powered by www.bluechip.hu

Főként az okostelefont használókra veszélyes a Facebook

Sajnos sokan nem veszik komolyan a fenyegetéseket.

by Blake Dashed
2014. June 20. 09:51
A Facebook nem csak a felhasználók között sikeres, az adatok lopására szakosodott bűnözők kedvenc célpontjai között még mindig ez az oldal áll az első helyen.
Ma már a Facebook felületének másolása globális üzlet, amellyel a kiberbűnözők a világ számos nyelvén támadják a gyanútlan felhasználókat.

A bűnözők sok esetben azért szerzik meg a felhasználók fiókjait, hogy azokon keresztül spameket küldjenek az áldozat barátainak üzenőfalára, miáltal egyszerűen és gyorsan elterjeszthetik a fertőzött üzenetet vagy pénzt csalhatnak ki az ismerőseitől. Továbbá a feltört fiókokat olykor adatgyűjtés céljából is tárolják, amelyekkel később akár célzott támadásokat is indíthatnak.

Okostelefon vagy tablet tulajdonosaként nem árt óvatosnak lenni, hiszen ha mobileszközről lépnek be a közösségi oldalak felületeire, könnyen megeshet, hogy a telefonjukról is értékes adatokat szereznek meg. Tovább ront a helyzeten, hogy néhány mobilböngésző a címsorban elrejti az oldal nevét, így ezzel együtt a hamis weboldalak címét is.

Számos eszközzel csábítanak a kiberbűnözők az adathalász oldalakra, különböző linkeket küldenek e-mailben vagy a közösségi oldalakon keresztül, esetleg bannerekben helyezik el a rosszindulatú linket. A csalók gyakran érdekesnek tűnő és szenzációs hírekkel érik el, hogy a célszemély rákattintson az adathalász oldalra. Egy ilyen fertőzött linken megadva az adatokat azok a hamis bejelentkezési oldalról egyből a csalókhoz kerülhetnek.

Tanácsok szakértőtől:

• Ha a Facebookon keresztül kapunk egy értesítőt, amelyben az áll, hogy zárolhatják a felhasználói fiókunkat, soha ne adjuk meg a személyes adatainkat a hitelesítő folyamathoz, és ne küldjük el a megadott e-mail címre a jelszavunkat, hiszen a Facebook soha nem kéri erre a felhasználóit!
• Helyezzük a kurzort a linkre, és ellenőrizzük, hogy az biztosan a hivatalos Facebook-oldalra vezet! Sőt, a legbiztonságosabb, ha magunk írjuk be a Facebook url-t, mert a csalók képesek eltitkolni a weboldal valós címét.
• Ha manuálisan írjuk be az url-t, akkor is minden esetben ellenőrizzük újra, hogy a betöltött oldal nem hamis!
• Ne felejtsük el, hogy a Facebook https-protokollt használ az adatok továbbítására. Ennek hiányában nagy esély van rá, hogy egy pillanat alatt adathalász oldalon találhatjuk magunkat.

via Kaspersky