powered by www.bluechip.hu

A természetvédelem, Andrew Walmsley és a Phase One Capture One

by Szabina
2014. August 19. 15:20

A világhírű természet- és reklámfotós, Andrew Walmsley, az Egyesült Királyságbeli Oxfordból származik. Kezdetekben a tudományos pálya vonzotta, majd idővel becsatlakozott a képbe - egy ugyan hobbinak induló kedvtelés - a fotográfia. Mára, e két szenvedélyt ötvözve, az Oxford Brookes Egyetemmel együttműködve, teljes elköteleződéssel a természetvédelem szolgálatába állt. Az egyetem szervezésében és finanszírozásában tud elutazni ezeknek a kedves állatoknak az élőhelyére.



A tenger-biológus diploma megszerzése után, első feladata, a palackorrú delfinek fényképes katalógusának elkészítése volt.

"Hosszú órákat töltöttem egy hajón, hogy lencsevégre kapjam egy-egy delfin hátuszonyát. Minden delfin hátuszonya ugyanis olyan egyedi, mint az ujjlenyomat. A karcolások és harcok okozta sérülések segítségével tökéletesen be lehet azonosítani az egyedeket. Azonban azt kellett észrevennem, hogy jobban élvezem a fotók készítését, mint a tudományos szempontok vizsgálatát. Így kezdtem el érdeklődni az állatokról készített kreatív képek iránt."

Tulajdonképpen ez volt az a pont, amikor elkezdte foglalkoztatni a vadon élő állatok fotózásának a gondolata. Persze szinte azonnal fölmerül a nagy dilemma, hogy ez szép és jó, de vajon miből fizetnek majd az állatok a csodálatos portrékért.

A szívére hallgatva, Andrew Új-Zélandra indult állatokat fotózni. A hat hónapos út, három évig tartó kalanddá változott. Sorsa azonban itt végérvényesen megpecsételődött. Visszautazott a hazájába és kikutatta azokat a lehetőségeket, hogy mit tudna ő tenni a veszélyeztetett fajok megmentéséért. S a tudomány számára fontos dokumentációs fotózás mellett, elkezdte ugyanazokat a témákat érzelmi színezettel megtöltött fotókon keresztül is elkapni. S ezek lettek azok a képek, amelyeket a legtöbb adománygyűjtő kampányokhoz használnak a világon. 








S ha egy fotó segítheti az állatvilág megóvását, akkor ott a minőségre különösen nem lehet semmi kifogás. Ebből kifolyólag, Andrew, a Phase One által fejlesztett RAW feldolgozó szoftvert használja, ami a fényképezőgépének natív támogatását biztosítja.

„Ezzel felfegyverkezve a nagyobb érzékenységű fotóknál is jobb minőséget tudok elérni, de az árnyékok és csúcsfények esetében is dinamikusabb, részletgazdagabb végeredményt kapok.”

Nézd meg a többi elképesztő fotót is!

Ha érdekelnek Phase One termékek, klikkelj!