powered by www.bluechip.hu

QNAP TS-453A - Az első Karaoke NAS!

by Hugó
2016. November 11. 10:33
Címkék: qnap, nas
Qnap ismét megmutatta, hogy egy NAS nem csak egy unalmas hálózati adattároló doboz hanem a hifi szerelmesei számára is képes olyan szolgálatlásokat nyújtani amivel..

qnap ts453a banner

Az első karaoke NAS a QNAP-tól

QNAP-tól megszokhattuk, hogy rendkívül széles termékkínálattal törekszik a különböző vásárlói igényeknek megfelelni. A TS-453A típusú NAS-ban azonban eddig egy ismeretlen funkciót mutatna be, mellyel leginkább karaoke szerelmeseit szeretnék kiszolgálni és boldoggá tenni.

A QNAP számos NAS-t kínál azonos processzorral, memóriával és meghajtóval – ezzel számos laikus vevőt eleinte összezavarhat. Azonban, ha jobban beleássuk magunkat a specifikációkba a stratégia nyilvánvalóvá válhat. Ugyanis, ha megnézzük milyen szám követi a 453 módé családot láthatjuk, az U a rack-es kivitelt, Pro a professzionális kivitel és így tovább folytatódhat a „nevezéktan”..

qnap-ts-453a-banner

Ázsiában igen népszerű eljárni a barátokkal az úgynevezett KTV („Karaoke TV) klubokba. Lényegében ez egy olyan közösségi tér, hely ahol van egy nagy TV, néhány mikrofon, egy szerver és persze a személyzet, aki ellátja a vendégeket a kívánt mennyiségű „dalra fakasztóval”. A szobákat óradíjban kell fizetni és rendkívül látogatottak a késő esti órákban, miután a fiatalok eljönnek a klubokból. Amerikában is hasonló a helyzet csak ott kapsz egy privát helységet (persze mindaddig, míg valaki ki nem posztolja a teljesítményed a Facebookra...)


qnap-ts-453a-banner2

De mi köze is van ennek ehhez a teszthez. Nos, ezek a karaoke fájlok sokkal nagyobbak, mint az MP3 fájlok, mivel ezek tartalmazzák a magas bitrátájú, vagy tömörítetlen audió fájlokat, továbbá a jó minőségű HD, vagy még nagyobb felbontású videó klipeket is. Ezt a sok adatot valahol tárolni kell és valamivel le kell tudni játszani. Persze ehhez szükséges egy erőteljes processzor, a nem kevés memória, hogy mindez akadozás nélkül történjen. QNAP felismerte ezt és ezért megalkotta a világelső karaoke NAS termékét.


qnap-nas-modells
Pontosabban QNAP négy modellje (8,6,4,2 lemezes) ezt a piaci területet célozza felvértezve nagy bitrátájú audióval. Hogy ezt megvalósítsa, QNAP a PCIe foglalatba a hálókártya helyett egy dedikált hangkártyát rakott mely rendelkezik 2 db 6.3 mm-es dinamikus mikrofon bemenettel.


qnap-network

A TS-x53A széria tartalmazza a QNAP új QTS-Linux kettős operációs rendszerét mellyel lehetővé teszi, hogy a NAS a Linux desktopon keresztül egymaga biztosítsa a karaoke klubok „hardverigényét” egy billentyűzet, egy egér és egy TV (vagy monitor) összeköttetésével. 


qunap-nas-in-linux-platform


A TS-453A négy meghajtóhellyel rendelkezik, mely úgy gondolom jobb választás mind a kétlemezes, ez várhatóan jobban megfelel a tárhely igényeknek, mert akár 32TB-ig is bővíthető.

qnap-nas-ts-453a


A gyártó az Intel négymagos Celeron N3150 (Braswell) processzorát használta fel, mely csak 6 wattot fogyaszt teljes terhelésnél.

Mind a négy modell két memóriaméretben választható. Az 4GB-os rendszer két darab 2GB DDR3-as memóriát tartalmaz, míg a 8GB-os rendszer két darab 4GB-os memóriával érkezik. Ezekkel a Dual channel-es memóriákkal nagyobb a sávszélesség és így jobb teljesítmény érhető el.


nas-rams
A NAS 4db gigabites Ethernet porttal szerelt, mellyel számos csatlakozási mód kialakítható és lehetőség van a portok összefűzésére is (link aggregációra). Természetesen ekkor szükség van olyan hálózati eszközökre is, mely támogatják ezt az aktív-aktív módot máskülönben nem fog jelentkezni ez a sebességnövekedés (pl. ha csak összekötöd PC-t közvetlenül a NAS-sal).


qnap-nas-back
Természetesen erről az eszközről sem hiányozhatnak az USB portok, van is 2db+2db USB2, USB3 hátul valamint további 1db USB3 az előlapon, melynél használható az egygombnyomásos másolási funkció (csak illeszd az USB foglalatba a Pendrive-ot és a gomb megnyomását követően a NAS lemásolja egy annak egész tartalmát speciális mappába –ilyen egyszerűen).


qnap-nas-in-house

A NAS hátulján megtalálható még 2db HDMI 1.4a melyek függetlenek egymástól, azaz két különböző tartalmat képesek egyidőben megjeleníteni.


nas-in-tv

Kiegészítők
nas-assesories

A doboz kiegészítő tartalma a mezőnyben megszokott összetevőket tartalmazza (táp + tápkábel, 2db Ethernet kábel plusz két tasak csavar a háttértárak rögzítéséhez) azonban egy kivétellel – mert itt a gyártó nem volt rest hozzáadni egy infravörös távirányítót, így ez esetben már nem kell fizetnünk ezért.

Garancia

Érdemes odafigyelni a vásárláskor, hogy kitől vesszük meg ezt a terméket ugyanis a gyártó 2 év garanciával adja (és akár 5 évre is ki lehetne bővíttetni némi felár ellenében, de sajnos egyes kiskereskedők csak 1 év garanciát vállalnak, így esetleg, ha innen vásárolunk, és időközben ne adj isten meghibásodna, akkor sajnos pórul járhatunk és fizethetünk a javításért.

Ár

A termék az előzetes teszt írás napján már bruttó 190 000 Ft-ért megvásárolható 2 év magyar garanciával, ennél akár 10 000 Ft-al is olcsóbban beszerezhető 1 éves garanciával.

Hamarosan mélyebben beleássuk magunkat ebbe a QNAP TS-453A karaoke NAS-ba azt követően megosztjuk tapasztalatainkat...