powered by www.bluechip.hu

Texet X-drive - túlélő mobil elérhető áron.

by Hugó
2014. March 14. 11:40
Címkék: mobil
Pár napja kaptam kézhez Magyarországon először a Texet új ütésálló - vízálló csúcs mobilját a rendkívül impozáns külsővel rendelkező X-Drive (TM-4104R) mobiltelefont.
Az elegáns fehér papírdobozt kézbefogva, átforgatva a technikai piktogramok sorozatán végigpásztázva azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem egy hétköznapi mobilkészülék, amit a kezemben tarthatok. A gyártó mindezzel azt sejteti, nem csalódik, ki ezt a terméket megveszi és igen is látható az alapos igyekezet, a Texet próbált minden létező finomságot belezsúfolni ebbe a strapabíró készülékbe nézzük meg, hogy miként sikerült ez nekik.



A dobozt kinyitva egy méretes mobilkészülék néz velem farkasszemet. Igényes „selyemszalag” szolgál a készülék kiemelésre. A készüléket kivéve feltárul a doboz bőséges tartalma: magyar nyelvű leírás, töltő, méretes 2500mAh akkumulátor, mikro USB kábel, fülhallgató, és igen - egy túlélő felszerelés. Egy erős „heveder” darabra rögzített iránytű, alumínium karabiner (nem tudni hány kilógramm terhelhetőségű), és egy érdekes formájú csavarhúzó található vaskos kulcscsomó gyűrűvel megspékelve. Ezt a hasznos „alap” túlélőcsomagot egy kisseb fekete szíjjal tudjuk majd a telefonhoz rögzíteni – Cool!

A telefon külseje nem csak első látásra nyújt futurisztikus élményt. Az oroszok tudják mitől döglik a légy. Sárga műanyag alapra felépített robosztus masszív fekete ütésálló gumibetétek, fekete kijelzőkeret, hátlapon megjelenő terep gumiminták és a rozsdamentes összeszerelő csavarok együttesen mind nagyon jó összhatást keltenek.
Első alkalommal kézbe fogva az első meglepetést a termék nem elhanyagolható súlya okozta – van benne anyag fíling (mert nem csekély 265 gramm akkumulátorral együtt). De ne feledjük, ennek a telefonnak igen szélsőséges környezetben kell majd helytállnia.
Fogása stabil, a gombok nyomáspontja megfelelő (nem kell túl erősen nyomni). Minden foglalt nyílás első blikkre megfelelően védve van a víztől és a kosztól ízléses minőségi gumi zárókupakkal. A kijelzőt vaskos szemre kb. 2mm vastag üveglap védi az intenzív behatásoktól.

De hát nem nézegetni akarjuk – keltsük életre!

A kamera és Ledes villanó alatt két robosztus csavar rögzíti a hátlapot, melyet a mellékelt csavarhúzóval szépen ki is csavaroztam. Belül micro SD bővítőkártya (32GB-ig), 2 db normál SIM kártya foglalat és a méretes akkumulátor helye található. A foglalatokat feltöltve az akkumulátort a helyreillesztve majd a készüléket bekapcsolva a gyártó intrója üdvözöl. Néhány szokásos Android beállítást követően a készülék már készen is áll a használatra.
Bootolási idő szokásosnak mondható és az Android Ice Cream Sandwichhel találkozunk. A főképernyőt némileg a gyártó testre szabta különféle Texet specifikus alkalmazással. Sajnos azt felróhatjuk, hogy a testreszabott androidban helyenként a magyarítás valamiért hiányos - orosz vagy angol nyelvű feliratok feltűntek, de ezen nem akadtam fel. Ezt leszámítva a készülék zökkenőmentesen teszi a dolgát, jelentős belassulást, szoftveres hibát a két nap normál használat alatt nem tapasztaltam.
A két Simkártyát felváltva használhatjuk ún. Dual Standby módban ami azt jelenti hogy amíg az egyik használatban van addig a másik átmenetileg nem használható. Ez nagyon hasznos funkció, a második telefonunkat félretehetjük és az akkumulátor is bírja. Én elég intenzíven használtam és azzal 1 vagy mondjuk 1,5 napig bírta..
Az egyetlen, amiben csalódnom kellett az sajnos a kamera. Azt gondolom 2014-ben nem elég, hogy a legokosabb használati tárgyunkkal videofelvételt csak VGA vagy kisebb felbontásban tudjon készíteni és azt is csak max. 15 fps-sel.
Készítettem vele különféle fényviszonyok alatt (vakuval és anélkül) fényképeket is remélve, hogy a fenti gyengeség csak a videózást érinti, de a fotók sem olyan hűdejók de nézd meg és döntsd el Te.


De az is lehet, hogy ez gyengeség csak ennek a tesztpéldánynak a sajátja, gyártót megkérdeztük majd megírjuk.

Ejtsük le és dobjuk vízbe!

Elérkeztünk tesztem talán legizgalmasabb részéhez - kipróbáltam a telefon ütés és vízállóságát.
A gyártó IP68-as ütésállóságot és vízállóságot (max 2m – 60 percig) ígéri - ezért kapta az X-Drive nevet. Ennek tesztelésre számos alkalommal ejtettem le parkettára majd földre fektetett vastag üveglapra (mint a legkeményebb felületre), a legkülönfélébb használati magasságokból és szögből - kollégáim örömére.
De a nagy puffanással ellenére a telefon zokszó nélkül – hibátlanul és sérülés mentesen viselte ezen megpróbáltatásokat.
Ezt követően az iroda akváriumában is megfürdettük a neonhalak nagy meglepetésére – és lás csodát, nem ázott be az kb. 5 perc használat alatt!
A kijelző mondjuk a víz alatt nem nagyon vezérelhető (mint ez kiderült), de hát ez egy kapacitív kijelzőtől nem is elvárható és a hívó fél is csak a nagy semmit hallja víz alatt, mindegy ez is pipa!



A tesztek alapján egy mondatban összefoglalva azt kell, hogy mondjam - ez egy jól összerakott jól használható, strapabíró és megfizethető áru készülék. Ha nem volna ez a videós bakija, akkor csillagos 5-öst adnánk neki gondolkodás nélkül, de így szigorúan csak 4-est érdemel.

Úgy gondolom azok számára, akiknek fontos, hogy az üzleti SIM kártyájuk és a privát SIM kártyájuk egy készülékben legyen, valamint nem kívánnak izgulni, ha odaadják a telefont pl. a gyerekeknek, és még ezen felül szeretnének felvágni a haverok előtt egy ilyen MacGyverrel akkor ez számukra a megfelelő választás. És ha belegondolok, hogy én nem is ismerek olyan embert, aki még nem ejtette volna le drága telefonját és hát akkor mint tudjuk - az emberben igencsak megáll az ütő, jön a lassú szívroham, az izzadás hogy milyen baja lett, meg minden. Ezzel a készülékkel ez mind elkerülhető lenne. Szerintem az X-Drive ilyen helyzetekben jobb védi a szíved, mint az a bizonyos margarin, szerinted?