powered by www.bluechip.hu

Tesoro Gram Spectrum RGB teszt

by Péter
2018. February 20. 10:51
Az elmúlt időszakban jó néhány billentyűzet került már kezeink közé, ám egyiket sem tudtuk néhány hétnél tovább használni, ami elsőre szomorúnak is tűnhet, de szerencsére ennek egészen pozitív okai voltak. A Tesoro ugyanis volt olyan kedves, hogy nem csupán néhány modellt bocsájtott rendelkezésünkre, hanem szinte a teljes releváns palettáját, melynek egyik legérdekesebb darabjáról írunk most nektek.


Egészen pontosan a Tesoro Gram Spectrum RGB-ről van szó, mely elsőre könnyen úgy tűnhet, hogy egy átlagos, felsőkategóriás gamer billentyűzet, ám ennél jelen esetben tényleg jóval többről van szó. Ennyire azért ne szaladjunk előre, haladjunk a szokásos tesztfelépítés mentén, vagyis kezdjük a külsővel. A külsőségekről a gamer billentyűzetek esetében elég nehéz hosszasan beszélni és ez igaz a Gram Spectrum RGB-re is.



Hagyományos méretekkel, teljesen fekete színezéssel és teljes kiosztással rendelkezik ez a modell, vagyis minden gomb a helyén van és alapvetően extra gombokat sem kapunk. Az extra lehetőségeket a funkciógombokra építette be a gyártó, használni pedig a korábbi tesztekben már emlegetett funkció gombbal lehet, melynél a Tesoro embléma továbbra is egy kiemelkedően jó és egyedi megoldás a véleményünk szerint. A funkciók között az 5 profil közötti váltást, a némítást és a hangerő állítását, valamint a multimédiás szoftver kezelését találjuk meg. A világítást szintén a funkciógomb segítségével lehet kezelni, de mellé a nyilakat kell használnunk, ami egyébként egészen egyszerű és releváns kezelést teszt lehetővé, nekünk nagyon tetszett ez a megoldás.



Az egyszerű felépítést és a fekete színt a manapság már ebben az árkategóriában elvárható RGB világítás teszi izgalmassá, méghozzá a piacot elnézve kiemelkedően. Ennek vélhetően két oka van és az eredmény tényleg elképesztő. Az egyik ok a billentyűzet szerkezetéből, kialakításából fakad, hiszen a gombom mintha lebegnének az alapon. Ezt a slim dizájnnak köszönhetjük első sorban és az elmúlt 1 évben azért láttunk már hasonló megoldásokat más gyártóktól, de igazából talán idén jön majd meg ennek a felépítésnek az áttörése. A másik ok pedig vélhetően a minőségi LED-ek használata, mely szintén fontos egyfelől a fényerő és a színek miatt, másfelől pedig a megbízhatóság és a hosszú távú működés miatt.

A "slim dizájn" azonban nem merül ki annyiban, hogy a megszokottaknál alacsonyabb az alap, hiszen ezen a ponton érkeztünk el a Tesoro Gram Spectrum RGB különlegességéhez. Ezt is két részből rakta össze a gyártó, hiszen egyfelől kifejlesztettek egy különleges kapcsolót, másfelől pedig egy alacsony-profilú műanyag "kupakot". A kapcsolót Tesoro Agile Switch-nek hívják, a gyártó célja pedig az volt, hogy a mechanikus érzés és minőség megtartása mellett egy gyorsabb, alacsonyabb-profilú és könnyebb kapcsolót fejlesszen ki. Nos, ez sikerült is nekik, hiszen a mechanikus érzés és minőség abszolút megvan, a kapcsolók megtett útja rövidebb az átlagos értékekhez képest és hamarabb is érzékeli a felhasználó nyomását. Ezzel a gyártó szerint az átlagos, 11,5mm-es méretet sikerült 6,5mm-re csökkenteni, ami azért tényleg szép teljesítmény.



A legjobb az egészben pedig tényleg az, hogy ez nem csak papíron van meg. Elég volt csak pár sort gépelni a billentyűzettel, rögtön érződött a különbség. A mechanikus visszacsatolás megvan, a gyorsaság és a pontosság pedig vitathatatlan. Ez egyértelműen egy jó irány a gyártó részéről és vélhetően idén jó néhány riválisuk is bemutat majd hasonlót. Persze az alapvető technológiai megoldásokat sem hagyhatjuk ki a sorból, vagyis egyszerre 6 gombot tud érzékelni és feldolgozni, beépített memóriával rendelkezik a profilokhoz és a gombok világítását, valamint funkcióját teljesen személyre lehet szabni. A kábele lecsatolható és megerősített, a szoftver használata pedig igen egyszerű. A magyar nyelvet pedig majdnem elfelejtettük, hiszen a Tesoro esetében már megszokott, hogy a gyártó a legtöbb riválisával ellentétben ügyel a magyar felhasználók kényelmére és igényeire, így tesztalanyunk is teljes magyar kiosztást kapott.



Tesoro Gram Spectrum RGB nagyjából 30 000 Ft-ba kerül és a fekete mellett fehér változatot is készített belőle a gyártó, amire mi nagyon kíváncsiak vagyunk, hiszen gyönyörűnek tűnik a képeken és ezt a világítást látva nem sok kétségünk van afelől, hogy élőben is az lesz. Az árazással tehát a felsőkategória alján helyezkedik el, kétszer ennyiért is kínálnak riválisok billentyűzetet, mely igazából többet nem nagyon tud nyújtani, sőt innovációban még kevesebbet is. Ennyiért egy kiváló választást ismertünk meg a termékben, eddig egyértelműen a kedvenc Tesoro termékünkről van szó.

Gyártói oldal: Tesoro.hu