powered by www.bluechip.hu

185 TB mágnesszalagon a Sonytól

A Sony egészen elképesztő mennyiségű adatot pakolt fel az „oldschool” mágneses szalagra.

by Blake Dashed
2014. May 06. 14:50
Címkék: sony, hdd
Hiába a sok „gigás” pendrive-ok, a DVD-k, Blu-ray lemezek, vagy akár a felhő alapú tárhelyek, az az igazság, hogy a mágnes szalag még mindig verhetetlen, ha nagy mennyiségű és főleg hosszú távú adatarchiválásról van szó.
Épp ezért ott, ahol fontos, hogy óriási mennyiségű adat legyen elérhető (céges adatok, államigazgatás, hivatalok, stb.), ami ráadásul folyamatosan bővül, még mindig ezt a technológiát használják, bár a jelenlegi szalagos adattárolók és meghajtók messze nem hasonlítanak tini korunk Walkman magnójához.

A mágnesszalag ugyan lassú (egy HDD-hez, vagy felhő tárhelyhez viszonyítva) viszont, ha megfelelően vigyáznak rá, akkor biztonságos és ez a technológia biztosít legtovább hozzáférést az adatainkhoz. Mivel van rá igény, így az erre szakosodott cégek fejlesztik is rendesen ezt az őskövületet, ahol most a Sony ért el hatalmas sikert. Egyetlen négyzetcol területen (ez kb. 6.5 négyzetcentiméter) 148GB adatot képes tárolni, ami hétköznapi nyelvre fordítva azt jelenti, hogy kb. 5 centi hosszú VHS szalag darabon elfér három teljes full extrás Blu-ray film! 

A cég technológiájával elérhetőek lesznek a 185TB-os kazetták, ami azért elég megdöbbentő eredmény, tekintve, hogy a jelenlegi szalagos adattárolók átlagban 2,5TB-ot képesek tárolni.

via Sony
Kép: Wallbase