powered by www.bluechip.hu

Kormánykerék és pedálok nélküli autót készített a Google

Aludhatunk is benne vezetés közben!

by Blake Dashed
2014. May 28. 17:36
Címkék: a, nélküli, és, google, autó
Sergey Brin, a konszern társalapítója jelentette be egy kaliforniai konferencián a kormánykerék, gáz- és fékpedál nélküli automata autó készítését.
A kicsi, kétüléses elektromos autóknak egyelőre a prototípusai készültek el, amelyeket az internetcég autógyárakkal és alkatrészellátókkal együttműködve épít. Kétszáz ilyen jármű előállítását tervezi a cég a közeljövőben, és azt remélik, néhány éven belül több városban kaphatóak lesznek.

Az önirányító autókat 2009 óta teszteli a Google: hagyományos kocsikba - például a Toyota Priusba vagy a Lexusba - építettek lézerszenzorokat és radarokat. Ezekben még az embernek bizonyos helyzetekben döntenie kell, ám az új jármű tökéletesen automatikusan közlekedik.

Brin elmondta: a kocsik működhetnek szolgáltatásként és felvehetik az összegyűlt utasokat, de flotta is alakulhat belőlük.
"Tíz másodperccel azután, hogy beültem, már az e-mailjeimmel voltam elfoglalva, azt is elfelejtettem, hogy autózom" - mesélte a kis tömzsi járműben átélt utazási tapasztalatait a társalapító. A prototípus külsőre egy Volkswagen Beetle és egy Smart keresztezésének tűnik.

A vezető nélküli autó egyelőre óránként legfeljebb 40 kilométeres sebességgel mehet, ám ha a biztonsági teszteken átesett, nyugodtan száguldhat akár óránként 160 kilométeres sebességnél is gyorsabban.
A kocsi eleje körülbelül 60 centiméter habot tartalmaz, a szélvédő üveg helyett műanyagból készült, hogy biztonságosabb legyen.