powered by www.bluechip.hu

Átlagon felüli – Huawei P10 és P10 Plus teszt

by Wolf
2017. August 25. 12:16
Címkék: p10, huawei
Olyan szinten átveszik a telefonok a fényképezőgépek szerepét, hogy egy évtizeden belül már csak a komolyabb gépek (értsd: cserélhető optikás masinák) lesznek a fotósboltok polcain megtalálhatók. Az egyszerűbb digitális kompaktok kikopnak, miközben szép lassan olyasféle csúcstelefonok érkeznek a piacra, amiket figyelemre méltó fotós tudással is felvértezik a gyártók az igényes vásárlókat meghódítandó.

huawei_p10

Ennek a szellemiségnek az egyik első, kézzelfogható terméke a Huawei P10 duálkamerás telefon, aminek kifejlesztésében oroszlánrészt vállalt a nagymúltú német fotótechnikai cég a Leica.

Ha csúcsminőségű mobiltelefonról esik szó, akkor az egyszerű átlagfelhasználónak az alma logós telefon jut egyből eszébe. Pedig érdemes komolyan megfontolni az Androidos készülékeket is, hiszen, mára már nagyon stabillá vált a Linux-alapú, Google-os operációs rendszer!

Nálunk a Huawei Magyarország Kft-nek köszönhetően a P10 és a P10 Plus készülékek jártak tesztelésen.

p10

A két készülék közt a főbb különbségek: a P10-nek 64 GB-os háttértára, 5,1’-os 1920 x 1080 pixeles kijelzője, míg a P10 Plusnak 128 GB-os tárolókapacitása és 5,5’-os 2560 x 1440 pixeles képernyője van.

A telefon fekete-fehér hátlapi kamerája 20 megapixeles, a színes 12 (de egy technikai eljárásnak köszönhetően 20 megapixelesek lesznek a JPG képek) az előlapiaké pedig 8. A RAW képek pedig 12 megásak. Mielőtt felhorkanna a Tisztelt Olvasó és fanyalogni kezdene, hogy: „Csak 12 a RAW?” – Rögtön leszögezem: bőséggel elegendő ám ez a 12 megapixel ahhoz, hogy akár egy A3-as méretben nyomathassunk belőle akár vászonképet, vagy hagyományos fényképet! A másik meg az, hogy a megapixel szám nem a fotó minőségét, élességét jelöli, csak azt, hogy milyen szélesek az oldalai. Bátran kimerem jelenteni, hogy nem csak egy átlagfelhasználónak, de még a gyakorlott fotósoknak is elegendő sok esetben a 12 megapixel!

Nézzük csak, hogy mit tudnak nyújtani ezek a csodatelefonok a fényképezés és a videózás terén!

p10_test_image

Ha valaki laikusként meghallja, hogy RAW-ban tud fotózni egy telefon, akkor rendszerint értetlenül néz maga elé, hiszen csak mostanában kezd elterjedni ez a formátum a telefonoknál. Tudni érdemes róla, hogy a profibb kamerák sajátja ez. Azt jelenti, hogy nyers formátumban képes a felvételt rögzíteni, ami sokkal jobb utómunkázási lehetőséget biztosít a felhasználónk.

A hobbi és a profi fotósok tudják, hogy a RAW képeket kidolgozni csak komolyabb szoftverekkel lehet (Camera RAW, Lightroom). Ez azonban ne tántorítson el senkit, hiszen nagyon izgalmas feladat így képet szerkeszteni számítógépen! Felmerülhet a kérdés teljes joggal, hogy ha valaki nem számítógépen, hanem telefonon szeretne RAW fotókat kidolgozni, az megtudja-e tenni? A válasz mára már szerencsére igen, ugyanis az Adobe Lihgtroom elérhető a Google Play áruházból is! Sőt, maga a Google is kifejlesztett egy remek kis szofvert, a Snapspeed-et, amivel játszi könnyedséggel feltuningolhatók a nyers fotók, hogy aztán JPG-ben ki is lehessen őket menteni!

A fotósok, ha nagyon „szakmázni” akarnak, akkor mindig valami számokról beszélgetnek, amiből megint nem ért semmit az átlagfelhasználó. F-érték, meg záridő, ISO, autofókusz. Mind-mind kesze-kusza zagyvaságnak tűnhet, ha kívülállóként valaki belecsöppen egy ilyen beszélgetésbe. Csak a rend kedvéért nézzük meg, hogy ez miként mutat a Huawei P10-es telefonok esetében!

A hátsólencsék f/2,2-es legnagyobb rekesszel rendelkeznek, ami azt jelent, hogy sok fényt kepések átereszteni, így a fényszegény helyeken is képes jól kiexponált felvételek megalkotására. Továbbá: remek mélységélességet biztosít, így gyönyörű szép háttérelmosást kaphatunk közeli tárgyak megörökítésénél!

p10_test_image

Az ISO növelése is abban segít, hogy minél jobban kiexponált fotókat kapjunk, igaz, ha magas az érzékenység, akkor a képzajosodás mértéke is növekszik. De majd pontosan kitérek arra, hogy ez miként mutat ennél a telefonnál a maximális 3200-on!

p10_test_image

Amivel még módosíthatjuk a képünk expóján az a záridő. Ezt 30 másodperctől 1/4000 másodpercig is csökkenthetjük! Ezeknél a mobiloknál választhatunk manuális fókuszálást, de alapból automatikusan választja ki az élességi területet, azonban a telefon kijelzőjére bökve magunk is beállíthatjuk, hogy hol legyen éles a fényképünk. A videók készítésénél pedig igencsak jó dolog, hogy követőfókusszal is felszerelték.

Képalkotás valós körülmények közt

Mivel szeretem magam uralni az exponálási körülményeket, ezért manuálisan állítottam be a fenti értékeket. Természetesen lehet automatikusra is kapcsolni, vagy kombinálni úgy, hogy például a záridő fix, míg az ISO és a többi paraméter változik.
Szerencsém volt, mert mindenfajta időjárási körülmény közt ki tudtam próbálni a kamerákat.

Makró

Makrózásnál egyenesen pazar képeket alkot! Fantasztikusan szépen elmossa a lencse (nincs semmiféle szoftveres rásegítés!!!) a hátteret:

p10_test_image

Esti fényképezés

Esti fotókat ajánlatosabb inkább JPG-ben készíteni, mert RAW-ban előhívva zajosak lesznek a képek, amit utána még plusz szoftverekkel kell megszűrni. A telefon által előállított JPG motor szép, szinte zajmentes fényképeket alkot.

Este, kevés fényben a LED használata szükségeltetik, de ekkor sajnos számolnunk kell a kellemetlen vörösszem effektussal is.


Beltérben

Beltérben sem vall szégyent a fényképezője, hiszen zajmentes fotókat kapunk még kevés fény mellett is! A bemozdulás lehet az egyedüli veszély, ha csak és kizárólag manuálisan használjuk a kamerát, ezért érdemes a záridő legkisebb értékét 1/100 alatt tartani!


Nappal szemben

Nappal szemben fényképezni  szinte lehetetlen volt a régebbi okostelefonokkal, mert ilyen nagy dinamikakülönbséget nem tudott kezelni a szenzoruk. Szerencsére a Huawei P10 most is jeleskedik, így bátran készíthetünk ilyen jellegű felvételeket:

p10_test_image


Árnyékos-világos részek

A nagy dinamikakülönbség nem csak Nappal szembeni fotózáskor fordul elő, hanem az árnyékos és a világos részek találkozásánál is. A Leica kamerás telefon messze, kimagaslóan teljesít, hiszen nincsenek nagyon bedőlt és kiégett részek sem!

p10_test_image


Verőfényes napsütésben csak jó képeket lehet lőni – gondolhatja bárki, de sajnos a legtöbb telefon ilyenkor is elvérzik, hiszen vagy nagyon kiégnek bizonyos részek vagy a lencsehibák miatt színeződik el brutálisan a kép. Ilyen jelenségeket még véletlenül sem tapasztalhatunk ennél a telefonnál!

p10_test_image


Eddig sok pozitív dolgot állapíthattam meg, mivel tényleg remek képeket alkot szinte minden körülmény közt. Egy kritikai észrevételem azonban akad, mégpedig az, hogy a hátlapi kamerával jó portrét készíteni – fotós követelményeknek megfelelőt – csak megkötésekkel lehet. Elmondom miért: portrékészítéshez alapkövetelmény, hogy az optika gyújtótávolsága 50 és 135 mm között mozogjon, hiszen ebben a tartományban torzul legkevésbé az arc. Minél nagyobb a látószög, annál nyújtottabb lesz az arc vagy olyan részletek is benne lesznek, amit nem szeretnénk. És ezentúl: olyan közel is kell helyeznünk portréalanyunkhoz a telefont, ami már zavaró is lehet.

Ezért én például javasolnám, hogy a szintén 27 mm-es fekete-fehér kameraegységet váltsa fel egy színes 50 mm-es!


HDR

Az sem rossz gondolat, ha a kameraapplikációba épített HDR funkciót hívjuk segítségül az esti városfotókhoz:

Amúgy HDR-ezni tényleg megéri, mert eléggé pofás képeket lehet így készíteni, amiknek a minősége is abszolút megfelelő!

p10_test_image


Szerencsére egy pillanat alatt elkészíti a HDR képet, nem kell 3-4 másodpercig mereven állnunk egy helyben kezünkben a telefonnal.

A fekete-fehér kameraegység is 27 mm-es Leica lencsetagból és ugyanúgy egy 1/2.8″-as szenzorból áll. Nekem tetszett az, hogy “rá vagyok kényszerülve” a fekete-fehér képek készítésére, de megint csak egy átlagfelhasználó fejével gondolkodva ennek a funkciónak sok értelmét annyira nem látom egy telefonban. Fotósként viszont azt mondhatom, hogy tök jól el lehet vele “művészkedni” és izgalmas képeket lehet alkotni vele! Érdemesnek tartom kiemelni azt is, hogy a fekete-fehér képek minősége kiváló, még véletlenül sem egy lebutított minőség, csak mert nem színes fénykép!

Persze a mai világban, amikor szinte kötelező lefotózni és kitenni az Instagram-ra, hogy mit eszel, ezért van benne ételfotó funkció is! Egy kicsit szaturáltabbá teszi a fotót, élettel telibb színt ad neki.

Na és, ha már itt tartok, akkor a Facebook-ra szánt szelfi is kell a jó vacsi után! Az előlapi kamera F/1,9-es, 26 mm-es és 8 megapixeles. Alapból felkínál egy szerintem zavaró bőrszépítő effektet, de ezt hála égnek ki lehet kapcsolni.

p10_test_image


Itt hozom szóba, hogy a Huawei P10-ben és a Plusban is van egy szoftveres mélységélesség állítási lehetőség, ami ugyan még egy gyerekcipőben járó opció, de ha később a fejlesztőmérnököknek sikerül megoldani azt, hogy az élek találkozásánál is úgy mossa el a hátteret, mint egy full frame-es kamera, akkor ez a technológia át is szivároghat a komoly fényképezőgépek piacára. Persze, lehet, hogy az én szememnek tűnik ez csak fel, de ha valaki az alábbi képet alaposabban megnézi, akkor láthatja, hogy a jobb oldali barna, léces oszlopnál eléggé furcsa az elmosás. Viszont a bokeh kifejezetten klasszra sikerült.

p10_test_image


Életemben nem beszéltem még ennyit egy telefon kamerájáról, mint most, ezért is furcsa, hogy egy rakat dolgot el kell még mondani róla, mint például azt, hogy nem csak rövid exponálásra tervezték a Leica és a Huawei szakemberei, hanem akár 30 másodpercig is lehet vele exponálni! De ha valaki nem érti a mikéntjét a hosszúexpós képeknek, azok a kamerappból kiválaszthatnak 4 esti felvételi opciót is.

p10_test_image



Videó

Furcsa kettősség van bennem, mert először azt mondanám, hogy a telefon 4K képessége nem az átlagfelhasználóknak készült, már csak azért sem mert egy átlagos számítógép, TV képtelen lejátszani az ilyen nagy felbontású fájlokat. Ehhez bizony egy izmos gép kell. Én megpróbáltam a régi laptopomon (4 GB memória, SSD) de csak a hangot adta ki, a kép nem mozgott. Mindezt csak azért írom, mert ha valaki megveszi ezt a remek telefont, és a szomszédot, a havert, vagy a sógort akarja iriggyé tenni, akkor számoljon azzal, hogy egy-egy 4K videó lejátszásakor a régi laptopján nem fog működni a történet! Természetesen a Full HD fájlokat a hétköznapi számítógépek már le tudják játszani.





Manapság nem csak az ételfotózás, a szelfi, de a Time Lapse is virágkorát éli, így hát ez is került a Huawei P10-be: A telefonok főbb tulajdonságainak működése a hétköznapokban…

Bőséggel volt mit kiértékelni a telefon kameráiban, így nem véletlen, hogy hosszú lére lehet ereszteni a tesztelést. Azonban a telefon elsődleges funkciója a telefonálás – nem meglepő módon. A Huawei P10-es telefonok Android 7.0 Nougat operációs rendszert futtatnak. 8 magos 2.4 GHz-es processzorral rendelkeznek. A különbség a memóriában van, hiszen a Plus 6 GB-tal, míg az 5,1″-os kijelzővel rendelkező kistestvére 4GB-tal vértezték fel. Meg kell hagyni, hogy a 4GB is elegendő az operációs rendszer gyors működtetéséhez! Szóval lassú működés, lefagyás, elsötétülő képernyő egyetlen egyszer sem zavarta meg készülék működését semmilyen program használata közben!

Kézbe véve a telefont kétséget kizáróan az az érzése az embernek, hogy ez bizony egy komoly készülék. A fémház masszív és elegáns, formavilága letisztult. A Plus mérete 153.5 mm x 74.2 mm x 7 mm, a súlya pedig 165 g. A kisebbik P10-es pedig: 145.3 mm x 69.3 mm x 7 mm. Én szeretem a nagyobb kijelzőjű telefonokat, ezért a Plus 5,5″-os képernyője nagyon elnyerte a tetszésem. Maga a telefon sem volt hivalkodóan nagy, hogy az zavarta volna az írást, vagy a funkciók vezérlését. Egy kézzel simán tudtam pötyögtetni a csúcstelefont. A kisebbik P10-es sem annyira pici ám! Még az én elvárásaimnak is megfelelt, tehát nem kellett nagyítóval olvasgatni a híreket rajta.

Szolgáltatásaiban megtaláljuk a Wi-Fi-t, a Wi-Fi Direct-et, a DLNA-t, az NFC-t és Bluetooth is. Én igazából csak a Wi-Fi-t használtam rendszerességgel és persze semmi bajom nem volt vele. Még az utcán is vette a lakásunkban elhelyezett Wi-Fi adót.

Nagyvárosban élünk és érthetetlen módon a mi lakásunkban csak alig-alig lehet fogni az egyik hazai mobiltelefonszolgáltató jeleit. A saját telefonomnál sokszor elmegy a térerő. Azonban a Huawei készülékei a mostoha körülmények ellenére is állták a sarat, ha nem is full térerőn, de biztosan elértek az ismerőseim telefonon.

Egy ilyen paraméterekkel megáldott telefon, amivel öröm kamerázni zabálja az energiát – gondoltam először. Aztán mikor napi 200 fotót készítettem és a hírportálok híreit elolvastam, riportvideóit megtekintettem és még a Messengeren chat-eltem is, a Lightroom-ban a képeket megszerkesztettem, a Google Maps-et használva navigáltam, még így egész napos használat után is csak 40% közelébe került az akksi. Ha nem gyűrtem ennyire a telefonokat, akár 3 napot is kibírtak egy töltéssel! Ami még piszkos mód tetszett, hogy kb. egy óra töltéssel 100%-on van az akkumulátor, nem is kell egy éjszakára “rádugni a konnektorra”. Tehát kijelenthető: csúcstelefonhoz méltó az akkumulátor teljesítménye is!

Mindent egybevetve: kimagaslóan jó telefonok a Huawei P10-es készülékek, legyen az akár a kisebb vagy a nagyobb kijelzős változat! Olyan kamerákat találunk bennük, amik felveszik a versenyt a középkategóriás kompaktokkal. A telefon egyéb képességei is arra predesztinálják, hogy kivívja magának a vezető helyet a mobileszközök közt!

Ajánlani tudom azoknak, akik több legyet akarnak egy csapásra ütni. Szeretnének egy kimondottan stabil, tetszetős telefont, mindemellé szeretnének egy nagyon ütős kamerát, ami szinte profi módon tud fotózni, videót készíteni. Akik sokat utaznak vagy kisgyermekük van és állandóan lenne mit fotózni nekik például kötelező darab a Huawei P10 vagy a P10 Plus!

És most következik az, ami mindenkit igazán érdekel: a kisebbik 171 760 Ft-ba, míg a nagyobbik 214 080 Ft-ba kerül. Bizony ez nem kevés pénz, de figyelembe véve a tulajdonságaikat és sokoldalúságukat megérik az árukat, nem fog csalódni bennük a Tisztelt Olvasó!

Sasvári János