powered by www.bluechip.hu

Silicon Power Blast Plug BP51 és BP61 Bemutató

by Péter
2018. February 26. 10:51
Címkék: siliconpower, bp61,
Manapság a legtöbben már az okostelefonjukat használják zenehallgatásra, legyen szó munkáról, utazásról vagy éppen edzésről. Az online szolgáltatások és a növekvő belső tárhelyek segítségével szinte végtelen kínálatot kapunk, így kedvünk szerint válogathatunk a stílusok között minden szituációban. Eddig ehhez elég volt az okostelefonnak a zsebünkben lapulnia, illetve kedvenc, 3,5mm-es jack-csatlakozós fül/fejhallgatónknak kellett még rendelkezésre állnia.


Egy ideje azonban sokak számára egyáltalán nem szimpatikus trend kezdett elterjedni az okostelefonok piacán, a gyártók többsége ugyanis kezdi elhagyni a szokásos jack-csatlakozás a felsőkategóriás készülékeiből. Ezért sokan az Apple-t okolják, de tény, hogy más nagy nevek is előszeretettel követik az amerikai óriás ezen lépését, aminek állítólag az újabb technológiáknak szükséges helyet spórolják meg leginkább, de van azért egy üzleti oldala is a dolognak, amire az Apple remekül rávilágított. Sokan ugyanis nem bajlódnak a mellékelt átalakítókkal, inkább vezeték nélküli fülest vásárolnak, melyek minősége és funkcionalitása igencsak sokat javult az elmúlt években.

Persze nem kell mindent az Apple mércéjével mérni, hiszen ők iszonyatosan drága vezeték nélküli kiegészítőket készítettek a mobiljaikhoz, melyek ugyan szinte teljes mértékben kiváltják a hagyományos társaikat, sőt, sokszor még jobbak is, de árban azért a piac felső részén csücsülnek. Arról nem is beszélve, hogy az androidos mezőnyben már messze nem ilyen egyszerű a helyzet, óriási a kínálat és igazából elég univerzális a piac. A kényszer mellett pedig továbbra is ott van a vezeték nélküliség "határtalan" kényelme, mely például sportoláskor jöhet nagyon jól.


Nemrég két igen baráti áron kapható vezeték nélküli headset járt nálunk, melyeket a Silicon Power készített, akik főként az SSD meghajtóikról, illetve különféle tárhelyes, mobilos kiegészítőikről híresek. A vállalat azonban úgy gondolta, hogy hozzá tud tenni ehhez a piachoz és azt kell mondjuk, hogy rögtön a helyes úton indultak el.

A Silicon Power Blast Plug BP51 és BP61 ugyanis nem az átlagos, sokak által megfizethető vezeték nélküli headsetek táborát erősíti, hiszen a gyártó szeretett volna némi extrával okot adni arra, hogy egyfelől miért az ő termékét válasszuk, másfelől pedig arra, hogy miért is válasszunk vezeték nélküli headsetet. A két modell nagyon sok mindenben megegyezik, ami jelen esetben nagy pozitívum.

A tényleges bemutatót kezdjük is a kényelemmel, ami egy headset kapcsán az egyik legfontosabb pont kell hogy legyen. Mindkét modellre igaz, hogy mindössze 13 grammos súlyt szabadítanak ránk, vagyis szinte alig vesszük észre, hogy rajtunk vannak. Ez abszolút pehelysúly, hosszú konferenciahívásoknál, nyakban hordáskor és edzés közben sem zavaró. A súly mellett a kialakítás határozza meg leginkább a kényelmet és ebben tér el igazán a két modell.

A BP51 leginkább a sportoláshoz kifejlesztett megoldásokhoz hasonlít, vagyis "Back of the Neck" stílusban készült, így a hátulról érdemes elindítani és a fülre akasztható kialakításánál fogva rendkívül stabil végeredményt kapunk. A kialakítás a célnak tökéletesen megfelel, elsőre ugyanis kissé furcsa volt, de vélhetően csak azért, mert mi a hagyományos megoldásokhoz voltunk szokva. Az vitathatatlan, hogy rendkívül stabil, soha nem kellett attól tartani, hogy kiesik a fülünkből, még futásnál sem.
A BP61 ezzel ellentétben már egy hagyományos kialakítással rendelkező modell, mely kapcsán a kényelemre és a stabilitásra szintén nem volt panaszunk, de nem is kérdés, hogy az edzéshez társat keresők számára melyik modell ajánlott. A BP61 tehát inkább a hétköznapok során, munkába menet, utazás vagy vezetés közben lehet ilyen szempontból hű társ és ezt a gyártó is így gondolhatja, hiszen ez a modell kapott vezérlőpanelt a kábelen. A letisztult és egyáltalán nem zavaró méretű panelen egy LED állapotjelző mellett megtaláljuk a hangerő állításához, a számok léptetéséhez, megállításához valamint a hívások fogadásához szükséges gombokat, míg a hátulján helyezkedik el a mikrofon és a töltéshez szükséges USB csatlakozás is itt kapott helyet.

A BP51 esetében a kábelen nem találunk semmit, hiszen amúgy is a tarkónkon lenne, így hiába is lenne ott vezérlő. Viszont a fejlesztők nem szerettek volna lemondani a mobil nélküli vezérlésről, így a jobb oldalon helyezték el a töltőt, a LED állapotjelzőt és a három gombot, melyekkel a BP61-hez hasonló folyamatokat tudunk vezérelni. Az tény, hogy a vezetéken elhelyezett vezérlő kényelmesebb és jobban kézre áll, de a BP51 esetében is hamar ráéreztünk a hangerő állítására és a számok léptetésére. A vezeték nélküli megoldások esetében nagy kérdés az üzemidő is, hiszen töltés közben nem tudjuk őket használni. Nos, ebben a BP61 jobban áll, hiszen 1 óra töltéssel 8 óra zenelejátszást és 220 óra készenléti időt kapunk, míg a BP51 esetében 2 óra töltéssel kapunk 6 óra zenelejátszást és 160 óra készenléti időt.



A külső, a felépítés és az alapvető funkciók után jöjjön a technológiai elemzés, mely egy Bluetooth füles esetében ugyan nem tartogat óriási kihívásokat, de a Silicon Power azért itt is megadta a módját. Mindkét modell 10mm-es hangszórókkal rendelkezik, a zene pedig Bluetooth 4.1-es technológián keresztül tud a készülékünkről a fülünkbe jutni, mely kapcsán egyébként a jobb minőséggel kecsegtető aptX szabvány is támogatott. A technológiák kapcsán fontos még megemlíteni a CVC (Clear Voice Capture) 6.0 támogatását, mely kapcsán a gyártó azt ígéri, hogy mindkét modellje segít minimalizálni a külső zajokat. Említettük azt is, hogy a gyártónál fontos volt az aktív életmód támogatása, mely mindkét modell esetében az IP64-es vízállóságban testesedik ki, vagyis az izzadtság egyáltalán nem tesz kárt a termékben, se a hangminőségben, sem pedig a borításban és külsőben, hiszen utóbbi extra védelmet kapott pont az aktív életmód miatt.

Persze nem mehetünk el külön blokk nélkül a hangzás minősége mellett, hiszen mégiscsak a termékek egyik legfontosabb pontjáról van szó. Először helyezzük kontextusba a termékeket. A legtöbb mobilhoz jár vezetékes füles a csomagban, melyek minősége a mai napig egészen csapnivaló, pár nagyobb gyártó kezdte el nemrég partnerségre alapozva jobb megoldásokkal felszerelni a prémium okostelefonjait, melyek mellé már tényleg egészen jó fülesek járnak, persze akkor, ha nem hiányzik a 3,5mm-es jack-csatlakozás. Aki tehát eleve egy minimális szintet meg akar ütni a mobiljával, az leginkább 10 000 Ft körül kezdhet nézelődni, annyiért már korrekt kis fülhallgatókat kapunk, sokszor headset funkció nélkül.



A vezeték nélküli piacon pedig a nagyon olcsó, direkt hívásokra, autós használatra kiélezett megoldásokon kívül sok öröm nem ér minket az említett árkategóriában, vagyis pontosítanánk, hiszen eddig nem ért minket. A hivatalos hazai forgalmazónál, 1 év garanciával ugyanis a Silicon Power Blast Plug BP51 és a Silicon Power Blast Plug BP61 is befért a bűvös 10 000 Ft alá, amiért cserébe teljesen vállalható hangminőséget kapunk. A tesztünk során egy náluk nem sokkal drágább Sennheiser fülhallgatóval és egy nagyjából háromszor ennyibe kerülő vezeték nélküli Razer headsettel mértük össze őket. A Razer basszusban jóval erősebb volt és hangerőben is felülmúlta a BP széria két tagját, de háromszor egészen biztosan nem volt jobb. A Sennheiser a tisztaságban múlta leginkább felül őket, de mindkét összehasonlítás után nyugodtan tértünk vissza a Silicon Power termékeihez, hiszen a Sennheiser-hez képest megkaptuk a vezeték nélküliség szabadságát és a headset funkciót, míg a Razer-hez képest az iszonyatosan magas árkülönbözetet nem értettük.

Végezetül nem maradt más hátra, mint az összegzés. Mivel két igen egyszerű terméket teszteltünk, ezért nem is húznánk ezzel az időt. A Silicon Power BP51 kiváló választás lehet azok számára, akik kifejezetten edzéshez keresnek egy megfizethető társat, a BP61 pedig leginkább azok számára ajánlott, akik a hétköznapokban is szeretnének egy korrekt vezeték nélküli headsetet használni és olykor edzésre vagy futáshoz is levinnék. Mivel hasonló árban vannak, így talán a BP61 az ajánlottabb, legalábbis a mi életstílusunkhoz és felhasználási célunkhoz ez a modell tűnt jobbnak, illetve a vezetéken elhelyezett vezérlő és a hosszabb üzemidő is mellette szól.

EZEK IS ÉRDEKESEK LEHETNEK SZÁMODRA

  • Csatlakozó Bluetooth
  • Mikrofonos fejhallgató Igen
5 290 Ft
Nettó: 4 165 Ft