powered by www.bluechip.hu

A Sony hang titka

by Wolf
2017. September 01. 10:50
Címkék: sony, walkman
A Sony Hi-Fi termékei (erősítők, fülhallgatók, Walkman… stb.) hatalmas rajongótáborral rendelkeznek. A japán vállalat az 1950-es évek óta gyárt Hi-Fi termékeket, és számos iparági áttörés köthető a nevéhez, például a Sony Walkman. Vajon mi lehet ennek a kivételes sikernek a titka?


Takashi Kanai a Sony audio részlegének a főmérnöke. Ő felel azért, hogy a Sony Hi-Fi termékei azt a kiváló hangzást biztosítsák, amit a márka rajongói megszoktak.  Ha meg akarjuk érteni, miért szólnak ilyen szépen a Sony termékei, meg kell ismernünk Takashit.


Takashi fejlesztette ki – egyebek mellett – a Sony S-Master Pro digitális erősítőjét.  2002 előtt a digitális erősítők nem igazán tudták megközelíteni az analóg erősítők minőségét, mert a digitális komponensek túl sok zajt generáltak. Mivel ezt az iparági korlátot még senki sem tudta áttörni, Takashi egyedül látott neki a probléma megoldásának, de a zaj megszüntetése lehetetlen feladatnak tűnt. Éjjel és nappal is ezen dolgozott, alig tudott aludni. Egy nap a fáradságtól kimerülve összeesett a műhelyében, ezért mentőt kellett hozzá hívni. Miután kiengedték a kórházból, természetesen nem pihenni ment: visszatért műhelybe, és a Sony végül piacra tudta dobni az első, valóban versenyképes hangzású digitális erősítőjét, amiért a japán HiVi magazine aranydíját is elnyerte.

Takashi abban az évben érkezett a Sonyhoz, amikor az első Walkmant piacra dobták, és együtt dolgozott azokkal az idős mérnökökkel akik a Sony indulásakor még elektroncsövekkel dolgoztak. Takashi megdöbbenve tapasztalta, hogy a Sony – egy globális óriáscég –  összes hi-fi fejlesztése mindössze néhány idős kolléga megfeszített munkájának köszönhető. Akkoriban az apró méretű, de megfizethető kazettás lejátszó hasonlóan nagy kihívást jelentett, mint a digitális erősítő néhány évtizeddel később.  Masaru Ibuka, a Sony társalapítója személyesen koordinálta a fejlesztést, Takashi pedig azoktól a mérnököktől tanulhatott, akik a Sony sikerét megalapozták. Ma már mások tanulnak tőle.

A Walkman hatalmas siker lett, a zenehallgatás népszerűsítése mellett, a fülbe dugható apró fülhallgatók elterjedését is megalapozta.  Én magam a mai napig azt a fülest használom, amit jó pár évvel ezelőtt az első Walkmanhez kaptam: szebb hangja van, mint a prémium telefonom fülesének.

Azt hiszem a Sony mérnökei azért tudnak ilyen kivételes terméket létrehozni, mert Takashi Kanaihoz hasonlóan hivatásként tekintetnek a munkájukra, és egész életükben ugyanannak a cégnek dolgoznak. Ezért olyan jó érzés most is kézbe venni egy Walkmant, mint 1979-ben, amikor először piacra dobták.  Gyönyörű hangja van, és a telefonommal ellentétben szinte sosem merül le.