powered by www.bluechip.hu

Nemzetbiztonsági veszély az iPhone?

Rengeteg a kérdés, de sajnos a válasz annál kevesebb

by Blake Dashed
2014. July 13. 10:54
Címkék: iphone, apple
Helyzetmeghatározó és -rögzítő funkciója miatt lehetséges nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezte az amerikai Apple gyártotta iPhone mobilkészülékeket a kínai állami televízió, a CCTV hétvégi riportjában Ma Ting, a Kínai Közbiztonsági Egyetem online biztonsági intézetének vezetője.
Ma a készülékeken futó iOS 7-es operációs rendszernek a felhasználók mozgását követő és az adatokat rögzítő funkcióját nevezte meg a veszély forrásaként. A “gyakran látogatott helyek” beépített alkalmazás a tulajdonos helyzetét GPS-szel követve rögzíti azokat a helyeket, amelyeken gyakran megfordul a készülék gazdája, s azt is rögzíti, mikor és milyen gyakorisággal kerül sor a látogatásokra.



A kínai szakember szerint ezek kifejezetten kényes adatok, és százmillió felhasználó esetén egyértelmű trendeket rajzol ki. Amennyiben ez a hatalmas adatmennyiség egy külső fél számára elérhetővé válik, az az egész ország helyzetére rálátást adhat, sőt, államtitkokat is felfedhet. A telefon akkor is rögzíti az adatokat, ha ez a funkció ki van kapcsolva – hangsúlyozta a szakértő.

Egyre gyakoribb kibertámadásokat megélő világunkban, bizony ez egy súlyos probléma, ha csak az Apple nem tesz valamit. Nyilván senki se szeretné, ha visszakövethető lenne, hogy merre járt, esetleg, hogy más figyelje a megtett útvonalát.