powered by www.bluechip.hu

Tesoro Excalibur Spectrum

by Gergő
2018. January 08. 14:18
Címkék: tesoro, excalibur, spectrum,


Szerelem első látásra?

Amikor először kibontottam a komor, fekete-lila dobozából a Tesoro kis hazánkban is nemrég megjelent Excalibur Spectrum billentyűzetét, kettős érzés fogott el. Egyrészt imádtam a tervezést: letisztult és egyszerű, mindennemű kirívó megoldást mellőző, amely nálam kapásból piros pontot jelent. Manapság nehezen találni olyan mechanikus billentyűzetet, amely nem tenyérbemászóan „gamer” külsejű. Másrészt viszont hiányoltam az extrákat a csomagból, egy leírást tartalmazó kis könyvön és magán a billentyűzeten kívül mást nem találunk a dobozban. Bár manapság nehezen lehetne azt állítani, hogy az optikai meghajtók fénykorukat élik, én azért örültem volna, ha a gyártó mellékel fizikai formában is telepítőlemezt a termékhez. Persze, valószínűleg a legtöbben amúgy is inkább a legfrissebb illesztőprogramot töltenék le hozzá egyenesen a gyártó honlapjáról, melyet egyébként akár Google barátunk nélkül is megtalálhatunk könnyedén, hiszen a gyártó lemez híján egy linkkel hozza tudtunkra, ideje haladnunk a korral. Ettől függetlenül úgy hiszem, kölcsönösen szimpatikusak voltunk egymásnak első ránézésre, így úgy éreztem, benne vagyok egy második randevúban is... ami bizony, még jobban sikerült, mint az első.




Szemrevételezés

Méretét tekintve az Excalibur még Arthur király kisasztalán is kényelmesen elférne, hiszen a maga 45 centiméter hosszúságával a visszafogottabb billentyűzetek közé tartozik. Súlyra ugyanez nem mondható el, a klaviatúra tekintélyt parancsolóan nehéz a maga 1,3 kilójával, amely masszív anyaghasználatot tükröz. Ha már anyaghasználat: érzésre a billentyűk felülete abszolút prémium, enyhe gumírozott hatást nyújt (anyaga – kicsit tudományosabban – kettős fröccsöntéssel készült, leánykori nevén akrilnitril-butadién-sztirol műanyag), mely meglepően kellemes érzést kelt használat közben. Kábelünk az igazi gamer termékekhez híven vastag és fonott, emiatt kissé rugalmatlan is, mely elsőre kicsit zavaró tud lenni. Miután a kábelrengetegen áthámozva magam, felnőtt gamerhez méltóan elvezettem az asztalom mögött, több gondot nem okozott, emellett viszont kellőképp strapabírónak és macskabiztosnak(!) tűnt. Egy szem USB csatlakozónk aranyozott, viszont USB passthrough-t nem kapunk, és bizony én szívesen láttam volna egy jack csatlakozót is a billentyűzet valamely oldalán... annyi baj legyen.


Viszont amint gépemre csatlakoztattam az Excaliburt, szembeötlött, hogy mit is jelent a Spectrum a termék nevében, ugyanis szemet gyönyörködtető szivárványszínekben pompázott a drágám, amellyel azonnal levett a lábamról. Nem feltétlenül vagyok az RGB LED mánia híve, viszont azt kell hogy mondjam, az Excalibur meggyőzött arról, hogy az RGB világítás bizony menő. Anélkül, hogy mélyen kivesézném a színek emberi hangulatra gyakorolt hatását, el kell mondjam, bizony engem kellemesen megnyugtatott a gépelés közbeni szín-játékban való gyönyörködés. Természetesen a Tesoro szoftverével egész rugalmasan testre szabhatjuk a megvilágítást, sőt, rengeteg egyéb finomságot állíthatunk be, kezdve a makróbeállításoktól a szoftverszinkronizációs lehetőségeken át egészen a profilmentésekig.

Mivel az Excalibur minden egyes billentyűje programozható, így gond nélkül akár átállíthatjuk a klaviatúránk kiosztását QWERTZ-ről Dvorakra unalmas 10 percünkben. Igen, jól olvastad, kedves olvasó, QWERTZ, ugyanis az Excalibur hazánkban magyar kiosztással kapható, mely már-már fehér holló kategória, ha elérhető árú mechanikus billentyűzetekről van szó. Extra piros pont.


Minden, amit tudni akartál a Kalih kapcsolókról, de nem merted megkérdezni

Hozzám egy Kalih Brown switches példány érkezett tesztelésre, és a Cherry MX Blue kapcsolókra optimalizált ujjaimnak először kicsit furcsa volt a gépelés, és bár a taktilis visszajelzést ugyanúgy megkapjuk, lakótársam legnagyobb örömére hangos klikk nem társul a leütésekhez. Természetesen nem csak barna kapcsolókkal érhető el az Excalibur, választhatjuk Kalih Blue-val is, mely erősebb visszajelzést és fület gyönyörködtető kattanást biztosít, viszont aki az abszolút lineáris és csendes leütések híve, az a Kalih Red kapcsolós változatban fogja a legnagyobb örömét lelni.

Jó Kalih Brown switch-hez híven az Excalibur billentyűi 50g erőbehatást igényelnek a teljes leütéshez és 2mm megtett távolság után a jel már továbbítódik is a számítógép felé, a teljes leütési táv pedig 4mm-ben teljesedik ki. A Tesoro a szokásos 50 millió leütési élettartamot megtoldotta még 10 millióval, és bár elkezdtem letesztelni, úgy 5-600 leütésnél elfáradtam, így erről nyilatkozni sajnos érdemben nem tudok, de vagyok olyan naív, hogy elhiszem a gyártó állítását.

Mechanikus barátunk jellemzője még az Anti-Ghosting, vagyis, hogy válaszhatóan 6 billentyű vagy pedig az összes billentyű leütésének egyszerre való bevitelét támogatja, mindkettőt USB-n keresztül.


Rejtett bájok

Az Excalibur nem csak mechanikus mivolta miatt lehet csábító a professzionális játékosoknak, ugyanis az 1000Hz-es Ultra Polling rátáról bizony egy 32Bit-es Arm Cortex Processzor gondoskodik. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Csak egy olyan „apróságot”, mint a zéró késleltetési idő, vagyis bizony ezentúl nem lesz kifogásunk, ha CS:GO-ban lassan reagálunk valamire. Steve Jobs kedvenc 128K-s Macintosha sírva rohanna az Excaliburhoz a receptért, ugyanis a makrók zavartalan és valós idejű rögzítéséről a beépített 512K-s memória gondoskodik. Emellett a billentyűzet lezárható, így kivédve, ha macskánk úgy döntene, hogy végig mászik rajta egy ranked Rainbow Six Siege meccs kellős közepén.


Hozzám jössz feleségül?

Mindent összevetve az Excalibur meggyőzött, hogy hosszútávon is kiváló partnerre találnék benne,

így erősen hiányolós állapotban írom ezt a tesztet egy mezei Apple billentyűzeten, átkozva a napot, amikor visszakérték tőlem a tesztpéldányt. Kedves gamer, ha elérhető áron keresel magyar kiosztású, megbízható és masszív mechanikus billentyűzetet komoly kapcsolatra, nyugodt szívvel ajánlom a Tesoro Excalibur Spectrumot, ugyanis színes és hűséges társ lesz, ha nem is egy életen, de legalább 60 millió leütésen keresztül.

Szerző: Dózsa Tamás


EZEK IS ÉRDEKESEK LEHETNEK SZÁMODRA

  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 5000 dpi
  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 6400 dpi
  • Anyag Szövet/Gumi
  • Méret 290 x 240 x 3 mm
  • Anyag Szövet/Gumi
  • Méret 360 x 300 x 4 mm
12 900 Ft
Nettó: 10 157 Ft
16 900 Ft
Nettó: 13 307 Ft
3 990 Ft
Nettó: 3 142 Ft
4 990 Ft
Nettó: 3 929 Ft
  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 4000 dpi
79 900 Ft
Nettó: 62 913 Ft
79 900 Ft
Nettó: 62 913 Ft
79 900 Ft
Nettó: 62 913 Ft
9 900 Ft
Nettó: 7 795 Ft
  • Csatoló felület Vezetékes – USB
  • Érzékelő Optikai
  • Érzékenység 4000 dpi
9 900 Ft
Nettó: 7 795 Ft