powered by www.bluechip.hu

Zalman ZM-K900M Teszt

Teszteltük a Zalman legújabb gamer billentyűzetét.

by Morzan
2015. December 16. 16:28
Címkék: teszt, zalman,
A következő tesztünkben a Zalman ZM-K900M gamer billentyűzetről olvashattok.


Már nem először találkozunk gamernek titulált ledes billentyűzetekkel a piacon. Nemrégiben a Razer Blackwidow Ultimate Chroma -t teszteltük, amelynél ugyan csak a több millió színösszeállításban villódzó vényeket emelték ki. Most megérkezett a Zalman ZM-K900M típusú gamer billentyűzete, amely három fő ismérve, hogy mechanikus, ledes és gamer!

Mitől gamer a gamer?

Mielőtt rátérnénk magára az eszközre, szeretnék kitérni egy kicsit a Gamer titulusra. Manapság sok újságban is láthatóak olyan termékek, amelyek büszkén viselik a Gamer nevet. De vajon ehhez kell valami pluszt nyújtsanak vagy ezt mindenre rá lehet húzni? Hiszen Gamer és Gamer eszköz között is vannak, nem csak minőségi, de árbéli különbségek is. A kulcs valóban az, hogy a gyártók minden olyanra próbálják ráhúzni ezt a titulust, amely egy kicsit is több dolgot ad, mint az átlag. És ez takarhatja azt is, hogy egy kicsit másabb designal készül. Nem árt tehát figyelni, hogy minőségben megfelelő eszközt vásároljunk, hiszen könnyen belefuthatunk több rossz minőségű perifériába is.  Nézzük hát meg, hogy mit is tud a Zalman új gamer billentyűzete és, hogy mitől viseli jogosan a gamer nevet.



Csattog és villog, villog ha csattog

A Zalman ZM - K900M egy mechanikus billentyűzet, amely az utóbbi évek retrodivatja, ráadásul olyan divat, ami néha kifejezetten szép és jól használható divatcikkeket szül, ami ritkaság. Ennek a divatnak ugyanis van értelme: a mechanikus billentyűzetben a membrán helyett vörös színű, a Kailh cég által gyártott mikrokapcsolók vannak. Tehát sokkal strapabíróbb, nagyobb az élettartama, csattog ha leütjük és a válaszideje is, bár szinte észrevehetetlen, de gyorsabb.  E mellett a Zalman még beépítette egy külvárosi lebuj teljes neonfénykészletét, amely több millió szint eredményez nekünk.  Alapból kapunk 6 különböző módot arra, amikor leütjük a billentyűket. 13 -at háttérvilágításnak. És ehhez még hozzácsaptak 7 demo opciót is, amelytől még az agyunk is elszáll, olyan színes. De persze mi is állíthatunk be egyedi kombinációkat is.



Média és makró

A fényáradat mellett további funkciókkal is találkozhatunk. Ott vannak pl. a médiagombok, amely a felső (F1, F2, F3... stb.) gombokon kaptak helyet. Többek között a böngésző, keresés, email, videó, hangosítás, halkítás gombokat találhatjuk meg. Találkozhatunk még programozható gombokkal (auto macro, loop macro, timing macro). 



Sima letisztultság

Jelen fizikai állapotában (nálam) egy fekete példány található, amely a nyilak felett található Z-Machine Gaming Gear feliraton kívül nem tartalmaz további design elemeket. Letisztult és egyszerű. A kábele fekete, szövet borítású, vastag, így nem kell attól tartani, hogy esetleg megtörik. A csatlakozása pedig egy aranyozott usb.  Maga a félépítését tekintve elég masszív szerkezet. Nem lehet ám csak úgy hajlítgatni - a vastag és nehéz bandába tartozik. Továbbá alul található két támasztó azoknak, akik szeretnek egy kicsit döntve gépelni/játszani. 



Mondhatnám, hogy hibátlan?

A billentyűzet igen friss még, így se a gyártó oldalán nem találtam hozzá szoftvert, se információt, és sehol máshol sem, szóval a driver részéről ha lesz/van nem nyilatkozom. A billentyűk leütése viszont nagyon kényelmes, a ledek is (ha nem játékról van szó), igen szép színeket produkálnak. Nagyon megfogott, hogy masszív és jó az anyaghasználata is. Erős műanyag borítás, és nem a gagyibb fajta. Azonban egyetlen általam gondolt hibát emelnék ki, hogy az enter gomb nem teljes, hanem csak egy félnek mondható. Bár ez talán betudható annak is, hogy angol kiosztásút kaptam. Összességében tehát nagyon jó eszközt hozott össze a Zalman és minőségben is méltán hívják gamernek a ZM-K900M -et.