powered by www.bluechip.hu

Dual SIM-es tablet :Alcor Access D786M

A sokoldalú, telefon funkcióval és GPS-sel érkező táblagép a legalsó árszegmensben versenyez.

by Blake Dashed
2014. April 04. 11:05
Címkék: access, alcor, tablet, dual
A tabletpiac folyamatosan fejlődik és bővül. Az alsókategóriában nehéz olyan eszközt találni ami olcsó, de a felszereltsége s tudása kielégítő. Otthonunkban egyik főszereplő ezen a területen az Alcor.
Külső

Külsőre teljesen átlagos, kedvező árú, kicsi tabletnet tűnik a készülék. Kézbevétel után egy könnyű, jól összerakott gép érzését kelti. Mint a legtöbb héthüvelykes, az Access D786M is szélesvásznú, kameráját és előlapi hangszóróját, illetve kezelőszerveit és csatlakozóit is álló formátumú használathoz igazították.



Hátlapja olcsó, kopogós műanyagból készült, de nagy szerencsére nem karc- és ujjlenyomatgyűjtően fényes, illetve nem is Wi-Fit árnyékolóan fém, hanem strapabíró, szemcsézett mintájú, matt műanyag. A hátlap felső, másodlagos kamerát magába foglaló sávja leszedhető, mögötte rejtőzik a microSD memóriakártya, illetve a két SIM kártya foglalata. Erre a részre került az összes csatlakozó is, melyek kínálata kimerül egy micro USB töltő- és adatcsatlakozóban, illetve egy hangkimenetben; HDMI nincs. Gombból hangerőszabályzót és bekapcsolót telepítettek az egyik hosszú élre, úgy igazítva, hogy a készüléket függőlegesen tartva essenek kézre a jobbkezeseknek.

Tulajdonságok

Megjelenés

  • 7” kapacitív multitouch érintőkijelző, TN panellel és 1024 × 600 képpontos felbontással
  • Beépített előlapi (0.3 mpixel) és hátlapi (2 mpixel) kamerák
  • Beépített mikrofon és hangszóró
  • 3.5mm-es fülhallgató csatlakozó
  • Fizikai kezelőgombok: Hangerő+, Hangerő-, Be- és kikapcsoló gomb
  • Fizikai csatlakozók: micro USB (töltéshez, adatcseréhez és OTG funkcióhoz)

Hardver és adattárolás

  • Kétmagos processzor, magonként 1.2GHz órajellel
  • 1 GB RAM
  • 8 GB beépített tárhely (ebből kb. 6GB érhető el a felhasználók számára, a többi az OS részére van fenntartva)
  • MicroSD memóriakártya olvasó (akár 32GB támogatott kártyaméret)
  • 2800 mAh akkumulátor (akár 3 órányi használati idővel)

Adatkapcsolat

  • Beépített Wi-Fi (802.11 b/g/n)
  • Beépített 3G modem (WCDMA 2100 MHz)
  • Dupla SIM kártya foglalat (GSM 850/900/1800/1900 MHz)
  • Bluetooth 4.0
  • Beépített GPS (A-GPS támogatással)

Teljesítmény

Az Alcor Access D786M központi egysége a Mediatek MT8312 elnevezésű rendszerchipje. Két ARM Cortex-A7 magos, legfeljebb 1,2 GHz-es megoldásról van szó, amiben az öregedő Mali-400 grafikus gyorsító dolgozik MP2 kiszerelésben, vagyis nem számíthatunk kiemelkedő teljesítményre. Mellé 1 GB rendszermemóriát és 8 GB-os háttértárat telepítettek, utóbbi microSD kártyával bővíthető. A készülékház 8,8 milliméteres vastagsága és 300 gramm alatti súlya révén nagyon mobil, akkumulátora emiatt nem túl nagy, 10,4 wattórás (2800 mAh), de a takarékos SoC révén így is kielégítő üzemidőre lehet számítani.

A már nyugdíjas belső felépítést tekintve a tablet sebessége igazán kielégítő használat során. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ilyen árkategóriába ritka a 3G modem mint a fehér holló. A tabletet igazán csak akkor lehetett látványosabban megizzasztani, ha már nagyobb mennyiségű program futott a háttérben. 

Használhatóság

Kinek ajánlott? Bárkinek. Első tabletnek is kiváló akár gyerekeknek. Az üzleti életben is meg-megállja a helyét köszönhetően a SIM moduloknak aminek segítségével kiválhatunk egy-egy telefont. A telefonálás tekintetében nincs semmi említésre méltó. A hang tiszta, nem recseg, nem ropog. Az állított használatra kalibrált kijelző és fizikai gombok elhelyezkedésének köszönhetően, kényelmes a használat telefonálás közben. Persze egy farmerzsebbe nem fogjuk berakni a készüléket. A legjobb dolog a kis tabletben a Wi-Fi jelerőssége volt. Mivel a hátlap olcsó, vékony műanyagból készült így semmi sem korlátozta le a Wi-Fi vételt. Ott ahol az Alcor még simán látta a routert, egy iPad már nem látott semmit. 

Kijelző

A sok pozitív dolog mellett a kijelző gyengesége talán a legrosszabb. A TN+film panel ebben az évben már nem túl impozáns, de az ár miatt érthető, hogy az Alcor miért ezt rakta a gépbe. Ha IPS panelt választanak, akkor valószínű, hogy nincs sok kiegészítőnk hozzá és nem is áll meg az ára 30 ezer forint környékén. Az otthon fekvő, ülős, közösségi média felhasználására ez is tökéletes.

Kamera

A kamerát nem lehet nagyon komolyan venni. Nem bírtam vele készíteni egy normális fotót sem. Bár az időjárás is kissé borús és esős volt, de bármilyen fényviszonyok között próbáltam egy igazán jó képet készíteni, nem sikerült.

                                             Ez a termék doboza a saját kamerájával készítve.
Operációs rendszer

Kevés olyan gyártó van, aki manapság nem pakolja tele az Androidot mindenféle app-al aminek a 95%-át senki sem fogja használni.  A tableten az Android 4.2 (Jelly Bean) operációs rendszer dolgozik. Nincs semmi extra csak az alap operációs rendszer.  Természetesen így is tud mindent amit tudnia kell és talán még gyorsabban is fut mint teleszemetelt társai.


Konklúzió

Az Alcor eme csodás kis készüléke nagyon tetszett nekünk. A pénzünkért egy sokoldalú gépet kapunk rengeteg tartozékkal és 1 év garanciával. A kamera és a kijelző gyengeségein átlépve, nem igazán tudtuk belekötni másba. Az eszközt egy hétig teszteltük s ezalatt minden létező dologra próbáltunk fényt deríteni. 
Mindenképp azon felhasználóknak ajánljuk akik nem akarnak kisebb vagyont költeni tabletre. Internetezésre, telefonálásra, de akár GPS-nek is kiválóan használható (egyszer sem tévedtünk el).  Nagyon tetszett!

Megvásárolni az alábbi linken lehetséges a Bluechip Webáruházban. A készüléket a Bluechip Webáruháztól kaptuk, köszönjük.