powered by www.bluechip.hu

Tesoro Durandal és Durandal Ultimate teszt

by Péter
2017. December 21. 09:40


A számítógépes játékosok egyre nagyobb piacot jelentenek a perifériagyártók számára és ez nem csak az innovációval és versengéssel való előnyöket hozza magával, hanem nagyban megnehezíti a jó döntés meghozatalát egy-egy vásárlás előtt. A márkanév továbbra is nagyon fontos, de nem szabad bedőlni mindenféle ígéretnek és ezen a piacon is igaz az, hogy ami drágább, az nem feltétlenül szolgálja jobban az érdekeinket.

Az elmúlt hetekben több Tesoro terméket is bemutattunk már nektek és a márka törekvéseiről is írtunk pár sort, egy részt azonban még nem érintettünk. Ez a billentyűzeteké, ahol továbbra is általános az, hogy ami nem mechanikus, az nem is igazi gamer és nem is olyan jó. Ebben persze van is igazság, de ha körülnézünk a piacon, akkor könnyen találkozhatunk olyan mechanikus billentyűzetekkel, melyek kisebb vagyonokba kerülnek, hiszen a nagyobb márkák általában 30, de inkább 40-50 000 Ft környékén érzik jól magukat.

A Tesoro is foglalkozik billentyűzetekkel, hiszen célkitűzésüknek megfelelően a teljes gamer palettát le akarják fedni minőségi és megfizethető termékekkel. Nálunk most a vállalat Durandal szériája járt, így az alapmodell mellett az "Ultimate" kiadást is megismerhettük és lényegre törően be is számolunk nektek arról, hogy hogyan is teljesített a két billentyűzet.

Kezdjük is rögtön az alapmodellel, mely egyébként egyben az Ultimate kiadás bemutatásának egy része is lesz, hiszen a két billentyűzet egyforma alapokra és elvekre építkezik, ami dicsérendő hozzáállás a márka részéről. A gamereknek szánt termékeknél a cégek egy része próbál valamilyen extravagáns, feltűnő végterméket készíteni és ezzel felmutatni a nagyvilágnak, hogy az ő termékük más és igazán gameres, mások pedig igyekeznek a letisztultsággal sugallni a minőséget.
tesoro durandal keyboard test
tesoro durandal keyboard test



tesoro durandal keyboard test

A Tesoro Durandal család a két irány között helyezkedik el, de inkább közelebb áll a letisztult vonalhoz. A sarkokat lecsapták és nem teljesen szimmetrikus a kialakítás, ezzel pedig garantálták azt, hogy nem unalmas a külső. Ami a rengeteg tesztelt billentyűzet után egyből szembetűnt, az a meglehetősen nagy dőlés, ami az ergonómián hivatott javítani. Az alsó, gumírozott kitámasztók nélkül is igyekszik tökéletesen a csuklónktól kiinduló kézdőléshez igazodni a Durandal széria, ami ugyan apró, de fontos figyelmesség.

Az anyaghasználatot tekintve masszív keretre épülő, minőségi műanyaggal és fémmel találkozhatunk, ami néhány drágább vetélytársát képes ugyan megszégyeníteni, de ha jobban belegondolunk, akkor az elvárásoknak való megfelelésről beszélünk ebben az esetben. Szintén plusz pont számunkra, hogy ez mindkét termékre érvényes, tehát itt tényleg csak arról van szó, hogy az "Ultimate" kiadás némi extrával is fel van vértezve, de azok sem járnak rosszul, akik az alapmodellre voksolnak.

Említettük már, hogy mechanikus billentyűzetekről van szó, a Tesoro pedig sok vetélytársával ellentétben nem adta lejjebb és nem szeretett volna a kapcsolókon spórolni. Mindkét modell eredeti Cherry MX kapcsolókkal bír, melyeket a vállalat 50 millió leütés fölé hitelesített vagyis elképesztő pontossággal és megbízhatósággal van dolgunk. Az alapmodellt mi fekete, az "Ultimate" kiadást pedig barna kapcsolókkal kaptuk meg, de szerencsére az alapmodellt is barna kapcsolókkal lehet megvásárolni. A piros mellett ez a gamerek egyik kedvence, gyors és határozott, a minőségi anyaghasználat pedig a Tesoro-nak is nagy előny, hiszen a felhasználók így hosszú évekig élvezhetik a megvásárolt terméket.
tesoro durandal keyboard test
tesoro durandal keyboard test
tesoro durandal keyboard test

Ha már a gombokról és kapcsolókról van szó, számunkra a Durandal széria legnagyobb pozitívuma minden más jótól eltekintve egyértelműen a magyar kiosztás, mellyel csak nagyon nagyon ritkán találkozhatunk a mechanikus gamer billentyűzetek piacán. A gyártóknak egyszerűen kicsi piac a magyar és olyan érzésünk is lehet, hogy nem törődnek velünk annyira, hogy viszonylag alacsony erőfeszítés mellett ezt a szívességet megtegyék. A Tesoro megtette és ez nagyon sok hazai felhasználó életet könnyítheti meg.

Itt az ideje rátérni a különbségekre, hiszen van néhány jelentős extra az '"Ultimate" család oldalán. Mindkét termék USB csatlakozóval kapcsolódik a számítógépekhez, ugyanakkor a drágábbik modell kapott még 2db extra USB csatlakozót, illetve egy fejhallgató-mikrofon párost. Ez kellemes extra, de mivel magához a géphez mindkét modell 1-1 kábellel csatlakozik, ezért töltésre például nem ajánlott használni az extra USB-ket, inkább csak egy-egy periféria meghajtására vagy külső adattárolókhoz.



Ezen még az alapmodell tulajdonosai is túl tudnak lépni, elvégre a kétszer ennyibe kerülő csúcsmodelleknél is ritka az extra USB. A drágább modellhez mellékelt csuklótámaszon szintén túl lehet lendülni, pedig alapvetően egy kényelmes, a termékekhez remekül passzoló kiegészítőről van szó. Itt mondjuk a puhább anyaghasználat nekünk jobban tetszett volna, de akkor meg az összkép nem lenne ilyen tökéletes.

Ami számunkra az alapmodell legfájóbb hiánya, az a háttérvilágítás, mely az "Ultimate" kiadásnál a maga vörös pompájában jelen van. Le kell szögeznünk, hogy nem ezek a vállalat legfrissebb és legmagasabbra pozicionált billentyűzetei, így az új modellek már a mostani igényeknek megfelelően kezelik ezt a helyzetet.

tesoro durandal keyboard test

Végezetül térjünk rá az árakra és elérhetőségekre. Természetesen az "Ultimate" kiadás tűnik jobb választásnak, de azt már nehéz itthon beszerezni, hiszen a Tesoro más termékkel váltotta le. Az alapmodell azonban még mindig elérhető, méghozzá 22 990 Ft-os áron, ami elképesztően jó vétellé teszi. Ennyiért mások membrános megoldásokat kínálnak, melyeket össze sem lehet hasonlítani egy eredeti Cherry MX kapcsolóval.

Összegzésként tehát nyugodt szívvel ajánlanánk nektek a Tesoro Durandal megvásárlását, hiszen a piaci viszonyokhoz képest pimaszul olcsón juthattok egy magyar kiosztású, kiváló minőségű billentyűzethez, mellyel hosszú évekig tervezhettek.

Gyártói oldal: Tesoro.hu

EZEK IS ÉRDEKESEK LEHETNEK SZÁMODRA

  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 5000 dpi
  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 6400 dpi
  • Anyag Szövet/Gumi
  • Méret 290 x 240 x 3 mm
  • Anyag Szövet/Gumi
  • Méret 360 x 300 x 4 mm
12 900 Ft
Nettó: 10 157 Ft
16 900 Ft
Nettó: 13 307 Ft
3 990 Ft
Nettó: 3 142 Ft
4 990 Ft
Nettó: 3 929 Ft
  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 4000 dpi
79 900 Ft
Nettó: 62 913 Ft
79 900 Ft
Nettó: 62 913 Ft
79 900 Ft
Nettó: 62 913 Ft
9 900 Ft
Nettó: 7 795 Ft
  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 4000 dpi
9 900 Ft
Nettó: 7 795 Ft