powered by www.bluechip.hu

Cities Skylines: Playstation4 Edition

Metropoliszok, végre PS4-en is

by Sommendáré
2017. August 20. 11:33
Címkék: razer
A Cities Skylines az egyik legjobban megalkotott városépítő-szimulációs játék, ami 2015-ben jött ki, még PC-re. A játékmenet reális és részletes volt, ami miatt sokak kedvence lett. Most elérkezett, hogy a PS4 tulajok is kiélvezhessék a nagyváros adta lehetőségeket. Stressz, nagy odafigyelés a részletekre, állandó kalkuláció, hogy a fejünkben lévő ideális városképet megalkothassuk.
A városépítő szimulátorok kicsit rétegjátékoknak számítanak, még PC-n is. Napjainkra bizonyos, hogy kisebb rajongótáborral rendelkeznek - bár azok igazi keményvonalas fanok - de PS4-re nem nagyon fejlesztenek ilyen játékokat, és az esetleges későbbi, rá érkező kiadványok sem szoktak túl jól optimalizáltak lenni. Van itt pro és kontra, sorra is vesszük őket.


Ami jó volt, az most is jó

A Cities Skylines előnyein semmit nem halványít a PS4-re való átültetés. Az alapok ugyanazok, viszont ha valaki nem ismeri a játékot, bele fog ütközni néhány akadályba. Ugyanis nincsen tutorial vagy oktatópálya, se semmi. Így olyan érzésem volt, mintha ezt az edition-t kifejezetten a már meglévő játékosbázisnak készítették volna, csak tudják élvezni végre egy másik platformon is a
PC-n kívül.
Így az olyan újoncok akik, ezen a periférián ismerkednek a játékkal, több időt fognak elszöszölni az alapokkal mint egy járatos játékos. Sőt, még azoknak is lesz gondjuk akiknek ez a játékműfaj nem idegen. Szükséges a jó angol tudás, hiszen gyenge formában kapunk instrukciókat, de ezek éppen csak megadnak valamilyen homályos támpontot a játékmenettel kapcsolatban.
Pedig egy városépítős játéknál nincsen fontosabb mint az alapok. Mi-mihez szükséges, hogy megtudjuk építeni, vagy hogy betelepüljenek az emberek, vagy, hogy ne maradjanak víz nélkül, esetleg ne fulladjanak bele saját ürülékükbe egy idő után. Természetesen, ha valakinek van némi józan paraszti esze, akkor rá fog jönni, hogy mindent össze kell kötni az utakkal, kezdve az átlagos otthonoktól egészen az erőművekig vagy szórakoztató egységekig. Vagy, hogy vízvezetékre van szükség az ivóvíz eljuttatásához stb.
Ezek mind természetese alapok, de arra már mind magunktól kell - kis túlzással - rájönni, hol találjuk a felépíteni kívánt egységeket és épületeket.
A tutorial hiányát leszámítva viszont a játék még mindig összetett, mindenki bátran gyakorolhatja, milyen egy várost felépíteni a semmiből. Új játékot indítva - nincs kampány mód - beállíthatunk apróbb dolgokat mint mondjuk természeti erőforrások mértéke, mérföldkövek be/ki kapcsolása és így tovább. Miután ez megvan, kapunk egy adott beépíthető területet. Mindig úttal kezdünk, ami mellé felpakolhatjuk épületeinket.
A nap/éj váltakozás továbbra is üdítő eleme a játéknak, s ahogyan növekszik városunk úgy lesz egyre több dolgunk amire oda kell figyelni, de ezek által lesz látványosabb és izgalmasabb is az egész.
Mint manapság is, nagy létszámú társadalmakban több a probléma, ez a Cities esetében sincs másképpen. Rengeteg igénynek kell megfelelnünk, miközben oda kell figyelni a büdzsére is. Ez már műfaji sajátosság, hogy az első próbálkozásba bele fog mindenki bukni, ki ezért, ki azért. De mindenki, főleg akinek nem ismeretlen a városszimulátor vagy csak van érzéke a megfelelő gazdasági menedzseléshez, bele fog jönni a játékba.



PC és kész

Ugyan technikailag nincsen probléma a játékkal, mert minden úgy működik ahogyan annak kell, még is számomra fárasztó volt ezt konzolon játszani. Őszinte leszek, nem vagyok expert kontroller user, de míg egyes játékoknál szinte elengedhetetlen a stick és a gombok használata, addig egy építős/menedzser játéknál inkább frusztráló és zavaró. De ez lehet, hogy játékosonként változó dolog, nekem nem igazán jött kézre az épületek ilyetén való mozgatása.
Viszont elképesztően stabil a játék, szép és kellemes...bár mindezt ugyanúgy tudja akár egy közepesen jó asztali PC-n is.
Aki viszont meg tud barátkozni az irányítással és nem zavarja, hogy nincs sok segítség a játékban, annak mindenképp érdemes beszereznie. Nem csak a rajongóknak, de olyanoknak is, akik éppen csak szeretnének végre valami újdonságot PS4-re. Az apró kényelmetlenségek ellenére ugyanis csodás érzés volt belejönni a városfejlesztésbe. Látni, ahogy növekszik a városom, és ahogy boldogan élik életüket benne az emberek.