powered by www.bluechip.hu

Google kacsacsőrű mobil algoritmusa a sebességet fogja értékelni

A Google új algoritmusa.

by Morzan
2015. May 19. 18:22
Címkék: google, kacsa
Hivatalosan is bejelentette a kacsacsőrű emlősről elnevezett legújabb mobilbarát algoritmus fejlesztését a Google. A Platypus névre hallgató új jövevénye vizsgálni fogja a weboldalak mobilos felhasználói élményét. A májusban megtartott SMX keresőmarketing konferencián, többek között az is kiderült, hogy a Google az új mobilbarát algoritmus fejlesztésén dolgozik – írja a kulcsszo.hu

Az Ausztráliában megtartott nyolcadik keresőmarketing expón a Google munkatársai bejelentették, hogy a következő új és nagyobb algoritmusuk nevét egy a kontinensen őshonos emlősállatról kapta, melyet hamarosan le is szeretnének majd futtatni.

Ez a rendezvény a világ egyik legnépszerűbb keresőmarketing eseménye, amelynek május 12-13-án adott otthont Sydney városa. Kiállítás, konferencia, közelgő trendek és tapasztalatcsere szerepelt az idei SMX expón, ahol többek között neves szakemberek is felszólaltak. A magyar származású Garry Illyés, Behshad Behzadi (Google Svájc munkatársai) és más szakértők érdekes beszámolóit is halhatták az eseményre kilátogatók.

Platypus algoritmus jellemzői

A Google bejelentése alapján mobilbarát algoritmust terveznek lefuttatni a közeljövőben, amely a (P kezdőbetűs állatok: Pingvin, Panda) hagyományt folytatva a Platypus elnevezést kapja. Elméletileg azokat a weboldalakat érinti majd az algoritmus negatívan, amelyeknek mobil betöltési idejük nagyon magas és/vagy visszaélnek a mobil applikációk használatával.

Tehát a túl lassú weboldalakat és az úgynevezett interstitials alkalmazásokat felhasználó weboldalakat fogja érinteni a Platypus algoritmus, ilyen formában szeretné a Google jobbá tenni az okostelefonokon elérhető weboldalak felhasználói élményét. Az interstitials alkalmazások a keresési találatokra való kattintás után szinte rákényszerítik a mobilfelhasználókat, hogy letöltsenek egy applikációt, ami nagymértékben frusztráló lehet nagyon sok embernek.

Megfelelően gyors weboldalak fognak jól járni

Egy weboldal túlzottan lassú betöltése is frusztrációt okozhat az emberekben, ezért próbálnak foglalkozni a Google szakértői ezekkel a kérdésekkel és megválaszolni azokat a Platypus algoritmuson keresztül. Az idei év április 21-én lefuttatott mobilbarát algoritmus az asztali verzió sebességét vette figyelembe, vélhetően ezért volt szükség egy másik algoritmus kifejlesztésére, ami várhatóan már a mobilos oldalbetöltési sebességet veszi alapul és hátrasorolásokat fog kiosztani a találati listán egyes weblapok számára – olvasható a webceo.com cikkében.

Felhasználói élmény mindenek felett

Garry Illyés azt is kifejtette a konferencián, hogy kulcsfontosságú lesz egyfajta mobilbarát kialakítása a weboldalnak, hiszen a felhasználói élményt is alapul veszi a legújabb algoritmus. Egyúttal kihangsúlyozta, hogy a Google különböző algoritmust használ majd az asztali számítógépek és a mobiltelefonok felhasználói élményének javítására.

Hogyan ellenőrizheti a weboldala sebességét?

A Google site speed test oldalán minden weboldal tulajdonos ingyen tesztelheti a mobil holnapjának betöltésének sebességét. Ezt a tesztett azért is ajánlott elvégezni mert gyakorlati tanácsot is kapunk tőle, mely nagy hasznát veszik a fejlesztők, programozók.