powered by www.bluechip.hu

Gamdias Hephauestus P1 Teszt

by Gergő
2018. February 26. 15:54
Címkék: fejhallgató, headset, p1
Kézbe kapva a Gamdias Hephauestus P1-et hirtelen összetévesztettem a narancs-fekete-fehér színkombinációban pompázó dobozt egy másik, nevesebb perifériákat gyártó cég termékével. Majd elöntött a kezelhetetlen bűntudat, hogy nem tudtam hova tenni a meglátott márkát, de kezdeti szégyenemből kihúzott a felismerés, hogy kollégáim sem. Vagy legalább együtt süllyedhettünk a mocsárba.


A taiwani Gamdias mint márka 2013 óta van jelen a piacon, nevét a GAM (Gaming Art in Motion) és a latin DIAS (isten) szócskákból eredeztetik, és perifériáik neveiket jellemzően görög istenekről kapják. Egészen magabiztos hozzáállás, lássuk hát mit kapunk a kovácsmesterség istenétől.

Maga a doboz a fejhallgatón kívül csak egy QR kódot tartalmaz (azt is a külsején), ahol az online leírást érhetjük el. Ez rám jellemző lusta húzás, kicsit csalódást keltő, de még elviselhető felismerés, persze manapság már felesleges szinte bármi mást mellékelni a dobozban, szóval megbocsájtjuk a gyártónak.




Tulajdonságait tekintve a Hephaestus P1 egész széles spektrumán szólal meg a hallható és nem hallható frekvenciáknak, egészen 20Hz-től 20KHz-ig engedi át a hanghullámokat a jelenleg legerősebb permanens mágnesből (neodímium-vas-bór – NdFeB) készült meghajtó, mindezt teszi hozzávetőlegesen 119dB érzékenységgel.

Csatlakozhatóságát tekintve aranyozott USB-t találunk az 1.8 méteres kábel végén, ami sajnálatos módon azt jelenti, hogy csak számítógéppel használhatjuk a fejhallgatót, így avanzsálván igazi Gamer perifériává. Ha már a kábelnél tartunk, muszáj megjegyeznem, hogy a fonott kábel 1/3-ánál található hangerőszabályzó / mikrofon aktiváló távvezérlő dolog már-már akkora, mint egy kis méretű egér, mely mondanom sem kell, igen zavaró tud lenni, és kényelmetlen, mivel az asztalon nem marad meg a jószág, viszont elég nehézzé teszi a kábelt, ha lóg, így igazából jó megoldás nem igazán van az elhelyezésére. Ezért kap a Hepha egy fekete pontot.





Viszont pirospont jár az anyaghasználatért, nem ejtve foltot a kovácsmesterek hírnevén, a Hephaestus fejpántja fémből készült és vastagon párnázott, a fülpárnák hihetetlen kényelmesek és hosszú, több órás használat után sem lapították visszafordíthatatlanul el a szokásosnál nagyobb füleimet. Bal oldalon található a körkarakterisztikás mikrofon, mely könnyedén állítható és meglepően jó minőségű hangot vételez fel. Természetesen nem maradhat el az RGB világítás sem, melyen a HERA nevű szoftverrel lehet színeket és effekteket állítani kényünk kedvünkre... na de a HERA szoftverről még később beszélünk.




A fejhallgató talán egyik legcsábítóbb jellemezője, hogy vibrációs motorral és szellőzőnyílással is rendelkezik, melynek köszönhetően olyan érzésünk van, mintha egy hatalmas subwoofer működne alattunk. Meglepően rá lehet szokni az ilyen módú zenehallgatásra, és igazából be kell, hogy valljam, hogy a Hephaestus P1 rendkívül jól szól. Nem számítottam ilyen gazdag mélyekre és tiszta magasokra, bár az igazsághoz hozzá tartozik, hogy erősen színezett a hangja a kicsikének, bizony úgy szól, ahogy a fülünk szereti. Őszintén szólva jó darabig nem is vetettem be a Hephaestust játékok alatt, ugyanis annyira jól esett rajta zenét hallgatni. Persze, nem bántam meg, amint beleástam magam valamilyen kalandba, hiszen a fejes helytállt, volt szó akár FPSről, RPG-ről vagy TPS-ről. A másik csábító jellemzőjét viszont, nevezetesen a virtuális 7.1 hangzást valahogy nem sikerült rendes működésre bírnom, ugyanis – és itt akkor elérkeztünk újra a szoftverhez – a HERA nevű alkalmazás feltehetően egy bugnak köszönhetően nem engedi rendesen beállítani a 7.1 hatást, legalábbis az én rendszeremen, így erről sajnos érdemben nem fogok tudni nyilatkozni. Itt tudunk még egyébként 3D effektet és mindenféle tereket virtualizálni a szoftveren belül, ezek gond nélkül működtek már. Tegyük hozzá, maga az egész szoftver kicsit amatőrnek és félkésznek hat, szóval ezen a területen javulást várunk a Gamdiastól, amit reméljük, hamar meg is kapunk egy újabb update formájában.




Összességében a Hephaestus P1 igazán meglepően jó hangzás nyújt még egy kvázi audiofilnek is, és bár 25-28 ezer forint közötti ára már nem teljesen mondható pénztárcabarátnak, ezt szerencsére kompenzálja a kiváló meghajtó és a valóban kényelmes fülpárnák és fejpánt. Ha a szoftveres oldalról összeszedi magát a Gamdias, akkor egy igazán pofás kis pakkot kaphatunk a gyártótól.

Szerző: Dózsa Tamás