powered by www.bluechip.hu

Megfordul körülötte a világ: SJCAM 360 Plus

by Wolf
2018. January 17. 10:19
Címkék: akciókamera, 360°
Elcsépelt közhelynek tűnik, hogy a kínai gazdaság milyen szédületes ütemben fejlődik, egyes becslések szerint 2030-ra nagyságát tekintve beérheti az Egyesült Államokat is. Természetesen most nem gazdasági elemzést olvashat ezeken a hasábokon a Kedves Olvasó, hanem egy tesztet a nemrég a piacra berobbant kínai SJCAM 360°-os kamerájáról. Az ázsiai nagyhatalom szinte minden téren igyekszik olcsó, de minőségi konkurenciát nyújtani az igényes nyugati vásárlóknak. Egészen biztosan állíthatom, hogy a kamerák terén elismerésre méltó vetélytársakat alkot. Ebből a tesztből pedig az fog kiderülni, hogy az SJCAM360+ mennyire felel meg a magas minőségi követelményeknek!
Panoráma képeket készíteni egyetlen kattintással igazán jó móka egy tenyérben elférő kis kütyüvel. Nem kell bajlódni drága és nehéz DSLR vázzal meg a terjedelmes halszemoptikával és az egyenes tartást biztosító terebélyes állvánnyal. Ráadásul utána megússzuk az akár órás utómunkát is.



Ránézésre pofás kis szerkezet, elöl és hátul is egy-egy halszemoptikával, az elején egy információs LCD-vel rendelkezik, ami fotót vagy videót nem mutat, csak szöveges tartalmat jelenít meg.



Az anyaga kemény, kopogós műanyag, amin aztán minden ujjlenyomat meglátszik. A lencsékre is vigyázni kell nagyon, mert roppant mód sérülékenyek. Gondoljuk csak végig: a kiálló optika egészen biztosan megsérül, ha nem tesszük be a hozzá járó kis szütyőjébe, hiszen zsebben, de még az asztalon is veszélyben van!



Nem csak ez a kis táskácska jár hozzá, hanem egy mini állvány is, ami hasznos segítség tud lenni felvételkészítéskor, ha távol állunk a kamerától. Ezért állványmenetet is raktak a kis kamera aljára.


Működés

A kis 360°-os kamera egy a gyártó által fejlesztett mobilapplikáció segítségével kommunikál a külvilággal mind Androindon, mint pedig iOS-el kompatibilis.  Én egy Huawei P9-el próbáltam ki, amin Android 7.0 fut és tökéletesen kommunikált a két eszköz Wi-Fi-n. Azt meg kell, hagyni, hogy az applikáció eléggé fapados és sajnos semmilyen egyedi beállítás nem eszközölhető rajta amivel a fotók vagy a videók expozíciós tulajdonságait módosíthatnánk. Videóból 1920 x 960 pixeles felbontású 30 fps-es és fotóból 5 megapixeles 3040 x 1520 pixeles készíthető. Az SJCAM panorámakamerája micro SD kártyára rögzíti a felvételeket, amit az akkumulátor mögötti tárolóban helyezhetünk el. Azonban telefonunk segítségével is áttölthetjük a videókat, fotókat.

Az akksija viszonylag jól bírja a megpróbáltatásokat, de ne várjuk azt el tőle, mint egy csúcstelefontól. Tölteni egyszerűen lehet micro USB segítségével.

Képminőség

Mielőtt belevágnánk ennek a taglalásába érdemes szót ejtenünk arról, hogy ezeket a különleges képeket hogyan nézhetjük meg! A legegyszerűbb mód, ha telefonunkról böngészünk a képgalériában. Még Wi-Fi kapcsolat sem kell hozzá, ha áttöltjük a telefonra az app-ban a felvételeket.


Ennél sokkal nagyobb kihívás, ha PC-n szeretnénk megszemlélni a művünket! Sajnos hiába kattintunk az áttöltött fotóra, az a szokásos képmegjelenítő programmal csak így mutat: 

Felvételeinket a népszerű közösségi oldalakon szempillantás alatt meg is oszthatjuk, ha okoseszközünkre telepítve van az adott platform megfelelő applikációja. 


Pont ezért telepítenünk kell egy speciális képnézegetőt, amit maga a gyártó fejlesztett és közvetlenül a hivatalos oldalukról le is tölthető. Ezzel ilyen mód tudjuk megszemlélni a képeket, videókat:



Felvételeinket a népszerű közösségi oldalakon szempillantás alatt meg is oszthatjuk, ha okoseszközünkre telepítve van az adott platform megfelelő applikációja.






És akkor most már tényleg térjünk rá a képminőség taglalására! Mint ahogyan az itt közzétett anyagokból is jól látszik: bőven van mit e téren fejlődnie a panorámakamerának. Például ennél a fotónál annyira kiég a pécsi Székesegyház fehér homlokzata, hogy az már nem csak a szakavatott szemeknek tűnik fel!



Összegzés

Kicsit több mint 40 000 forintért olyan kis mütyürt kapunk, ami hasznos társa lehet egy utazás alkalmával olyanoknak, akiknek a látnivaló megörökítése a cél és nem az, hogy fotóművészi igényességű képeket alkossanak.

Szerző: Sasvári János