powered by www.bluechip.hu

Top 10 Indie Játékok - 2016

by Sommendáré
2017. May 25. 13:33
Címkék: játékszoftver, pc
Ki mondta, hogy csak a tripla „A” játékokkal érdemes foglakozni? Egyre több példát látunk arra, hogy a sok pénz és a vele járó hatalmas technikai háttér sem biztosítja számunkra, hogy egy játék jó lesz. Érdemes minden évben szemezgetni a független fejlesztők játékai között, mert rengeteg olyan gyöngyszemet találni, amelyek lazán felveszik a versenyt, de akár el is vernek néhány nagynevű stúdió vagy kiadó által pesztrált címet.

A független fejlesztők nagy hátránya legtöbb esetben a munkaerő és erőforráshiány. Abból kell dolgozniuk, amijük van, hiszen ha nincsen nagyobb tőke mögöttük, akkor elképzeléseiket nehezebben tudják átültetni működőképes játékba. A nehéz körülmények viszont kreatív megoldásokat szülnek, melyek ugyan néha nem sülnek el jól, de egy-két esetben egy remek játékkal gazdagodunk.

Az alábbi lista abszolút szubjektív véleményt tükröz, igyekeztem olyan címeket beletenni, amelyek a játékosok széles körének figyelmére számot tarthatnak.


10. Firewatch
Fejlesztő: Campo Santo
Kiadó: Panic Inc., Campo Santo


Kezdjük egy olyan címmel, ami azért nem teljesen ismeretlen. A Campo Santo csapatának játéka nem ígért sokat, és a játék befejezésével sokunknak voltak gondjai, de azt a kevés negatívumot leszámítva a Firewatch hihetetlen élményt nyújtott annak, aki vette a fáradságot és végigvitte.

A játékot a Team Fortress2 grafikájára emlékeztető dizájn, remek szinkron és erős atmoszféra jellemzi, de ami a hab a tortán, az a történet.

Hogyan dolgozzuk fel egy szerettünk elvesztését, miként hat az emberre a magány, képes-e valaki egyedül megbirkózni a lelkében dúló viharokkal. Egy tragédia és a trauma feldolgozásáról szól ez a játék, mindenképp érdemes arra, hogy a listán legyen.



9. Superhot
Fejlesztő: SUPERHOT Team
Kiadó: SUPERHOT Team


Hogy lehet ennyire addiktív egy olyan játék, ami látványban ennyire minimalista, nincs igazán története, nincsenek karakterek? Hát úgy, hogy elképesztően változatos, szórakoztató és nehéz játékmenetet adnak hozzá, érdekes mechanikával. A Superhot órákra képes az embert odaszegezni a géphez. Az idő le van lassulva, amint viszont mozdulunk, felgyorsul az idő és így az ellenfelek is mozognak, támadnak, lőnek. Majdhogynem végtelen számú variáció szerint tudjuk likvidálni ellenfeleinket, az idővel való gazdálkodás érdekes adaléka a játéknak. Ha elkapja valaki a ritmust benne, úgy érzi magát, mint egy igazi bad ass gyilkológép. Oh és már VR támogatással is játszható, akit érdekel.



8. The Witness

Fejlesztő: Thekla, Inc.
Kiadó: Thekla, Inc.


Gyönyörű és okos. Ezt a két dolgot kell tudni a The Witness című csodáról. Különböző logikai kihívásokat kell legyűrnünk, hogy hazajussunk. A feladványok nem egyszerűek, sőt néhol biztosan el fogunk szüttyögni több időt is, mint kellene. A játék hangulata viszont olyan, hogy észre sem vesszük az idő múlását.



7. Salt and Sanctuary

Fejlesztő: Ska Studios
Kiadó: Ska Studios


Röviden, ez a játék a Dark Souls 2D-ben. Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, akkor valóban ennyi. Viszont a játék szerencsére bír önálló ötletekkel és a hangulata is inkább sajátos, mint egyszerű Dark Souls koppintás. A játékmenete nagyon élvezetes és változatos, ugyan a sztori nem egészen világos, kicsit túlzásba vitték a Dark Souls által használt történetmesélési formulát.


6. The Banner Saga 2
Fejlesztő: Stoic
Kiadó: Versus Evil


Már az első rész is rabul ejtette sok játékos szívét, amint az enyémet is. A második epizód szerencsére nem hogy gyengébb, sokkal jobb lett mint az elődje. A történet még szebb és mélyebb, a játékmenet változatosabb és izgalmasabb lett. Aki szereti a viking témájú játékokat, annak kötelező darab. A képregényszerű grafikát már ne is említsük, az egyik legszebb és legkreatívabb, amit valaha láttam.



5. Darkest Dungeon

Fejlesztő: Red Hook Studios
Kiadó: Red Hook Studios


Ha a Salt and Sanctuary hangulata komor és sötét, akkor a Darkest Dungeon által egy új mélyebb sötétséget ismerhetünk meg. A gótikus horror elemekkel tűzdelt rpg atmoszférája számomra páratlan. A játékmenet nem túl bonyolult mégis rengeteg tartalom van benne, a harc pedig változatos és elég nehéz. A Crimson Court kiegészítővel új hős kasztot, szörnyeket és bossokat kapunk. Mindenkinek, aki szereti az ilyen sötét hangulatú szerepjátékokat, annak érdemes kipróbálnia.



4. Shadow Tactics: Blades of the Shogun
Fejlesztő: Mimimi Productions
Kiadó: Daedalic Entertainment


Edo kori japán, szamurájok, shinobik, shógunok! Aki kicsit is szerette anno a Commandos sorozatot, vagy a Desperados játékokat, annak feltétlen ki kell próbálnia a Shadow Tactics-t is. A mechanika ugyanaz, csak most éppen a felkelő Nap országába egy olyan korban kell mozognunk, ami izgalmas, de nagyon zűrzavaros volt. A karakterek változatosak így a pályákat rengetegféleképpen lehet végigvinni, aki pedig elég maximalista, az addig nyúzhat egy ilyen pályát, amíg nem teljesít minden kritériumot. A játékról korábban készítettünk egy alaposabb tesztet is, melyet erre találtok.



3. Enter the Gungeon
Fejlesztő: Dodge Roll
Kiadó: Devolver Digital


Ez a játék olyan, mint egy nagyon túlzsúfolt, de isteni finom édesség. Van benne pillecukortól kezdve, a grillázson át minden, de valahogy mégsem fekszi meg a gyomrodat, csak huzamosabb idő után.

Az Enter the Gungeon sok műfajt kever, de alapvetően egy izometrikus shooter, rpg meg még mit tudom én, hogy micsoda. Játék közben sose álljunk meg, az egyik fontos elem, hogy folyamatosan mozogjunk, na persze az se mindegy, hogy merre. Ez a game nem agyatlan, de igazi baromkodás, kikapcsolódásnak remek. Jah, a soundtrack pedig tökéletesen illik a játék elmebajához, az Enter the Gun című számot szeretném csengőhangnak!



2. Aragami
Fejlesztő: Lince Works
Kiadó: Lince Works

Az Aragami joggal kerülhetne fel a top 10 lopakodós játékok listájára is. Vérbeli stealth game, ahol ha egy pillanatra is lankad a figyelmünk, súlyos árat fizetünk érte. A játék dizájnja kreatív és még szép is a maga módján. Rengeteg különböző képességet tudunk megszerezni, ezek által válik a játék igazán változatossá. Nincs egy mód, egy út. A pályák teljesítése abszolút a mi kreativitásunkon és ügyességünkön múlik. Vannak végtelenül elegáns és kevésbé okos megoldások, nincsen eltemetve tehát az olyan játékos sem, aki türelmetlen vagy épp nem olyan ügyes. De főleg azok fogják élvezni, akik élnek-halnak a lopakodós játékokért. Korábban írtunk már bővebben is az Aragamiról, erre találjátok bemutatónkat.



1. Inside
Fejlesztő: Playdead
Kiadó: Playdead


Nem hinném, hogy volt olyan, aki ne számított volna az Inside-ra a listában. Voltak szebbek, vagy izgalmasabb játékok, de ennyire atmoszferikusak biztosan nem. A Limbo fejlesztőinek köszönhetjük ezt az agymenést is, és ha lehet, az Inside még bizarrabb, mint elődje. Egy névtelen fiú szerepében menekülünk, bujkálunk és próbálunk eljutni valahova. Semmit nem tudunk meg a játékból, de a szó legszorosabb értelmében semmit!

Az Inside zseniálisan játszik az emberek pszichéjével képeken és tetteken keresztül. Hogy mégis mi az üzenete a játéknak? Véleményem szerint a szabad akarat kérdéskörét járjuk körbe, de rengeteg más elméletet is olvastam már fórumokon. Az Inside egy olyan játék, amit nem lesz egyszerű végigjátszani, lelkileg mindenkit valahogy meg fog viselni, annyira nyomasztó, de éppen ettől olyan zseniális.