powered by www.bluechip.hu

A megjósolt „haláluk” után több évvel a konzolok népszerűbbek mint valaha

by BumbleBee
2018. January 23. 12:02
Talán nehéz rá visszaemlékezni, de négy-öt éve széles körben elterjedtek az olyan magabiztos híresztelések, melyek szerint a játékkonzol piac haldoklik vagy talán már meg is halt. Ezt többek között a Wired és a CNN is megjósolta, elsősorban gazdasági okokra és a gyorsabb elérést és olcsóbb játékárakat kínáló mobil és PC játékok előretörésére hivatkozva. Az IGN a PS4 megjelenése előtt így nyilatkozott a konzolról: „Jobb grafika 400 dollárért? Ez biztosan nem fog bejönni.”


Mára már kiderült, hogy ezek a borúlátó előrejelzések egyáltalán nem váltak valóra. Az NPD piacelemző cég felmérései szerint 2017-ben az amerikai videojáték piac 11 százalékkal nőtt az előző évhez képest, így az ebből származó éves bevétel 3,3 milliárd dollár volt, ennek nagy részét a konzolok tették ki.

A Nintendo Switch bejelentése természetesen nagyban hozzájárult ehhez a növekedéshez, az új konzol népszerűsége még magát a gyártót is meglepte. A piacon eltöltött első tíz hónap alatt több Nintendo Switch kelt el, mint korábban bármely más konzoltípusból.

De nem csupán a Nintendo Switch ért el mostanában nagy sikereket. A PS4 és Xbox One összesített eladásai is rekordot döntöttek az Egyesült Államokban. A két csúcskonzol együtt 18%-kal jobban fogy, mint elődeik, a PS3 és az Xbox360 életciklusuknak ezen pontján, és négy százalékkal kelendőbbek, mint a PS2/Xbox generációk.

Ez megerősíti a Sony PS4 eladásairól szóló bejelentését, mely szerint 2017 végéig világszerte 76,6 millió darab kelt el. Decemberben az Egyesült Államokban az Xbox eladásai még a PS4-et is túlszárnyalták.

Még a Nintendo kevésbé népszerű 3Ds családja is sokkal jobban teljesít a korábbi évekhez képest, hiszen 2017 decembere a az elmúlt három év legsikeresebb hónapja volt az eladások szempontjából.

A fentiek tükrében nehéz elhinni, hogy pár éve egyöntetűen azt jósolták, hogy a PC és mobil játékok eltörlik a színről a konzolokat. Jelenleg úgy tűnik, hogy a kifejezetten játékra kifejlesztett, televízióval összeköthető eszköz él és virul a közelmúltban bekövetkezett komoly fejlesztéseknek köszönhetően, melyek még inkább kiszolgálják a játékosok igényeit.