powered by www.bluechip.hu

Ghost in the Shell: Stand Alone Complex - First Assault Online

Mindenhol Motoko őrnagyot látom...mindenhol!

by Sommendáré
2017. March 31. 10:44
Címkék: pc, fps, gamer
Miért is ne húzzunk le még több bőrt a sokszor emlegetett rókáról? Valamiért, valaki kitalálta, hogy az egyébként stílust teremtő Ghost in the Shell animéből kellene filmet csinálni. Ez idáig nem is probléma, hiszen egy jó alapanyaggal könnyű dolgozni. No de mikor mindenféle egyéb hozzátartozó médiumba tömjük bele a dolgot, akkor már sok esetben nem szokott jól elsülni a dolog...

ghost in the shell first assault online banner

Beismerem, hogy a bevezetőben kissé pesszimistának tűnök a játékkal kapcsolatban – oké, nem csak azzal – de a helyzet nem olyan szörnyű, mint amilyennek elsőre lefestettem.

Nem azért állok kritikusan a játékhoz, és úgy egyáltalán mindenhez, ami GITS utógyártmány, mert nekem ez a hobbim, hanem mert oda meg vissza vagyok az alapanyagért.  Mivel ez most itt nem egy anime kritika nem fogom ecsetelni a Ghost in the Shell zsenialitását – mint animének, pedig megérdemelné – helyette, a First Assault című ingyenes online fps-t fogom ismertetni, ami jobb, mint amilyennek hangzik, de annyira nem jó, hogy méltó legyen az alapanyaghoz.

ghost in the shell first assault online pc game

A történet egy fps esetében ritkán érdemes a szóra, és most duplán van okom rá, hogy ne térjek ki rá. Aki ismeri az alapanyagot, annak csak időpocsékolás volna róla írni, aki pedig nem ismeri, az kezdje az animével, a játék arra elég, hogy felkeltse az érdeklődést a sztori iránt. Ami alapvető információ még annak is aki eddig egy barlangban élt, hogy a nem túl távoli jövőben járunk, és a játék inkább veszi alapul a Ghost in the Shell Stand Alone Complex (a sorozat) eseményeit.

Tisztes iparos munka

Az fps játékok csak félig-meddig az én területem. Az életemből kimaradt például a CS, mindenféle mennyiségben, de annál több időt töltöttem Team Fortress 2-vel, így mondhatjuk, nem teljesen laikus szemmel ültem le a GITS multijához. Előnyére válik a játéknak, hogy egy elég gyors kis tutorialban megismerjük a játék alapmechanikáját, ami nem bonyolult. Kétféle fegyvertípus – marok kiskaliberű és nagy kaliberű – az álca használata és a meele fegyver ismertetése hamar lezajlik, ami után már kezdhetjük is a játékot.

A menürendszer, meg úgy egyáltalán a felhasználó panel kissé kaotikus első ránézésre, meg másodjára is. Nem igazodtam ki elsőre, hogy mi-merre van, de hozzá lehet szokni.

Motokóval együtt kilenc operatív karakter közül választhatunk – ezek mindegyike ismerős lesz az animéből/animékből. Ami kissé szomorú, hogy elsőre csak eggyel tudunk játszani, tehát akit kiválasztunk először, egy jó ideig csak vele fogunk tudni játszani. A többi karaktert fel kell oldani, természetesen játékbeli pénzért, amit pedig szintlépéssel tudunk megszerezni.

A karakterek mellé kozmetikai cuccok ugyanígy beszerezhetőek, bár egyelőre nincs nagy választék.

ghost in the shell first assault online pc game

ghost in the shell first assault online pc game

Tudni kell, a játék még béta fázisban van, de még ahhoz képest is kicsit kevésnek érzek néhány dolgot.

A grafikára nem fogok panaszkodni, van ennél szebb és csúnyább is a maga kategóriájában, ami tény, hogy az anime hangulatát egészen jól visszaadja. A látvánnyal ellentétben a személyre szabhatósággal vannak már nagyobb gondok, ezt pedig sokan mások is így látják, akik kipróbálták a játékot. Kevés fegyver van, még úgy is, hogy vannak külön feloldható darabok, ez pedig visszavet azért az élményből. Az egyszerű fegyverek mellett megtalálható a camuflage technológiát használó ruházat, és egyéb cybertechnológiát alkalmazó eszköz is.

Jelenleg csak a „custom game” és a „quick match” opciók léteznek, de kezdetnek elegendőek ahhoz, hogy elszórakoztasson a játék. Ha valaki el tud tekinteni a kevés fegyver problémától, és ráérez az irányításra, akkor be tudja szippantani a játék pár órára. Mint minden multi fps, ez is haverokkal az igazi. Meglepő módon több taktikai érzéket követel meg, mint néhány fizetős nagynevű multi fps.

Ugyan a szokványos feladatokat kapjuk egy-egy pályán, mint a bombaőrzés – illetve aktiválás, de a csapatjátékot igénylő felépítésük miatt nem válik túl hamar unalmassá.

ghost in the shell first assault online pc game

A játék legnagyobb előnye, hogy eszméletlen pörgős. Nincs tötyörészés, nem érdemes egy helyen campelni, ez az a játék ahol gyorsan csapatban kell akcióba lépni, különben elég hamar rajtunk üt az ellenfél csapat, és onnantól nem sok esélyünk van.

A Ghost in the Shell világát bővíti ez a játék, még ha nem is a legfényesebben csillogó ékkő a koronáján (de ahhoz képest, hogy ingyenes, többet kapunk mint várnánk).

Ha szeretnétek kipróbálni a játékot, ERRE találjátok.