powered by www.bluechip.hu

Apple CarPlay

Autó és okostelefon házasság

by Blake Dashed
2014. March 11. 21:18
Címkék: apple
Több gépjárműgyártó is elérhetővé teszi idén érkező új modelljeiben az Apple, autókba integrált rendszerét, a CarPlay-t. Ennek segítségével telefonunk legfontosabb szolgáltatásai közvetlenül autónk központi kijelzőjéről érhetők majd el.
Ahogy a kommunikáció, a navigáció és a szórakozás egy eszközben, a telefonunkban összpontosult, egyre nőtt az igény arra, hogy az autókban se kelljen lemondani a megszokott alkalmazásokról, a jól ismert felületekről. Az Apple háza tájáról régóta érkeznek hírfoszlányok egy autós rendszer fejlesztéséről. A technológiai óriás végül az idei genfi autószalonra időzítette hivatalos bejelentését. A CarPlay biztosan elérhető lesz a Mercedes-Benz új C-osztályban, a Volvo legnagyobb terepjárója, az XC90 idén érkező utódjában és a Ferrari FF modelljében is, de természetesen más gyártók sem maradnak ki az innovációból.


A CarPlay nem csak érintőképernyőn keresztül, de hangvezérléssel is irányítható lesz a Siri integrációjának köszönhetően, illetve támogatja az autók gombjait vagy más egyedi vezérlőit is.  Autónk ezentúl felolvassa üzeneteinket a választ pedig elég lesz egyszerűen bediktálni, így még a szemünket sem kell levennünk az útról. Természetesen a zenehallgatás is sokkal egyszerűbb lesz mint korábban, nem beszélve arról, hogy a CarPlay olyan népszerű applikációkat is támogat, mint a Spotify vagy a Podcasts.


A CarPlay iOS7 rendszert futtató lightining csatlakozós Iphone készülékekkel lesz kompatibilis, így az Iphone 5, 5C és 5S modellekkel. Az Apple vélhetően azért döntött a kábeles kapcsolat mellett a vezeték nélküli megoldások helyett, mert a csatlakozással rögtön tölthetjük is telefonunkat. Ez a jelentős akkumulátor-kapacitást felemésztő navigálás közben különösen fontos.

A Mercedes közlése szerint az Android használóknak sem kell lemondaniuk telefonjuk és autójuk összekapcsolásáról. A német prémiumgyártó a Google multimédiás rendszerét is beépíti majd autóiba, amint a technológiai óriás piacra dobja saját megoldását. Vélhetően más gyártók is követik madj a Mercedes példáját.