powered by www.bluechip.hu

PS4 Pro, értelmes újítás vagy csak trükközés?

A PS4 Pro-ba számos újítást pakoltak bele, de vajon megéri-e az árát?

by Voodoo
2016. September 08. 10:40
Címkék:
HDR itt, HDR ott, minden a HDR-ről szól, na meg FPS javulás és 4K!

Azt mondják, hogy a PS4 Pro-val mindenki csak jól jár. Utánajárva eme felújított konzol tulajdonságainak, kötve hiszem, hogy én jól járnék vele.

Az első és legtöbbet tárgyalt új funkció, a HDR, amely nem más, mint ha HDR-t támogató TV-re kötöd rá a leendő PS4 Pro konzolod, akkor Mózes maga fog eljönni hozzád és egy teljesen új szintre fogja emelni a játékélményed. Komolyra fordítva a szót, röviden és tömören a dinamika tartomány növelésére és színek élénkítésére hivatott ez a funkció. Legalábbis ezt állítják, azonban a fotók engem nem győztek meg, de Csernobil is biztosan hitelesebb látvány élőben, ezért lehet újrafogalmazom ezt a gondolatmenetet miután a két szememmel láttam élőben ezt a dolgot.



Fotó: Kotaku


Bal oldalon látható a HDR-es kép és jobb oldalon a HDR nélküli. Eddig nagyon ment a Hollywood-ra jellemző "filmes hatás" a játékokban, ahol nem csinálnak mást, mint visszahúzzák a fehéreket, amolyan világos szürkévé változtatják azt. Lehet, hogy én vagyok vak, de nekem úgy tűnik, hogy csak kiégették az eget és felnyomták a vörös színtartományt. Valóban látványosabb, de vajon tényleg ennyi lenne?

A PS4 Pro előreláthatólag javíthat a régebbi, sima PS4-re tervezett játékok teljesítményén is, pláne, ha 4K kijelző helyett 1080p felbontású kijelzőre van rákötve.

A probléma, amire mindenképpen ki kell térni itt kezdődik. A konzolok ereje eddig nagyrészt abban rejlett a PC-vel szemben, hogy ha megveszel egy konzolt, akkor nagyjából ugyanazt az élményt kapod mint más és nem kell foglalkoznod semmiféle hardverkülönbségekkel. Képzeljünk csak el egy nagyon egyszerű példát, amit a CS-sek és Quake-esek egyaránt értékelni fognak, azonban egyik játék sincs konzolra, ezért forduljunk a Call of Duty-hoz.
Egyik játékos klasszikus PS4-en játszik, jó esetben, stabil 30fps-el, másik viszont PS4 Pro-n játszik, stabil 60fps-el. Ez a különbség jelentkezik PC-n is, de az évek alatt megszoktuk, hogy vannak ilyen különbségek, azonban konzolon eddig ez nem volt jellemző. Ez egy nagy probléma lehet a PS4 Pro eljövetelével, ha nem vigyáznak a gyártók.

Az újítás jó, a verseny is tuti, de engem nem győzött meg. Azonban én elfogult vagyok, mert nagyrészt PC-n játszom.