powered by www.bluechip.hu

Okostelefonra megy mostantól az UV-figyelmeztetés

Nem kell az Időjárás jelentést néznünk a TV-be, megkapjuk a mobilra.

by Blake Dashed
2014. May 07. 13:09
Mostantól az UV-előrejelzést és -figyelmeztetést is jelzi az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Meteora elnevezésű mobileszközös alkalmazása - jelentette be Tölgyesi László, a szolgálat informatikai és módszertani főosztályának vezetője szerdán egy budapesti rendezvényen.
Radics Kornélia, az OMSZ elnöke a meteorológiai szolgálat és a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület tudományos nappal egybekötött sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az ultraibolya-sugárzás veszélyes, ezért fontosnak tartják, hogy felkészüljenek az UV-szezonra, a veszélyek megelőzésére.

Kissné Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségpolitikai főosztályának vezetője megköszönte az Országos Meteorológia Szolgálatnak, hogy újra és újra visszatérnek erre a témára. Mint ahogy kiemelte: a másik OMSZ (az Országos Mentőszolgálat) mellett az Országos Meteorológiai Szolgálat is életeket ment azáltal, hogy előrejelzik az UV-sugárzás veszélyét, segítik a prevenciót. A sokszori leégés és az azok által okozott bőrelváltozások megelőzése révén a következő 10-20 év betegségterhei csökkenhetnek - hangoztatta.

Páldy Anna, a Napsugárzásvédelmi Tudományos Testület elnöke elmondta: konferenciájukat általában május elején, a nyári szezon kezdetekor tartják, amikor még nem késő figyelmeztetni a lakosságot, hogy milyen veszélyei vannak a túlzott napsugárzásnak. Az UV-sugárzás a melanoma és a nem melanoma típusú bőrdaganatok kockázatát is növeli, szerepe lehet az akár vaksággal járó szürkehályog kialakulásában is - emelte ki Páldy Anna.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettese kiemelte: az elmúlt száz évben a teljes népességre tekintve nagyon sokat nőtt az UV-sugárzás veszélye. Számos betegséget meg lehetne előzni az UV-sugárzás elleni megfelelő védekezéssel - tette hozzá Páldy Anna.

Az OKI főorvosa felhívta a figyelmet, hogy az UV-sugárzás nemcsak a napon, hanem szoláriumozás közben is veszélyforrás. A társadalom, köztük a fiatalok is keveset tudnak erről, ezért ez ügyben sokat kell még tenni a nevelés és az oktatás terén - hívta fel a figyelmet. Páldy Anna arra is kitért: meg kell találni az egyensúlyt a káros sugarak elleni védekezés és a napsütés élvezése között, mert hiszen - mint mondta - a napsugárzásnak fontos szerepe van abban, hogy az emberi szervezet elegendő D-vitaminhoz jusson.

Tóth Zoltán, az OMSZ munkatársa előadásában elmondta: a tavalyi szezonban májustól augusztus végéig 38 napon adtak ki figyelmeztetést. A meteorológiai szolgálat figyelmeztetési rendszere szerint 5 és 6,9 közötti UV-index is erős sugárzásnak minősül. Ha az UV-index 7 és 7,9 közötti, az nagyon erős sugárzásnak számít. Ekkor már a széles karimájú kalap, napszemüveg, napernyő, fényvédő krém alkalmazása mellett a szakemberek azt is javasolják, hogy kerüljék a déli napsütésben az árnyékmentes helyen tartózkodást.

A 8 feletti UV-index már extrém sugárzási szintet jelöl. Ez esetben 11 és 15 óra között árnyékot kell keresni, könnyű, kevés testrészt fedetlenül hagyó ruha, széles karimájú kalap viselése, fényvédő krém, illetve napernyő használata indokolt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat kétféle figyelmeztetést adhat ki az UV-sugárzás veszélye miatt. Ha a sugárzás másnapra várható maximuma eléri a 7,5-ös UV-index értéket a Dunántúl vagy a Dunától keletre eső terület 50 százalékán, ebben az esetben az érintett országrészre adnak ki figyelmeztetést. Ha az UV-sugárzás másnapra várható maximuma az ország több mint 50 százalékán eléri a 7,5-ös UV-indexet, akkor az egész országra érvényes a figyelmeztetés.

Tölgyesi László elmondta: a Meteora alkalmazásban ennél alacsonyabb sugárzási szintre is be lehet állítani "saját riasztást" a saját bőrtípusa, érzékenységének megfelelően. Az Országos Meteorológiai Szolgálat február elején indította el Meteora elnevezésű, mobileszközökre kifejlesztett alkalmazását, amely folyamatosan aktuálisan tájékoztat a várható veszélyes időjárási jelenségekről.

Az alkalmazás androidos telefonokra innen letölthető.

via MTI Sajtóadatbank