powered by www.bluechip.hu

Új technológiájú mobilhálózatot létesít Finnországban a Huawei

Új távközlési hálózatot telepít a Huawei

by Blake Dashed
2014. July 02. 10:40
Technológiai áttörést képviselő, a 450 Megahertzes (MHz) frekvencia tartományban működő LTE mobil távközlési hálózatot telepít Finnországban a kínai Huawei - tájékoztatta az MTI-t kedden a Huawei Technologies Hungary.
A kínai cég a világon elsőként létesít 450-es frekvencia tartományban működő LTE (Long Term Evolution - negyedik generációs vezeték nélküli, gyors adatátviteli technológia) mobil kereskedelmi távközlési szolgáltató hálózatot.

Az erről szóló szerződést hétfőn írta alá a finn Ukkoverkot mobil távközlési szolgáltató vállalat és a Huawei Technologies az amszterdami "LTE 450MHz Global Summit" szakmai seregszemlén.

A szerződés értelmében a Huawei a bázisállomásoktól kezdve a hálózati eszközökön át egészen a végberendezésekig mindent magában foglaló teljes hálózati infrastruktúrát épít ki Finnországban, lehetővé téve ezáltal a könnyű és egyszerű átállást a jelenlegi CDMA mobil távközlési protokollról a jóval fejlettebb, nagyobb adatátviteli sebességet biztosító LTE technológiára a 450-es tartományban.

A finn távközlési szolgáltató az idei év végére országos lefedettséget kíván biztosítani előfizetőinek mobil szélessávú internet szolgáltatásával.

A 450 MHz-es frekvencia tartomány egyik legnagyobb előnye, hogy a magasabb frekvencia tartományoknál lényegesen kevesebb bázisállomással teszi lehetővé a teljes szolgáltatási lefedettséget, így alacsonyabb költséggel és rövidebb idő alatt telepíthető.

Antti Pellinen, az Ukkoverkot vezérigazgatója szerint az ország mintegy 340 ezer négyzetkilométeres területének teljes lefedéséhez néhány száz bázisállomás elegendő lesz.

Üzembe helyezése után az Ukkoverkot 450 MHz-es hálózata lesz a legnagyobb lefedettséget biztosító mobil távközlési szolgáltatás Finnországban. Az Ukkoverkot kizárólag mobil adatkommunikációs szolgáltatást nyújt, elsősorban hatósági, ipari és közlekedési felhasználók számára.

A viszonylag olcsón és rövid idő alatt telepíthető 450 MHz-es LTE mobil távközlési technológia világszerte megoldást jelenthet a hálózati szolgáltatóknak a rendelkezésre álló átviteli frekvenciák hiányából vagy kiosztásából származó terjeszkedési problémájára.

via MTI