powered by www.bluechip.hu

GoClever Elysium VR Plus teszt

by Attila
2016. November 16. 11:10
Címkék: goclever

Most következő tesztünk alanya a GoClever Elysium VR Plus, amely egy telefonos VR headset. A szemfülesek már észrevehették, hogy ez egy „Plus” termék, ami valóban így van, ebből létezik egy „alap” kiadás is. Az egyetlen eltérés a Plus változatban található vezeték nélküli kontroller, egyéb iránt maga az eszköz teljesen egyforma mind a két kiadásban.



Azonban ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején, a doboz kibontásával. A csomagolás azt a minimalizmust követi, amit ma sok „high-tech” eszköznél láthatunk, főleg a telefonoknál, így a kartonpapírban szinte semmi nincs a headseten kívül. A doboz teljes tartalma: VR headset, vezeték nélküli kontroller, két használati útmutató (magyar nyelvet is találunk), egy törlőkendő a lencsékhez (egy kellemes meglepetés!) és kis zacskónyi, apró szivacsdarabok, aminek öntapadós a hátulja (nem vagyok benne teljesen biztos, hogy ezek mire jók, de azt hiszem az orr-részhez, és egyéb helyekre lehetne felragasztani őket, hogy jobban illeszkedjenek a fejünkön). A kontrollert micro-usbről lehet tölteni, de ilyet nem mellékeltek hozzá.

Haladjunk tovább az anyaghasználat felé. A headset nagy része egyszerű, kemény, matt fekete műanyag, szövet borítású szivacs van ott, ahol a fejünk az eszköznek nyomódik, valamit kellően vastag ás rugalmas gumiszalagok tarják helyén az eszközt a kobakunkon.  Ezeket az anyagokat nem feltétlen nevezhetjük prémium kategóriának, ám ez termék egyáltalán nem igényel ennél többet, a célnak (és az árnak) tökéletesen megfelel. Főleg, ha arra gondolunk, hogy sokan a kartonpapírból készült Google Cardboardot használják. Ezzel szemben a kontroller kicsit más jellegű műanyagból készült, dizájnban kicsit mintha különálló lenne. Az eszköz méretei: 21,6 x 15,75 x 11,2 cm



Kényelem szempontjából egy szavunk sem lehet a GoClever Elysium-ra, megfelelően beállítva a pántokat stabil, nem mozog a fejen, több órás használat után sem éreztem, hogy fájna valamim, vagy nyomna valahol. Persze fontos megjegyezni, hogy nem ajánlott félóránál többet használni a VR headseteket egyhuzamban! A lencséket is állíthatjuk többféleképpen, ahogy nekünk kényelmes, de erről részletesebben majd később!

Telefonos VR headset lévén, értelemszerűen egy telefon adja az eszköz „lelkét”. Az előlap lehajtásával tudjuk behelyezni a készülékünket, amit egy egyszerű, de igen csak jó „zár” tart helyben. Mágnesek tartják csukva az előlapot, amik elég erősek ahhoz, hogy a fejünk rángatása, vagy folyamatos lefelé nézés közben se nyíljon ki, ami igen csak fontos, mert senki sem szeretné, hogy egy izgalmas játék közben véletlenül kirepüljön a telefon. Az előlapon belül műanyag, rugós kapcsok tartják helyben a telefont. A rugók elég erősek, jól tartanak, de pont emiatt egy kicsit nehézkes a telefon ki és behelyezése, valamint maguk a műanyag elemek elég vékonyak, kicsit minden berakásnál attól féltem, hogy el fogom törni őket. Ha már itt tartunk, az alábbi méretekkel rendelkező készülékek férnek bele: 4"-5,5"-es kijelzővel rendelkező okostelefonok. Én a saját Samsung Galaxy S6 Edge készülékemmel teszteltem, amivel kiválóan működött. (Egy kis megjegyzés: Az előző számadat a hivatalos oldalról származik, a headset dobozán, ettől egy eltérő adat szerepel (4,5"-6"), de szerintem ez a pontatlan adat.)

Az előlapban a telefon közvetlen hátulja lyukacsos, illetve az oldalán van két nagy kivágott sáv, ami a telefon hűtését szolgálja, amire szükség is van, hiszen VR tartalom lejátszása közben igencsak fel tud melegedni. Az előlap elülső fele levehető, amely azt a célt szolgálja, hogy kilátszódjon telefonunk kamerája – erre szükség lehet egy-egy VR apphoz.



A headsetben 33.5*5mm-es lencsék találhatók, amik hozzák azt a szintet, amit egy ilyen árazású készüléktől elvárhat az ember. Kiváló képet mutatnak, ezen a téren nem lehet probléma az eszközzel! Állíthatunk fókusztávolságot (telefon lencsétől való távolsága): 56-73 mm, illetve állíthatjuk a lencsék egymástól való távolságát is (bár ehhez nincs konkrét számadat). Itt jegyeznék meg egy apróbb hibát, ha sokat nézünk lefelé a szemüveggel, a szemüveg „kicsúszik” a maximum fókusztávolságra. Apróság, de szemüvegeseknek számíthat. A látószöget kb. 100°-nak ígéri a gyártó, de szerintem ez nincs ennyi, kicsit kevesebb. A lencsék között természetesen egy elválasztó fal helyezkedik el a megfelelő 3D-s hatás érdekében, azaz, hogy a jobb szemünkkel csak a jobb oldalát lássuk a kijelzőnek, és a balon is ugyanígy.

A headset kompatibilis a Google Cardboard rendszerrel, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindennel kompatibilis, ami Androidra/iOS-ra megjelent.

Az Elysium a legalkalmasabb 360°-os képek és videók megtekintésére, youtube-on vannak kimondott VR-os videók, de különböző appokkat is letölthetünk, amikben különböző opciók szerint találhatunk videókat, mint például a Within nevezetű, amelyben különböző, minőségi rövidfilmeket és animációs filmeket lehet nézni (bár külön le kell tölteni őket). Természetesen lehet játszani is rajta, az InCell VR nevű játékot ajánlom mindenkinek, mert a legjobb telefonos VR játék, amit valaha próbáltam.



Összességében tetszett ez a headset, még kisebb hibái ellenére is. A kényelem talán a legfontosabb szempont egy testen viselendő eszköznél és ezen a téren abszolút jól teljesített a készülék. A GoClever Elysium tökéletes választás, ha 360°-os filmeket, vagy képeket szeretnénk nézni, illetve ideális lehet az egyszerűbb VR játékokhoz.

A GoClever Elysium Plus megvásárolható a Bluechipben.