powered by www.bluechip.hu

Aragami bemutató

A Dishonored és az Assasin’s Creed kistestvére

by Sommendáré
2016. October 28. 16:12
Címkék: akció
A Dishonored és az Assasin’s Creed kistestvére, de nem egyszerűen az említett két játék (franchise) olcsó utánzatáról van szó. Az Aragami valóban olyan, mint egy imádnivaló kistestvér, aki csak ritkán idegesítő. Sőt képes bizonyos pillanatokban túlszárnyalni idősebb testvéreit.
A japán szellemvilág egyik bosszúálló lelkeként kezdjük a játékot, akit egy Yamiko nevű lány idézett meg, hogy kiszabadítsuk őt. Yamiko segít nekünk megismerkedni erőnkkel, hiszen aragamiként nem csak az „átlagos” ninja fegyvertár áll rendelkezésünkre, hanem sok-sok túlvilági képesség is.  Játék közben pedig megismerhetjük karakterünket és Yamiko-t egyaránt. A történet nem túl egyedi vagy kidolgozott, de éppen annyira misztikus és megható, hogy érdekeljen minket.



Hangulatos lopakodás az örök éjszakában

Az Aragami játékmechanikája ugyan biztos alapokra épít, de mutat egy két új trükköt, és ezeknek hála a játékmenet sem válik túl korán unalmassá, ellenben elég nehéz – értsd baromi nehéz helyenként.  Bár az tény, az első nagyjából három pályán sokat fogunk szenvedni, de erről később kifejtem a véleményem.

Nekem húsz perc kellett mire rájöttem, hogy nem lehet szimplán támadni. Vagyis hiába nyomtam a bal klikket veszettül nem óhajtotta megütni a karakterem azt a szemfüles őrt, aki észrevett. Így rövid úton meg is haltam. Elsődleges támadásunk a stealth attack, amit a space lenyomásával tudunk aktiválni, amennyiben elég közel vagyunk a likvidálni kívánt egyénhez. Ha észrevesznek, akkor két dologtól függ az életben maradásunk: gyorsaság és távolság. Ha elég gyorsak vagyunk, van még időnk arra, hogy képességeinket használva kicselezzük a ránk támadót. Azonban ha túl messze helyezkedünk és nem tudunk közel kerülni, akkor vagy egyetlen ütésből meghalunk, vagy az őr riadóztatja a többit, és ezzel nagyjából el is dőlt a sorsunk.

Ahhoz, hogy a képességeinket használni tudjuk, szükségünk van shadow essenc-re. Mivel aragamik vagyunk, nem bírjuk a fényt és a sötétség energiáit használjuk fel. Ha egy lámpáshoz közel kerülünk, látjuk a rajtunk lévő paláston, hogy fogyni kezd az energiánk, sőt az őrök is fény varázslattal támadnak ránk, ami azonnal megöl minket. Az említett esszenciát sötét árnyékos részeken megbújva tudjuk újratölteni. Három képességfán oszlanak szét skilljeink, a pályákon eldugott scrollokat összegyűjtve tudunk egyre több trükköt megtanulni.

Kezdetben a limitált mennyiségű képesség és shadow essence gyors fogyása miatt sokkal problematikusabb lesz az előrehaladás, de szép lassan ráérez az ember mind a játék ütemére, mind pedig a skillek használatára. Főleg, ha már van miből választani.

A képességek három részre oszlanak, ezek az aragami, defensive és offensive skillek. Így mindenki kialakíthatja a saját játékstílusát. Egy valamit nem lehet tenni ebben a játékban. Rambo módon rohangálni és nyíltan harcolni, ugyanis ez a fajta taktika nem vezet eredményre. Ez egy stealth játék és örülök neki, hogy nincs igazán értelme agyatlanul gyilkolászni. Sőt, akár úgy is végigmehetünk egy pályán, hogy nem öltünk meg senkit. Minden teljesített szint végén kapunk összegzést, mennyit öltünk, hányszor vettek észre, hány rejtett tárgyat leltünk meg, és ha nem tetszik az eredmény, újrajátszhatjuk az egészet.





Az Aragami hangulata tökéletesen el lett találva. A zene, a grafikai stílus egyedi és nagyon magával ragadó. Szép és egészen látványos effekteket és támadásokat kapunk, s ha már sok képességünk van, élvezettel fogjuk ezeket kombinálni. Ebből a szempontból valóban a Dishonored játékmenetére hasonlít, de egészen más élményt nyújt.

A co-op módot nem volt alkalmam kipróbálni, de biztos vagyok benne, hogy hozzá tud még adni jó pár órát a játékhoz.

Ugyan az irányítás és kamerakezelés terén vannak gondok, de nem zavaróak az apróbb hibák. Ajánlom egyébként kontrollerrel játszani, mert a guggoláshoz folyamatosan kell a ctrl gombot nyomni és az kényelmetlen egy idő után.
Ha valaki 18 euróért szeretne jó lopakodós és kihívásokkal teli játékot venni, annak ajánlom az Aragamit.