powered by www.bluechip.hu

A számítógépek közel negyede még mindig Windows XP-t használ

Nehezen váltanak a felhasználók XP-ről.

by Blake Dashed
2014. September 03. 11:00
Címkék: windows, microsoft
A személyi számítógépek (PC) 23,89 százaléka még mindig a Windows XP operációs rendszert használta augusztusban, annak ellenére is, hogy a Microsoft április 8-án leállította az XP gyártói támogatását, azaz nem ad már ki rá biztonsági frissítéseket.
A Net Applications szolgáltatóvállalat felmérése szerint továbbra is a Windows 7 a legelterjedtebb operációs rendszer a PC-tulajdonosok körében, a piaci részesedése 51,21 százalék.

A harmadik helyen van a Windos 8 és a Window 8.1, amelyeknek együttes részesedésük 13,37 százalék volt, a Vista operációs rendszeré 3 százalék. Az Apple által gyártott OS X Mavericks 10.9 rendszert a gépek 4,29 százaléka futtatta, a nyílt forráskóddal dolgozó Linux rendszert 1,67 százalék.

A Windows XP használói csak lassan állnak át a korszerű rendszerekre, mert márciusban 29,53 százalék volt az XP piaci részesedése. Az eltelt hónapok alatt nagyjából 5 százalékpontos csökkenést alapul véve még évekig elhúzódhat az átállás.

A Windows XP operációs rendszer inkább a lakossági felhasználók körében elterjedtebb, a vállalati számítógépeknek már csupán 10 százaléka használja a rendszert, amely ismert biztonsági réssel is rendelkezik, potenciális hackertámadásoknak kitéve az XP-t futtató gépeket.

A Microsoft hamarosan piacra dobja új Windows 9 operációs rendszerét, van rá esély, hogy ez gyorsítja az átállást az XP-ről. Egyes piaci elemzők szerint többen arra vártak, hogy megjelenjen a Windows új generációja, hogy rögtön arra tudjanak átváltani.

MTI