powered by www.bluechip.hu

GoClever Quantum 2 500 Rugged teszt

by Péter
2017. February 08. 10:19
goclever-quantum2-500-rugged-banner

Az okostelefonok piacán a legtöbben csak az éppen aktuális csúcsmodellekről és a nagy marketingkampányokkal operáló gyártók újdonságairól hallanak, pedig rengeteg cég és rengeteg érdekes modell van a piacon. A kisebb nevek értelemszerűen sokszor az olcsóbb készülékek piacán kívánják megvetni a lábukat, de néhányan elég bátrak ahhoz, hogy különlegesebb modelleket fejlesszenek ki.

A lengyel főhadiszállással rendelkező GoClever is a bátrabbak közé tartozik, hiszen rengeteg érdekes termékük van, melyek közül az okostelefonok csak egy szeletet tesznek ki. Nemrég megadatott a lehetőség, hogy levegyük a polcról a vállalat talán legkülönlegesebb mobilját, és hozzá méltó téli környezetben nézzük meg, hogy mit is tud, illetve pontosabban tudja-e azt, amit többek között a dobozon is ígérnek. Hogy pontosítsunk, a GoClever Quantum 2 500 Rugged nevezetű strapabíró okostelefonról van szó, melynek piaca az elmúlt években nagyon sokat fejlődött és mostanra már elért arra a szintre, hogy nem csak a munkásoknak ajánlott egy ilyen készülék beszerzése.

goclever-quantum2-500-rugged-product-image

A strapabíró okostelefonok ugyanis néhány évvel ezelőtt még rengeteg kompromisszumot hoztak magukkal. Egyrészt nem voltak túl esztétikusak, ami azt is jelenti, hogy a tervezéskor a külső kapcsán csak a strapabíróságot nézték, azt nem, hogy mennyire lesz kényelmes és praktikus a mobil használata, pedig egy naponta akár több órán át használt mobilnál ezek is fontos szempontok. Ahogy említettük, az elmúlt évek szerencsére nagy változásokat hoztak és többek között ezeknek is köszönhetjük, hogy a Quantum 2 500 Rugged modellt nem úgy teszteltük, mint egy specifikus rétegterméket, hanem inkább úgy álltunk hozzá, mintha egy különlegesebb középkategóriás androidos mobillal lenne dolgunk.

Csomagolás és extrák


A csomagolás és a benne található extrák főként a több százezres csúcsmodelleknél szokták plusz élményekkel gazdagítani a vásárlókat, így mi is meglepődtünk, amikor felbontottuk az egyébként meglehetősen kompakt, kocka alakú dobozt. Elsőként a készülék fogadott minket teljes pompájában a szokásos fóliával védve, minden mást egy réteggel lejjebb találunk.

A minden más első körben egy fehér hálózati töltőt, a hozzá tartozó USB-microUSB kábelt és egy nagyon egyszerű fehér headsetet jelent. A fehér szín egy meglepő választás, hiszen maga a készülék szinte teljesen fekete, ahogy a doboz is. Viszonylag kevés női felhasználó lehet a világban, aki strapamobilt szeretne, egyedül talán nekik jelentenek egy kis boldogságot a fehér kiegészítők, mi a következő generációnál bizony férfias, fekete színt látnánk szívesen.

goclever-quantum2-500-rugged-product-image2

És akkor jöjjön a második kör, mert bizony van még egy kis fekete doboz is a csomagban, amiről lerí, hogy a fölösleges dokumentációk vannak benne, így sokan elkövethetik azt a hibát, hogy ki sem nyitják. Ez több szempontból is óriási hiba, hiszen a papírok bizony nagyon kevés helyet foglalnak el benne. A legnagyobb helyet egy kis átlátszó zacskó szorít ki magának, melyben egy csavarhúzót és néhány nagyon apró csavart találunk, melyekre nagyon kell figyelni. Ezekhez tartozik egy figyelemfelhívó kis cetli, amely a vízállóságot illetően lesz fontos. A gyártó ugyanis megjegyzi, hogy akkor lesz csak vízálló a készülék, ha a hátlap alatt található gumi „szőnyeget” megfelelően a helyére illesztjük, illetve a hátlapot a mellékelt csavarhúzókkal és a négy csavarral rögzítjük.

A készüléket kivéve, az a meglepetés ért minket, hogy bizony a gyorsan eltávolított reklámfólia alatt egy képernyővédő fólia is helyet kapott, ami tovább növeli a biztonságot és a készülék értékét, hiszen kellemes, mindennapi használatban mondhatni kötelező extráról van szó. Ezt még megfejelték azzal, hogy az említett dokumentáció és csavarszett mellé egy extra képernyővédő fóliát is csomagoltak, le a kalappal.

Külső


Az már a képeken is jól látszik, hogy nem egy mai trendeknek megfelelő, pengevékony fémházba csomagolt mérnöki remekműről van szó, mely természetesen a piaci szegmens velejáróra. A Quantum 2 500 Rugged egy rendkívül masszív és meglehetősen nehéz készülék, mely természetesen a védelmet és a strapabíróságot helyezi előtérbe. Az oldalsó fémkeret ellenére azonban a műanyag dominál az anyaghasználatban, hiszen a levehető hátlap is egy meglehetősen vékonyka plasztik, illetve a készülék előlapján is műanyaggal találkozunk.

Ennek ellenére az összhatás nagyon rendben van, egyben érezzük a mobilt, melyet 255 grammos súlyával nehezen hagyunk el. Bizony érezzük hogy a zsebünkben van, csak hogy érzékeltessük a súlyát: egy mai csúcsmodell nagyjából 150 gramm környékén lehet. A többnapos folyamatos használat után azt éreztük, hogy ez az a súly/méret arány, ami éppen hogy csak kényelmes és stabil fogást biztosít. Egy kézzel is stabilan meg lehet fogni és el lehet érni a képernyő minden pontját, illetve a gombokat is megfelelő pontokon helyezték el.

goclever-quantum2-500-rugged-product-image3

A készülék baloldalán kapott helyet a hangerőszabályzó, mely egyébként akár vaksötétben is egyszerűen használható, hiszen kellően nagy és kiemelkedik a fém vázból. Az egyetlen negatívuma az, hogy kissé laza, egyáltalán nem egy minőségi fém kapcsoló érzetét kelti. A jobboldalon a képernyőzárért és ki/be kapcsolásért felelős gombot találjuk. A mobilt egy microUSB kábellel tölthetjük, melynek csatlakozója a készülék felső részén kapott helyet, mellette pedig a 3,5mm-es jack aljzat található. Mindkettőt gumi párna védi, a strapabíróság és a vízállóság jegyében.

Hardver


Ennyi elég is volt a körítésből, térjünk ki a mobil egyik legfontosabb részére, a hardveres specifikációkra. Az elmúlt években csak úgy repkedtek a gigabájtok, magok és pixelek, melyek bizony nagyon fontosak a felhasználói élményt illetően, de érthetően egy ilyen készüléknél nem kapnak akkora hangsúlyt. A hardveres specifikációt végignézve a GoClever Quantum 2 500 Rugged a középkategória alsóbb szegmensében helyezkedik el.

Kezdjük rögtön a kijelzővel. Egy 5 hüvelykes IPS panelről van szó, mely HD felbontású, vagyis 1280 x 720 pixel jelenik meg rajta. Ez manapság már lassan a belépőszintet jelenti, HD alá csak nagyon kevés készülék kijelzője megy, így sok örömre nincs okunk. Viszont azt meg kell jegyezni, hogy az IPS panelnek örülhetünk, illetve a HD felbontás sem maga a pokol. Napi használatra tökéletesen megfelel és a tartalomfogyasztás kapcsán sem igazán gátol minket, hiszen HD-ban már bőven lehet videókat és egyéb webes tartalmakat fogyasztani.

A színekkel nem volt problémánk, kellően erős a fényerő, mely természetesen állítható és az IPS technológiának hála, a betekintési szög is kiváló, ami egy ilyen mobilnál fontos lehet. A képernyővédő fólia talán picit ront az összképen, viszont a védelem miatt inkább azt javasoljuk, hogy maradjon rajta. Akik ilyen készüléket vásárolnak, valószínűleg úgysem azzal töltik a napjukat, hogy YouTube videókat néznek és Instagram képeket lájkolgatnak.

A kijelző alatt egy MediaTek MT6735P chipkészlet dolgozik, mely a négymagos megoldások táborát erősíti. Mint tudjuk, a magok száma nem mérvadó és ez jelen esetben határozottan igaz, hiszen a magonkénti 1 GHz-es sebességtől és az összteljesítménytől nem voltunk elájulva. Érdemes megjegyezni, hogy egy 2015-ös fejlesztésről van szó, melyet leginkább a Qualcomm Snapdragon 410-es rendszerchippel szoktak összehasonlítani, ami néhány éve még rengeteg alsó-középkategóriás mobilban állt helyet.

goclever-quantum2-500-rugged-product-image4

Mindkettő négymagos egység, de a Qualcomm 1,4 GHz-en pörgeti a processzormagokat, illetve egy Adreno 306-os grafikus gyorsító dolgozik benne, míg a MediTek esetében egy Mali-T720 GPU-ról beszélhetünk. A teljesítményük egyébként nagyjából egy szinten van, egyedül azt bánhatjuk, hogy a GoClever választása a "P"-jelzésű MediaTek chipkészletre esett, hiszen a normál MediaTek MT6735 magasabb órajeleket és összességében nagyobb erőt jelentett volna, sőt a tesztek alapján az a változat simán veri a Snapdragon 410-es egységet.

A rendszerchip munkáját 2GB RAM segíti, ami szintén nem mondható soknak, de azért még bőven elegendő egy ilyen készülék meghajtásához. A belső tárhely 16GB, melynél természetesen valamivel kevesebb a tényleges szabad terület, de a microSD kártyánkat bármikor használhatjuk, hogy ilyen téren nagyon jó a helyzet. Ha már a hátlap alatti lehetőségeknél tartunk, akkor érdemes megemlíteni a dual-SIM támogatást is, vagyis két számunkat is használhatjuk egyszerre, ami mondjuk egy ilyen eszköznél nagyon praktikus lehet, hiszen az építőiparban vagy mondjuk a külföldi túrázóknál, sportolóknál nem szokatlan a két SIM-kártya használata.

Szerencsére 2G, 3G és 4G LTE támogatást is kapunk, vagyis a villámgyors mobilinternetet is élvezhetjük a készülék segítségével. A WiFi és a Bluetooth modul megléte természetes, előbbi villámgyorsan megtalálta a hálózatot és a Bluetooth használatával sem volt probléma, egyszerűen lehetett párosítani az autóhoz és a vezeték nélküli headsethez is. A fényérzékelő, gyorsulásmérő és közelségérzékelő sem számít hatalmas extrának, a beépített GPS pedig nagyon fontos lehet egy ilyen készüléknél.

Az FM Rádió megléte sokak számára egy kellemes extra, hiszen a rádiózás még mindig igen népszerű és az ilyen strapabíró mobilt választó felhasználók vélhetően nem másolgatják naponta a friss zenéket a készülékre. Ami még rendkívül fontos a készülék hardvereit illetően az a 5000 mAh-s lithium akkumulátor. Ez óriási kapacitásnak számít a mobil piacon, mely egyfelől példátlan üzemidőt biztosít, másrészről pedig  egy remek extra funkciót is kínál. A gyártó 270 órás rendelkezésre állást és 12 órás böngészési időt ígér, de a gyári számokról jól tudjuk, hogy nem mindig pontosak. Ettől függetlenül nálunk 2-3 napi nyúzást simán kibírt a készülék, de hozzá kell tennünk, hogy ezt annak is köszönhetjük, hogy nem egy tipikus tartalomfogyasztó eszköz van a kezünkben.

goclever-quantum2-500-rugged-product-image5

Ahogy korábban említettük ez nem az a penge vékony, óriási AMOLED kijelzővel rendelkező phablet, amin egész nap videózunk és a közösségi médiát bújjuk. Vélhetően az sem fogja ezt tenni, aki ilyen készülék vásárlásán gondolkodik, hiszen ez a szegmens továbbra is kőkemény munkaeszközöket kínál. Emlegettünk egy extra funkciót is az akkumulátor kapcsán ez pedig nem lenne más, mint a Powebank-ként való használat. Az elmúlt évek egyik nagy trendje a külső akkumulátor, melyek különféle méretben és kapacitással igyekeznek megoldást kínálni a mobil piac egyik legégetőbb problémájára, a szinte fél-, egynapos üzemidőre. A Quantum 2 500 Rugged esetében ilyen problémáink nem lehetnek, de a gyártó úgy gondolta, hogy ha tudunk, akkor segítsünk a bajtársakon.

A készüléket és leginkább a benne helyet kapó óriási akkumulátort tehát egy külső akksiként is használhatjuk. Nincs más dolgunk, mint egy megfelelő kábel segítségével összekapcsolni a két eszközt és a másik készülék már töltődni is fog. Ez rendkívül hasznos lehet akkor is, ha mondjuk két mobilt cipelünk magunkkal a mindennapok során.

Szoftver


Sok helyen még azzal találkozhatunk, hogy a készüléken az 5.1-es Android rendszer fut, de ez nem igaz. Minket már a dobozból kivéve az Android 6.0 Marshmallow fogadott, mely bizony az egyik legnépszerűbb rendszer a néhány éves készülékeknél, hiszen a 7-es változatot még csak nagyon kevés mobil kapta meg. A rendszert olyan extrákkal is kiegészítették, mint például a Here térkép vagy az Opera Mini böngésző, illetve a WPS Office irodai csomag.

Természetesen teljes értékű Androidról van szó, így a Google szoftverei mellett a Play áruház is elérhető, ahonnan rengeteg játékot és szoftvert telepíthetünk. Az érdekes extrák közé sorolnánk még a Hot Knot funkciót, mely lehetővé teszi, hogy a támogatott készülékek között villámgyorsan mozgassunk képeket vagy egyéb adatokat.

A gesztusvezérlés lehetősége egy külön bekezdést is megérdemel, hiszen kevesen tudnak róla. A beállításokban sajnos a magyar nyelvű rendszer ellenére angolul szerepelnek ezek a lehetőségek, de néhányat érdemes aktiválni. Lehetőségünk van például úgy lenémítani a telefont, hogy egyszerűen előlappal lefelé tesszük le az asztalra. De két-három ujjunkat a kijelzőn mozgatva előhozhatjuk a kamerát vagy állíthatunk a hangerőn. Összesen 7 opciót választhatunk ki, ebből 3-4 mindenképpen hasznos lehet.

Strapabíróság


Egy általános bemutató után térjünk rá a készülék lényegi mivoltára, a strapabíróságára. A külsőt illetően már említettük a masszív felépítést, mely nagyban hozzájárul a biztonsághoz, de vannak itt konkrétabb adatok is. A készülék erős, IP56 minősítésű védőtokkal van ellátva, amelynek köszönhetően ellenáll a nedvességnek, az esőnek, a folyadékoknak, a pornak, és a piszoknak. Ez azt jelenti, hogy szinte bármilyen körülmények között működni fog és a kijelző akár nedves ujjal is működtethető.

goclever-quantum2-500-rugged-product-image6

Az IP56-os minősítés a por és a víz elleni védelmi skálából tevődik össze, a számokból pedig talán érződik, hogy lehetne jobb is. Az ötös szám a por elleni védelemnél jót jelent, hiszen hivatalosan védettek vagyunk, építkezésen és egyéb porosabb környezetben sem lehet gondunk. Ezen a skálán a hatos lenne a legjobb, amit talán tud is a készülék, de a gyártók sokszor inkább a biztonságra törekednek és eggyel kisebb számokat adnak meg.

A vízállóságnál látható 6-os viszont már-már az elfogadhatóság határát súrolja, no nem mintha a medence alján építkeznénk és töltenénk a fél napunkat, de amikor egy iPhone 7 IP67-es és egy Samsung Galaxy S7 IP68-as minősítést kap, akkor egy ilyen masszív, az említett modellektől minőségben más szintet képviselő készülék csak az IP56-ot tudja felmutatni, ott már húzhatjuk a szánkat. Hivatalosan tehát az erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett a készülék.

Összességében tehát vihetjük magunkkal bárhova, építkezésre, túrára, ha poros, sáros lesz vagy leesik, nyugodtan dugjuk a csap alá és öblítsük le, de a nyaraláson ne essünk abba a hibába, hogy a tengerbe is magunkkal visszük, mert a reklámokban azt látjuk, hogy az ilyen IP-s mobilokkal már víz alatt is lefotózhatjuk a családot.

Multimédia


Egy ilyen készülék esetében komoly multimédiás képességekre nem számíthatunk, de azért kapunk előlapi és hátlapi kamerát és a hangszórók is elég masszívak. Az 5 megapixeles előlapi kamera teszi a dolgát, videóhívásokhoz és fotózáshoz is bőven elegendő a felbontása. Hátul egy 13 megapixeles szenzor kapott helyet, melyet egy igen nagy LED villanó segít. Összességében közepesre értékelnénk a képminőséget, természetesen a komolyabb kamerákat szorongató csúcsmobiloktól jóval elmarad, de az árkategóriát tekintve nagyon rendben van. A hangszóró a készülék hátulján meglehetősen nagy kivezetést kapott és egészen jól szól, ami dicséretet érdemel. A videózás terén Full HD-ban is rögzíthetünk és meglehetősen sok beállítást érhető el a gyári szoftverből, ami szintén nagyon kellemes meglepetés.

goclever-quantum2-500-rugged-camera

Összegzés

Lassan elérkeztünk a bemutatónk végéhez, a lezárás legfontosabb pontja pedig egyértelműen a készülék ára. A GoClever Quantum 2 500 Rugged jelenleg 48 390 Ft-ba kerül és egy év gyári garancia vonatkozik rá. Ennyiért még a hagyományos mobilok között is csak nagyon hasonló tudású készülékeket találunk, csupán néhány direkt az ár/érték arányra gyúró modell tud vele versenyezni.

Persze a külső és hardveres felhozatal miatt jórészt csak azok fogják venni, akik igénylik ezt a masszív felépítést és a strapabíróságot. Nekik egy kiváló készülék lehet a GoClever megoldása, hiszen a specifikusabb riválisaiért, illetve a csúcsmodellekért bizony árban a két-háromszorosát is ki kellene fizetni.