powered by www.bluechip.hu

Az új USB 3.1 Type C - minden egyben

Megjelent az új USB 3.1 Type C!

by Morzan
2015. March 15. 19:25
Címkék:
Mint tudjuk az USB az egyik legelterjedtebb csatlakozó a világon. Ezt a csatlakozót találjuk a pendriveok végén, ezzel csatlakozik megannyi egér és fejhallgató is. Továbbá telefonunkat is tölthetjük USB segítségével.
Miben más a 3.1 és mért olyan jó nekünk? Az USB 3.1 -nek mind a két végén microUSB kimenet van így teljesen mindegy, hogy melyik végét hova dugjuk, -továbbá az is, hogy melyik oldalát. Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki járt már úgy, hogy fejjel lefelé próbálta betenni a kábelt a csatlakozóba. (Illetve mindenki nézett már kevésbé hozzáértő rokonára értetlenkedve emiatt.) Az USB-csatlakozók esetében ugyanis nem csak az nem mindegy, hogy a kábel melyik vége hova került, hanem az sem, hogy a megfelelő véget fel- vagy lefele fordítva akarjuk bedugni. 

Az új, C típus néven ismerhető szabvány megszünteti majd ezt a problémát. Az Apple más eszközökkel nem kompatibilis, de fordítgatós szempontból praktikus Lightning kábele már tudja ezt: teljesen mindegy, hogy a kábelt fejjel lefele fordítva dugja-e az ember a csatlakozóba, működni fog. Az USB 3.1 szabvány C típusú csatlakozójával ugyanezt megkaphatja majd minden USB-s eszköz is.

Az USB C típus már megtalálható a legújabb Google és Apple laptopokon. Továbbá a Google bejelentette, hogy az új Androidos telefonokat is valószínűleg ezzel szerelik majd fel.
A C-típusú USB kábelek az energiaellátás biztosítása és az akár 10 Gbps sebességű adatkapcsolat mellett audio- és videojeleket is továbbítanak. Az újfajta USB-vel felszerelt  eszközökön tehát nem lesz szükség dedikált videoportokra (VGA, DVI vagy HDMI csatlakozásra) a képátvitelhez. A technológia ráadásul viszonylag jövőállónak tűnik, a jeleket ugyanis egészen 5K (5120 x 2880) felbontásig képes továbbítani a Type-C USB-szabvány – miközben még a 4K/UHD (3840 x 2160) felbontás elterjedése is várat magára.