powered by www.bluechip.hu

A mobilosok többségének többet érnek a tárolt adatok a készüléknél

Egyre fontosabb, hogy védjük telefonunkat a támadásoktól

by Blake Dashed
2014. February 22. 17:40
A mobilkészülék tulajdonosok többsége érétkesebbnek tartja a készüléken tárolt adatait, mint magát a készüléket és a tárolt információ a kiberbűnözőknek éppen olyan értékesíthető árucikk, mint a zsebtolvajoknak maga a mobiltelefon - állapítja meg a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat és a B2B International piackutató cég közös felmérése.
A vizsgálat tanúsága szerint a felhasználók 56 százaléka számára jóval értékesebbek a mobil eszközén tárolt személyes adatok, mint maga a készülék. Ez már csak azért is komoly problémát jelenthet számukra, mivel a statisztikák szerint minden ötödik kibertámadás végződik a személyes adatok elvesztésével, melyeknek 61 százalékát sosem tudják visszaállítani. A kiberbűnözők által begyűjtött személyes adatokat nagy tételben el lehet adni, a banki hozzáférési adatokat csalásra lehet felhasználni, vagy váltságdíj ellenében visszaszolgáltatni, a rosszindulatú felhasználási lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. A személyes adatokat azonban egyszerűbb megvédeni az illetéktelen hozzáféréstől, mint magát a készüléket a lopástól, hiszen rendelkezésre állnak az ehhez szükséges szoftvereszközök - hangsúlyozzák.
 

Megjegyzik ugyanakkor, hogy a statisztikák szerint a mobilkészülék tulajdonosoknak csak elenyésző hányada használ védelmi szoftvert készülékén, holott azok a védelem mellett az online banki szolgáltatásokhoz is biztonságos hozzáférést nyújtanak. A készülék ellopása esetén pedig blokkolni tudják az adatokhoz való hozzáférést és biztosítják azok visszanyerhetőségét.

via MTI