powered by www.bluechip.hu

A te androidos telefonod biztonságban van?

Nem lehetsz benne biztos.

by Morzan
2015. August 10. 00:50
Címkék: biztonság
A sérülékenységet a mobilos kiberbiztonsággal foglalkozó Zimperium fedezte fel, s most kiadta a Stagefright Detector nevű androidos appot, amellyel ellenőrizhető, hogy érintett-e a mobileszközünk, és szükség van-e az operációs rendszer frissítésére. A cég egy videót is kiadott, ami egy demót mutat arról, hogyan történhet a mobileszköz feltörése a sérülékenységen keresztül.
Zimperium felfedezte, hogy az Android operációs rendszerben van egy biztonsági rés, mellyel könnyen bejuthatnak hackerek az eszközbe. Elég csak egy képet is tartalmazó szöveges üzenetet, tehát egy MMS-t küldeniük rá – és innen a felhasználó már védtelen. Az Android rendszer ugyanis nem az üzenetek megnyitásakor, hanem azok érkezésekor megkezdi azok feldolgozását: megvizsgálja, hogy van-e bennük kép, hang- vagy videofelvétel, és ha igen, akkor megkezdi annak feldolgozását.

Ha egy bizonyos kód szerepel az üzenetben, akkor a hacker máris kaput nyithat magának a készülékhez: kémkedhet annak kamerájával, megszerezheti a rajta tárolt adatokat, letörölhet róla mindent satöbbi.

A Zimperium szerint a Stagefright, azaz Lámpaláz névre keresztelt hiba az Android 2.2 verziójánál újabb szoftvereket érinti, azaz nagyjából minden olyan telefon feltörhető így, melyet az utóbbi 5 évben adtak ki. A szakértők úgy becsülik: a használatban lévő mobilok és tabletek 95 százalékában, 950 millió (!) készülékben megtalálható. 

- írja a hvg.hu

A program elérhető a Play Áruházból: Stagefright Detector