabadalomhoz és persze a Motorola név használati jogához is hozzájutott. A Motorola jelenleg nincs fent a legnagyobb smartphone gyártók globális ötös toplistáján, viszont az USA-ban a harmadik helyen tanyázik. 


A Lenovo okostelefonjai kiválóak, de nem a Magyarországi pénztárcához vannak igazítva. Bízunk benne, hogy ezzel az okos lépéssel az egyik kedvenc notebook gyártónk olyan okostelefon gyártóvá léphet elő, ami számunkra is elérhető lehet.