powered by www.bluechip.hu

Flockers

Fürödjünk egy kis bárány vérben (18+)

by Sommendáré
2016. December 08. 15:00
Címkék: platform
A Flockers az egyik legelvetemültebb játék amit valaha a piacra dobtak. Nagyon hasonlatos a SuperMeatBoy vagy a Bloody Tralpand játékokhoz, de nem játékmenetben, hanem elmeborult ötletekben.

Az alapfelállás egyszerű mint a kő. Van egy „nyájunk”, és a benne lévő kis barikat kéne végigvinni a pályán, minél kevesebb áldozat nélkül. A platformer játékok egy különös példányával van tehát dolgunk. Olyan feldolgozó üzemen kell végignavigálni az ostoba állatkákat, ahol minden gép lényegében feltrancsírozza őket. A kihívás abban rejlik, hogy sok a bárány, nagyon sok, és bizton állíthatom, nem fogunk tudni minden példányt megmenteni. Mindegy hogyan próbálkozol kedves játékos, nem fog menni, ugyanis bizonyos részeknél muszáj egy két…vagy tíz barit beáldozni a többiek épségéért.

A játékmenet hoz némi újítást, mely egyébként egészen jól működik. Az elején mindenki kapkodni fog, mert sok mindenre kell figyelni, nem csak a bárányokra, hanem a környezetre is. Az állatkák agyatlanul menetelnek a biztos halálba, nekünk pedig a pályákon található ládákba rejtett és már meg lévő képességekkel, illetve tárgyakkal kell segítenünk a barikat.

Vérfürdő

A játék nagy részében, főleg az elején, ha sokat bénázunk rengeteg vért fogunk látni, olyan lesz mint egy Tarantino film. Birka testrészek és vér mindenhol. Mint mondtam, lehetetlen lesz mindet megmenteni, és nem azért mert bénák vagyunk. Időről időre muszáj lesz feláldoznunk néhány példányt. Mondjuk, két bárányból lehet lépcsőt csinálni, ami úgy néz ki a gyakorlatban, hogy egy magasabban lévő platformra két bari tetemén tud a többi felkaptatni, ami elég bizarr, de így van.

A Flockers mechanikája baromi nehéz, az irányítás nem „w,a,s,d” vagy a nyíl gombokkal történik. A barik mennek maguktól előre, nem kell tehát ezzel szöszölni, csupán az egeret kell használni. Ha a space-t nyomogatjuk nem fognak felugrani, és rohanni sem fognak, ha a shift-re tenyerelünk. A képernyő alsó részén látható képességek, pontosabban tárgyakat kell használnunk, hogy megmentsük az állatokat. Ha azt akarjuk, hogy a barik átugorjanak egy másik platformra, és ne sétáljanak bamba módon a szakadékba, akkor ugró sapit kell a barikra tennünk… igen ugró sapkát. Na de nem ám az összes bari kapja meg egyből, nekünk kell külön - külön rájuk tenni.  Tudjuk változtatni az egerünk méretét, hogy ne kelljen mondjuk mind a 70 birkára külön kattintani, hanem egyszerre többet is kijelölhetünk. Az első fél órában még egyszerűnek mondható ez a szisztéma, de ahogyan haladunk a játékban egyre bonyolultabb puzzle-okat kell megoldanunk. Vegyesen kell használni a tárgyakat, néhány bárányt pedig szükségszerűen fel kell áldoznunk, néhány pedig csak szimplán megmurdel, mert buták és csak togyognak előrefelé.

Kihívás az van bőven a játékban és a maga fura, gusztustalan módján még bájosnak is mondható. Halál cuki zene szól miközben a barik szökdécselve akadnak fenn tüskéken, vagy kerülne bele a darálóba, vérrel beterítve mindent. Az állatszeretők, mint én, kissé nehezen fogják ezt megszokni, illetve az érzékeny lelkűek biztosan nem fognak a Flockers rajongóivá válni. A türelmetlen embereknek sem kedvez majd, vagy aki kényszeresen tökéletesen akar végigvinni egy játékot, mondjuk mindig megment mindenkit, mint például én is. Az elején baromira-nehezemre esett elfogadni, hogy nem tudom az összes kis drágát átcipelni a pályán.



Képességeink és tárgyaink nem túl változatosak: említettem az ugró sapkát, de van repülő köpenyünk, tudunk robbanószert szerelni a barikra (néha muszáj lesz) és képesek vagyunk a barikból platformot csinálni. Minden bari egy kockányit ér, ami háromban lett maximalizálva. Azaz ennyi állatból tudunk lépcsőt csinálni a többieknek. Ami még nehezíti a játékot, hogy nincsen végtelen erőforrásunk. A pályákon található ládákat muszáj összeszedni, mert akkor annyi sapink, meg bombánk lesz. A bárányokkal is spórolni kell, hiszen ha túl sokat ölünk meg, áldozunk fel vagy szimplán maguktól megdöglenek, akkor 1. vagy mind meghal, 2. vagy egyszerűen nem lesz elég bárányunk a továbbjutáshoz, mert mondjuk már nincs annyi, amiből platformot tudnánk csinálni.

A Flockers meglepően összetett, cuki és gusztustalan egyaránt, egy szürreális élmény, nem ajánlott mindenkinek, de aki szereti az ilyen platform játékokat, az próbálja ki, van benne kihívás.