powered by www.bluechip.hu

Ingyen Windows Indiának

Okos lépés a Microsoft-tól

by Blake Dashed
2014. March 14. 19:49
Címkék: windows, lumia, nokia, mobil
A leginkább fejlődőképes piacokon a Microsoft elengedi mobil operációs rendszerének licencdíját!
Nemrégiben még arról röppentek fel a hírek, hogy az asztali gépekre szánt Windows 8 lesz/lehet ingyenes, hiszen az operációs rendszer a sokakat elriasztó újdonságok és az amúgy teljesen jól használható, elterjedt és stabil Windows 7 miatt egyáltalán nem teljesít jól a piacokon. Ebből egyelőre még nem tudjuk mi lesz, de amennyiben a világgal még szélesebb körben meg akarja ismertetni a Win 8-at a cég, úgy bizony új licencpolitikát kell választania magának.



Ugyanígy felröppentek pletykák, hogy a redmondi cég legmostohább platformjára is ez a sors várhat, hiszen a Windows Phone messze nem hozta az elvárásokat ráadásul direkt és indirekt módon meglehetősen sokba kerül a platform, gondoljunk csak a Nokia felvásárlására. És nem sokkal a Nokia Android készülékeinek bejelentése után újabb történelmi lépésre szánta el magát a Microsoft, ugyanis Indiában (egyelőre) két márkának is ingyen (pontosabban „alig érzékelhető”) licencdíjért biztosítja a Windows Phone operációs rendszert.



A Karbonn és Lava (akik a Xolo márkát birtokolják) az első két gyártó, akik az új feltételekkel használhatják a Windows Phone operációs rendszert, ráadásul Redmond még abba is belement, hogy a Karbonn dual boot telefont dobjon piacra, ahol a felhasználó bekapcsoláskor választhat, hogy Android, vagy WP rendszert szeretne épp használni. Az első olcsó indiai WP telefonok pár hónapon belül megérkezhetnek, míg az első dual boot készülékekre fél évet kell várnia Indiának.