powered by www.bluechip.hu

Jobban teljesítenek az AMD GPU-k

Növekedést értek el az AMD GPU-k az Nvidiával szemben

by Blake Dashed
2014. August 21. 15:04
Címkék: amd, gpu, mobil gpu
A Jon Peddie Research legutóbbi jelentése a GPU-k piacának a második negyedévét vizsgálta, amely április 1-től június 30-ig tartott. A statisztikák meglepő eredményeket hoztak, ugyanis az AMD piaci részesedése 11 százalékos növekedésen esett át, így összesítésben 16,7 százalék helyett már a piac 17,9 százalékát mondhatják a magukénak. Ebbe természetesen a dedikált videokártyák mellett az APU-k is beleértendőek.

Az NVIDIA eközben nem örülhetett hasonlóan, a 8,3 százalékos visszaesésük ugyanis összesítésben már csak 14,7 százalékos részesedésre elég, a korábbi 16,6 százalék helyett. Nem túl meglepő módon a piacvezető továbbra is az Intel maradt: a szektor 67,3 százalékát birtokolják annak köszönhetően, hogy a lapkáik integrált grafikus vezérlővel is rendelkeznek, még ha azok jóval gyengébbek is az AMD és az NVIDIA megoldásainál. 

Az Intel oldaláról mindez 4 százalékos növekedést jelentett, ráadásul a két előző gyártóval szemben 2013-hoz képest is jobb eredményt értek el. Az AMD a növekedést egyébként a laptopoknak köszönheti: a notebook-eladások 10,3 százalékkal emelkedtek, az ezekbe való dedikált AMD videokártyákból 30,6 százalékkal fogyott több, az asztaliakból 10,7-tel. Az NVIDIA ezzel szemben 6,9 százalékkal adott el több notebookos GPU-t, asztali fronton viszont 21 százalékos visszaesést tapasztalt. 

via AMD sajtóközelémy

Kép: AMD