powered by www.bluechip.hu

Alcor Zest Q813IS - A kis szépség

Az Alcor iPad Mini alternatívája

by Blake Dashed
2014. April 05. 16:22
Címkék: kis, a, -, teszt, tablet, zest, alcor,
Beszélhetünk-e iPad Mini alternatíváról. Bármennyire is presztízs márka lett az Apple, nem biztos, hogy nem találunk hasonlóan szép eszközt alacsonyabb áron a boltok polcain.
Az Alcor Zest Q813IS névre keresztelt készülékek, nem a nevétől lesz híres, de a külseje és tudása már más tészta. A tablet nagyon szépre sikerült és igen csak hajaz az iPad Mini megjelenésére. No persze nem koppintásról van szó, csak szerettek volna egy gépet, ami messziről úgy néz ki mint egy iPad Mini. De hála a jó égnek ez nem iPad Mini.

Külső


Az előlapot egy 7,9”-es, 1024 x 768 felbontású IPS kijelző uralja, melynek kategóriájában kifejezetten szép képe van. Felette a 2 megapixeles előlapi kamera található, alulra pedig a virtuális Android gombok miatt nem került semmi. A hátlap is a letisztultság jegyében készült, a fémnek hála pedig a jó minőségérzet is biztosítva van.


Oldalt a hangerőgombokat és a bekapcsoló/billentyűzet lezárása gombot találjuk. Érdemes kitérni arra a kis apróságra, hogy az Alcor mérnökei valószínűleg vicces hangulatba voltak, amikor a hangerőgombokat teremtették a gépre, ugyanis teljesen fordítva működik. A felső gomb halkít, az alsó hangosít. Ezt nehéz megszokni és bár a gombok elhelyezkedése is kicsit messze van, ha épp az ágyban fekszünk és netezünk. No, de mi ilyet nem csinálunk, nem volt vele problémánk, de oda adtuk pár szép hölgynek is, hogy csillogó kacsójukban hogy áll a gép. Probléma nélkül simogatták a kijelzőt s a fizikai gombokat is.


Hardver/Szoftver

A tesztkészülék meghajtásáról egy négymagos, 1,6 GHz-en üzemelő Cortex-A9 processzor gondoskodik, 2 GB RAM-mal karöltve. Az Android 4.2.2 Jelly Bean ennek megfelelően kiválóan érzi magát, igaz, túl sok egyedi bővítést nem kell cipelnie, gyakorlatilag minden úgy néz ki, ahogy azt a Google anno megteremtette.



A beépített memória mérete 16 GB, ám alapesetben ezt nem túl sok minden használja ki, az extra programok listája ugyanis meglehetősen szerény. Kapunk egy program telepítőt apkinstaller néven, van fájlkezelő az Explorer személyében, illetve videót is nézhetünk az RKMultiPlayer segítségével. A mikrofont a Speech Recorder segítségével aktivizálhatjuk, ez a kezdetleges kinézetű szoftver ugyanis diktafonként funkcionál.

Az eszköz sebességével nem volt probléma. Próbáltam túlhajtani ill. minden lehetőséggel megkínozni, de elég jól viselte. Az otthoni bázis (akiknek szánják) filmnézős, internetezős, közösségi hálózat használóknak szinte soha nem fog belassulni. Panasz nem lesz rá.



Multimédia:

Multimédiára is kiválóan használható, bár az előlapi kamera, hagyj némi kívánnivalót maga után.  A hátlapon található 5MP-es kamera minősége is katasztrófa. De legyünk őszinték. Egy ilyen gépet nem fényképezésre veszünk, hanem a kényelmes internetezésre. A beépített hangszóró minősége közepes, ám ahogy mindig, most is csak egy külön vásárolható fejhallgatóval érhetünk el jó eredményt. Zenét a gyári Google applikációval játszhatunk le.



Adatkommunikáció/Akkumulátor:

Az Alcor ezen modellje kizárólag WiFi-s kiadásban érhető el. Az N-es szabványt támogató megoldás mellett Bluetooth 3.0 kapott helyet illetve az OTG szabványnak hála a pendrive-unkról is képes leolvasni az adatokat a készülék.
Az eszköz üzemideje igazán kielégítő volt. Folyamatosan filmeztünk, neteztünk, zenéltünk rajta és simán 5-6 órán keresztül elketyegett. A készülékben 5000mAh energiaforrás található.

Konklúzió

Nekem/nekünk nagyon tetszett az Alcor táblagépe. Fehér színben a nők kedvence volt akiknek ezúton is köszönjük a segítségüket. Aki szeretne egy jól összerakott, okos, gyors kis gépet, annak ez nagyon jó választás lehet. Csodát nem kell tőle várni, de nem is az a feladata ill. rendeltetése. Csupán egy hasznos minőségi eszköz a mindennapi használatra. 

A tabletet köszönjük a Bluechip Webáruháznak, hogy a rendelkezésünkre bocsájtotta. A tablet megvásárolható az alábbi linken.