powered by www.bluechip.hu

Napelemes drónokkal terjeszti a netet a Facebook

Vagyis legalábbis ez a terv

by Blake Dashed
2014. March 11. 08:13
Címkék: facebook, internet
A Facebook legutóbb a 19 milliárd dolláros WhatsApp-felvásárlás kapcsán került reflektorfénybe, ám a profiton kívül más célok is motiválják a közösségi szolgáltatás alapítóit, ugyanis az Internet.org nonprofit kezdeményezés egyik nagy támogatójának számítanak, aminek a célja netkapcsolattal ellátni az ebben hiányt szenvedő mintegy 5 milliárd embert. Ennek érdekében Zuckerbergék jelenleg a drónokat gyártó új-mexikói Titan Aerospace vállalat felvásárlásáról tárgyalnak, és elsősorban velük gyártanának le közel11.000 db napelemes, ember nélküli drónegységet, hogy aztán első körben Afrika felettkezdjék el szórni a jelet.


Az atmoszféra magasabb rétegeiben, mintegy 20 km-es magasságban repülő Solara 50-esrobotrepülők a napelemek segítségével akár 5 éven keresztül is a levegőben maradnak, és lényegesen olcsóbbak az űrbe kilőtt műholdaknál, a sokoldalúságukról nem is beszélve: az internetes jeltovábbításon kívül időjárás-monitorozásra, katasztrófák utáni mentési munkálatokban, földfelszíni letapogatásokra és kommunikációs célokra egyaránt alkalmas, a Facebook-ot értelemszerűen ez utóbbi foglalkoztatja a leginkább.



A 103 km/h-val sikló, 160 kg-os drónok mintegy 32 kilós hasznos terhet tudnak szállítani, így számos kamera, szenzor és jeladó elfér a fedélzetükön, és szerencsére a nemzetközi légügyi szabályozásokon is kívül esnek, mivel bőven a 60.000 lábnyi (~18.3 km-es) limiten felül teljesítenek szolgálatot.



Az ambiciózus projekt a Google által indított Project Loon (óriás ballonokkal juttatnák el az internetet távoli helyekre) kezdeményezéssel is versenyez, ám a nemes célokon felül hosszú távon mindketten új piacokat is szeretnének teremteni a legszegényebb régiókban. A 60 millió dollárra taksált Titan Aerospace-üzlet például nagyban hozzásegítheti a Facebook-ot ahhoz, hogy az újonnan beszerzett ingyenes WhatsApp-al kiváltsa az Afrikában még szinte kizárólagosnak számító, meglehetősen költséges SMS-küldözgetést. 

via PTO