powered by www.bluechip.hu

The Flame In The Flood

Túlélős tutajozgatás

by Sommendáré
2017. April 27. 11:51
Címkék: ps4, pc, the, in, flood
A The Flame in the Flood felkeltette bennem a remény lángját, hogy egy a Don’t Starve-hoz hasonló survival játékot fogok kapni. Az egyedi látványvilága hamar megfogott, azonban úgy negyvenpercnyi játék után rájöttem, hogy kevésbé lesz tartalmas, mint amilyennek látszott.

flame int the flood test banner

A fejlesztők szándéka egyértelmű volt, és volt is rá esély, hogy olyan túlélő játékot csináljanak ami egyszerre kínál kihívást és szórakozást egyszerre. Valami azonban félrecsúszhatott, mert a játék inkább frusztráló mintsem egyszerűen nehéz.

Zavaró apróságok

Nagyon egyszerű az alapfelállás. Adva van egy mondhatni végtelen nagy terület, amit elárasztott a közeli folyó, mi pedig kirándulóként a túlélők között vagyunk, társunkká pedig egy kutyus szegődik. Kalandunk egy már elhagyatott erdei kabinnál kezdődik. A játék felülete elég letisztult és gyorsan meg lehet érteni mi-micsoda. Alapértékeink a szokásosak: élelem, víz, hőmérséklet és kipihentség. Ezeket kell finom egyensúlyban tartani, hiszen ha bármelyik a kritikus pont alá zuhan, instant meghalunk. Tekintve, hogy a játék véletlen faktora hatalmas, ezek közül bármelyik okozhatja korai halálunkat.


Emellett még van élet és stamina értékünk melyek szintén létfontosságúak. Az élet csíkot nem kell magyaráznom szerintem, és a stamina és elég egyértelmű. De hogy miért is olyan fontos ez utóbbi? Nos, miután megismertetett a játék minket az alapokkal fel kell szállnunk arra a nyamvadt-megveszekedett-nyomoronc tutajra. Az a tuaj…a játék hetven százalékát ezen fogjuk tölteni. Egyébként ez egy ötletes és elmés elgondolás a készítőktől. Nem egyszerűen egy nagy bejárható területre tesz be minket, hanem a kiáradt folyóban kell a tutajjal manőverezni és megfelelő helyet keresni ahol élelmet, vizet és egyéb a túlélésünkhöz szükséges dolgot találhatunk. Kreatív ötlet azt meg kell hagyni, de sajnos rosszul lett alkalmazva. Logikus, hogy ha a tutajunkkal sokat koccanunk például az úszkáló kocsiknak meg házaknak, akkor az előbb utóbb elsüllyed és meghalunk, de az erős sodrás miatt… és a rossz irányítás miatt néha esélyem sem volt kikötni a tutajjal mondjuk egy farmnál ahol tuti, hogy lett volna tiszta víz és a karakterem már erősen a kiszáradás határán állt.

flame in the flood test

Ez a tutajizgatós kikötő keresés tök jó ötlet lett volna, de még a legkönnyebb szinten is, volt hogy nem dobott ételt a játék. Sem kukoricát, amit el lehetett volna nyammogni, se semmit. Viszont eközben a karakterünk elkezd elfáradni, hiszen aludnia is kéne, jó akkor a következő templomnál kikötöttem, estefelé viszont jönnek elő a vadak. Vaddisznó meg farkasok. Kaja persze egy darab semmi, készíteni fegyvert pedig még nem tudtam, hiszen nem dobott hozzávalót egyik helyszínen se a játék. Tehát az egyik halálomat majdnem az éhhalál okozta, csak aztán jött a farkas és jól megölt. Aludni meg már nem tudtam bemenni a templomba mert az éhségtől csak kúszni tudott a karakterem.

Van olyan, hogy egy játék kihívás elé állít, de a The Flame int he Flood idegesítően unfair néha. Mindegy mennyire figyelsz oda, hiszen nem tudhatod, hogy ahol épp kikötsz tutira lesz-e olyan dolog amire szükséged van. A folyón tutajozva úgy kétszáz méterrel előbb kezdi jelezni a játék, hogy milyen helyszínek, lesznek elérhetőek. Ezek között lehet farm, templom, erdőség vagy éppen egykori tábor. Mielőtt kikötnénk, látjuk, hogy ki van írva mindenhova, nagyjából milyen összeszedhető dolgokra lehet számítani, mint például: tiszta víz, kevés élelem, vagy van alvási lehetőség.

flame in the flood test

flame in the flood test

A kraftolási rendszer kicsit bonyolultnak tűnik, de nem ez a legnagyobb baj vele. Hanem az, hogy némely tárgyhoz irreális mennyiségű alapanyag kell, és mivel a játék abszolút véletlenszerűen dobja az alapanyagokat, plusz azon is múlik a siker, hol tudunk kikötni ez így totálisan zsákbamacska történet. Megfelelő gyakorlással gondolom, túl lehet élni hosszabb ideig is a játékban, de nekem csak két napig sikerült. Pedig nem vagyok kezdő, hiszen elég sokat játszottam más hasonló túlélős játékkal, de ez egyszerűen csak túl random és monoton. Arról nem is beszélve, hogy a zene ami az elején nagyon tetszett a huszadik perc után az idegeimre ment és nem...nincs más zene a játékban csak az az egy.

Kipróbálni érdemes, és akinek komolyan erős idegrendszere van, annak hajrá.