powered by www.bluechip.hu

Roccat Isku FX - Teszt

A német gyártónak nagyon is van keresnivalója a Gamer világban

by Blake Dashed
2014. March 24. 10:04
Címkék: isku, roccat, -, fx, teszt
A Roccat a múltban felmutatott pár igen jelentős gamer eszközt, de voltak nekik baklövéseik is. Az évek során meghallgatta a játékosok visszajelzéseit s ennek tükrében készítette el ill. módosította termékeit.
Most a Roccat Isku FX gamer billentyűzetet vizsgáljuk meg kicsit jobban. Fontos az elején elszögezni, hogy hozzánk már a módosított periféria került, ahol a gombok felülete nagyobb és pontosabbak a leütések is. Az anyaghasználat kiváló és a minőségre egy szavunk sem lehet.

A periféria melléklete a minimálisra korlátozódik, mert a dobozban a billentyűzet mellett csak egy használati útmutatóra bukkantunk. A készülék csuklótámasszal is rendelkezik, de ezt nem lehet róla eltávolítani, egyben van a klaviatúrával. A készülék beforrasztott USB vezetékkel csatlakozik a PC-hez, külön tápegységre nincs szüksége.



A billentyűzetet megvásárolhatjuk magyar kiosztással is.. Ez ritkaság a komolyabb játékos klaviatúráknál, és jó látni, hogy vannak cégek, akik a hazai piacot is elég fontosnak tartják arra, hogy helyi lokalizációt alkalmazzanak. Ezen kívül a Roccat billentyűzet rendelkezik a legtöbb elérhető nyelvi kiosztással. A billentyűzet felépítését tekintve semmilyen kirívó megoldást nem alkalmaz. A blokkok szépen elválasztva foglalnak helyet és a szokásos rendet követik, minden ott van, ahol azt várnánk. Ebből kifolyólag a billentyűzet használata meglepően kényelmes és pontos. Nem csak játékra, de írásra is megfelelő. A gombok puhák és masszívak, leütések könnyű és nem hangos.

Az extra billentyűk közül a legérdekesebbek a baloldalra kerültek, ezek az M betűvel jelzett makró gombok. Ehhez egy Rec gomb is tartozik, segítségével a makrókat közvetlenül a billentyűzeten is megadhatjuk. A bal felső sarokban a profilvisszajelző lámpák vannak, értelemszerűen az világít közülük, amelyik profilban vagyunk. A periféria felső szekciójában találhatók a média lejátszást segítő gombok. A billentyűzet fényerejét egy külön erre a célra szánt gombbal szabályozhatjuk 5 lépésben (illetve ki is kapcsolhatjuk azt). Nekünk tetszett, hogy a világítás „lélegző” funkcióra is állítható, ilyenkor a pulzál.



Tulajdonságok:
  • 16,8 millió színű megvilágítás
  • 3 Rocccat Easy - Shift [+] zóna
  • 36 könnyen elérhető makró billentyű, beleértve a 3 Thumbster billentyűt
  • Roccat Macro Live! Recording, dedikált M - Rec buttonnal
  • 5 profil, mindegyikhez 180 makró rendelhető
  • 8 konfigurálható multimédiás billentyű
  • Közepes magasságú billentyűk
  • Extra méretű csuklótámasz
  • Integrált kábelcsatornák
  • Csúszásgátló talpak
  • Ultra gyors profil váltás - 5 LED állapotjelzővel
  • Roccat Talk
  • Roccat Talk FX
  • 123 megvilágított billentyű

Használat:

A külsőt átrágtuk, lássuk éles körülmények között, hogy vizsgázik a billentyűzet. A gépelési élmény nagyon jó volt, az elődhöz képest nőtt a gombok felülete, és a gombok nagyon rövid úton járnak. Nemcsak esztétikailag, de praktikum szempontjából is jó, hogy ott, ahol kezeink támaszkodnak, a billentyűzet felülete érdesített. A klaviatúrát egyébként nem bélelték ki ólommal, nekünk nagyon könnyűnek tűnt, de az anyagminőségre még így sem lehet panaszunk. A T1-T3 jelzéssel ellátott profilváltó gombok jó helyre kerültek, hüvelykujjal ezek mindig könnyen elérhetők voltak. Kis megszokást igényelt azonban a bal Ctrl elhelyezése, mert vakon gépelve sokszor a legalsó makró gombot találtuk meg helyette. (Képen az M5).



A kényelem érdekében alul csúszásgátló kihajtható lábak is vannak, amikkel a billentyűzetet néhány fokos szögben magunk felé lehet dönteni. Ez nagyban fokozza a billentyűzet kényelmi használatát. Külön érdemes megemlíteni és a Roccatnak egy piros pontot adni, hogy a billentyűzet alján mélyedések vannak, ahol eltudjuk vezetni a 2 méteres kábelt. Ezzel a kis leleményes megoldással rendet teremthetünk a  káoszban. Legalábbis részben.

Szoftver:

A megvilágítás színét tetszőlegesen lehet beállítani, így az 5 profilt egymástól eltérő színnel különböztethetjük meg. A gombok átprogramozása pedig a gyártó specialitása. Itt van például az EasyShift funkció, amivel másodlagos jelentést oszthatunk ki a speciális gombokra (makró és profilváltó), és az EasyZone Control funkció, ami ugyanazt teszi az alfanumerikus blokk bal kezünk alatt lévő billentyűivel. A médiavezérlő gombok szintén átprogramozhatók, és a hozzájuk társított alkalmazást is megadhatjuk a szoftverben. A választék egyébként rendkívül széles, a listában az összes parancsot megtaláljuk, amire csak szükségünk van. 



Konklúzió:
A Roccat billentyűzete nagyon tetszett. A sok pozitívum mellett igazán nagyra értékelendő, hogy írásra/gépelésre is kiválóan alkalmazható és pontosan lehet vele szöveget bevinni. Halk s kényelmes. Játékban nagy segítséget nyújtanak a Macro gombok amiket bármire beállíthatjuk. Az egyetlen negatívum a pulzálás a világításban. Ezt is meg lehet szokni, de korom sötétben való íráshoz elég zavaró tud lenni. 

Az ára jelenleg 25 ezer forint körül van, de az utolsó forintig megéri az árát. Nyilván vannak ebben a kategóriában más versenyzők is, és mielőtt vennénk egyet mindenképp vegyük számításba a Roccat termékét.

A billentyűzetet megvásárolhatod az alábbi linken.