powered by www.bluechip.hu

Ventillátor update az Enermaxtól

Az Enermax is frissítette ventilátor kínálatát.

by Blake Dashed
2014. February 10. 22:40
Címkék: enermax, ventilátor
Twister Pressure: a legújabb Twister csapágyas, nagyteljesítményű ventilátor az Enermax-tól, amit több, mint 160 000 óra élettartamra optimalizáltak.


Magas nyomás a még nagyobb hűtésteljesítményért

Ahhoz, hogy egy számítógépházat tökéletesen le tudjunk hűteni elengedhetetlen egy ventilátor, amely alacsony forgási sebesség mellett magas légszállítási teljesítményre képes. Ez a funkció leginkább a hűtőknél és a radiátoroknál fontos, mivel a lamellák közül a hőt el kell vezetni, át kell rajta fújni a levegőt. Az Enermax ehhez a speciális igényhez tervezte a Twister Pressure ventilátort. A nagysebességű Twister Storm ventilátorral együtt 2014. második negyedévétől lesz elérhető a termék, ami így teljessé teszi az Enermax prémium kategóriás hűtőkhöz tervezett ventilátorsorát.


Második generációs, szabadalmaztatott Twister csapágy

„Több, mint 2 éves fejlesztési munka eredménye ez a merőben új, nagyteljesítményű ventilátor termékcsalád, amit már a Twister csapágyazással láttunk el.” – nyilatkozta Benjamin Schäfer, az Enermax Europe PR/marketing vezetője. „A fejlesztés kezdeti szakaszában nagy eredményeket értünk el a robosztus vázzal valamint a ventilátor lapátokkal, azonban amikor a tűrőképességet is vizsgáltuk a 3 000 fordulat/perces teljesítményen, úgy éreztük, már nagyon feszegetjük a hardver határait. Így amellett döntöttünk, hogy optimalizáljuk a Twister technológiát.” A végeredmény kiemelkedő lett: a második generációs Twister csapágyak több, mint 160 000 óra működési élettartamot garantálnak. Ez az elődjéhez képest több mint 60%-os növekedés.


Mi az, amin változtattunk?

„Általában a csapágyakban kis fém golyók vannak. Ezeket a fém golyókat egy domború érintkezési felületre cseréltük ki. Rájöttünk arra, hogy abban a technikában, amit idáig alkalmaztunk, a fém golyócskák nem megfelelőek az igazán nagyteljesítményű ventilátorainkhoz. A por és az egyéb mikrorészecskék folyamatosan a golyók közé szorulnak, így azt lassan korrodálják – kivétel persze, ha valaki folyamatosan tisztítja a lapátokat. A 3 000 fordulat/perc feletti folyamatos teljesítménynél már nem tudtuk garantálni a 100 000 óra élettartamot. Ezért azt a döntést kellett hoznunk, hogy az új ventilátorainkhoz új csapágyakat is kell fejlesztenünk.” Az Enermax a teljes újratervezés mellett döntött. Az alap funkció megmaradt, azonban a felépítés teljesen megváltozott. A mágnest beépítették a csapágyba, a tengelyt pedig a rotorhoz rögzítették. Amikor bekapcsolják a ventilátort, a mágnes tartja megfelelő pozícióban a tengelyt. A domború felületnek köszönhetően az Enermax így csökkentette a súrlódási ellenállást, csendesebbé tette a működést, valamint simább forgást is szavatolnak.  A persely két oldalon zárt, gondozásmentes, így megvédi azt a koszolódástól és a korróziótól.


Twister Pressure vagy egyszerű házhűtő ventilátor?

Láthatóan a Twister Pressure több elemben is különbözik az egyszerű ventilátoroktól: az összesen 9 nagyteljesítményű lapát, fekete-áttetsző és hő rezisztens műanyagból készült. A szélerőművet extrém környezeti hatásokra optimalizálták, így elviseli akár a folyamatos 85°C-os működési hőmérsékletet is. A Twister Pressure (12cm DIA) 1 200 RPM-en ugyanazt a légszállítási (és így hűtési) teljesítményt adja le, mint a Cluster Advance (12cm DIA) 1 500 RPM mellett. Tehát a Twister Pressure több mint 37%-kal hatékonyabb lett.


A Twister Pressure támogatja az APS (Adjustable Peak Speed) funkciót, amivel 3 fokozatban állíthatjuk a forgási teljesítményt: Ultra Silent (500 – 1 200 RPM), Silent (500 – 1 500 RPM) és Performance (500 – 1 800 RPM). A kiválasztott mód esetében a forgási sebesség automatikusan szabályozott.

Ár és elérhetőség
A Twister Pressure (UCTP12P) 120 mm-es verziója már elérhető. További Enermax finomságokat ERRE találsz.