powered by www.bluechip.hu

Gamdias Hermes P3 teszt

by Gergő
2018. February 28. 11:22
Címkék: billentyűzet
A Gamdias név már ismerősen csenghet azoknak, akik olvasták az előző tesztünket a Hephaestos P1-ről. Üdvözölhetjük köreinkben a legújabb görög istent, Hermes-t, belőle is a P3-as revíziót, és aki eddig még nem jött volna rá, egy új mechanikus billentyűzetről szól a ma esti eposzunk.


A Hermes szintén egy ízléses fekete-narancs-fehér színkombinációkkal ellátott dobozban tárja magát a szemünk elé, teszi ezt nagyjából 43-45 ezer forint ellenében, amely már finoman az felsőkategóriába sorolja a mechanikus billentyűzetek körében.. már ami az árat illeti. Kibontva nem sokat kapunk magán a billentyűzeten kívül. Konkrétan egy keykap kiszedőn kívűl semmit. De ezt már talán megszokhattuk, így lassan nyugodt szívvel írhatom, hogy „ez így van jól”, de egyelőre még nem tartok ott.


Egye fene, maga a klavi nagyon csinosan néz ki már első ránézésre is, kézre vételezve nem sokat nyom a latba, konkrétan 1.56 kg-ot, ami, lévén főként műanyag matériáról beszélünk, könnyűnek mondható, viszont minőséginek már nem annyira. Bár nem próbáltam, de könnyedén hajlítható(nak tűnik) a billentyűzet teste, így hiába a fém fedlap, az anyaghasználat még így is hagy némi rossz szájízt maga után, félek nem a legstrapabíróbb a Hermes P3.. pedig ekkora áron jobbat érdemelne szegény. Asztalomra helyezve feltűnik, hogy kivételesen nem fonott kábelt kapunk, ami bár jelenthetne jót is, jelen esetben leginkább olcsó megoldású 1,5 méteres TPE vezeték hivalkodik ki a billentyűzetünkből, mely – előzőleg tesztelt Tesoro billentyűzetünkkel szemben – semmiképp sem macskarágásbiztos.

Aranyozott univerzális soros busz csatlakozónkat midőn az annak szánt foglalatba helyezzük, felragyog a Hermes a szívárvány 16.8 millió színében, így válván méltó istenek hírnökévé. Ezeket a gyönyörű, színekben pompázó billentyűket mielőtt lenyomnánk, vizsgáljuk meg kicsit magukat a keycapeket, ugyanis tapintásuk finom, puha, kettős fröccsöntéses műanyag, mely ujjbegyeket gyönyörködtető érintésérzetet kelt, legyen szó bármilyen hosszú gépelési menetről.


Ha már gépelésnél tartunk, ejtsünk szót a klavi legfontosabb tulajdonságáról, a kapcsolókról. Kibontás után bár szinte gondolatban könyörögtem, hogy kék kapcsolókat kapjak, de sosem gondoltam volna, hogy meg is adatik. A Hermes P3 a Gamdias saját gyártású, vagyis pontosabban „Gamdias certified” alacsony profilú kék switcheket kapott, melyek bizony semmilyen takarást nem kaptak az aluminium fedlapról, így alulról is gyönyörködhetünk az RGB Ledes kapcsolókon, és készítsük fel a mellettünk dolgozókat / élőket, hogy bizony innentől minden legépelt szó vagy parancs fájni fog.. zene füleimnek.


Az utánozhatatlan kattanást megkapjuk a Hermes P3-tól is, és azt kell mondjam, hogy egészen stabilak a billentyűk és a kapcsolók is jó minőségűnek mondhatóak. A gyártó állítása szerinti 50 millió leütésnél manapság azért már hallunk jobbat is, de nem valószínű, hogy számolni kellene a napokat, amíg az az 50 millió eltelik. Természetesen N-Key rollovert is kapunk a pénzünkért, mely lényegében annyit tesz, hogy a hardver minden egyes leütést külön regisztrál, így egymástól függetlenül bármennyi billentyűbevitelt pontosan fel tud dolgozni. Le is zárhatjuk a klaviaturát, valamint OTF makró felvételezési lehetőséget is kapunk, így egy percre sem kell kilépnünk egyetlen fontos meccsből sem, és az 1000hz-es polling ráta (vagyis a másodpercenkénti 1000x helyzetjelentés a számítógépnek) valamint a 32bit-es ARM Cortex processzor gondoskodik a lagmentességről. 


Ezen kívül 72kb beépített memóriát is kapunk a makróknak, melyeket a HERA szoftver segítségével kelthetünk életre. A szoftver jelen esetben is, mint a Hephaestus-nál, elég kezdőlegesnek tűnik, nem győzöm hangsúlyozni, mennyire elférne egy kis fésülés magára a kódra és a GUI-nak sem ártana egy kis fazonírozás. Mindemellett kapunk 2 programozható gombot, 6 multimédia vezérlő billentyűt és természetesen személyre szabható RGB világítási módokat – melyek a szoftveren kívül is állíthatóan, magán a billentyűzeten - , felcserélhetjük a WASD és a nyíl gombokat, szóval kapunk bizony opciókat a gyártótól, nincs okunk panaszra.


Summa summarum, a Gamdias remek terméket rakott le az asztal(om)ra, a Hermes P3-mal komoly kis versenytársat kapunk az alacsony profilú mechanikus billentyűzetek között, ha nem figyeljük az árát. Ellenben az összeg, amit fizetnünk kell érte azért megkövetelne egy valamivel komolyabb anyaghasználatot, igaz kapcsolóik remekül végzik a dolgukat és csodás érzés játék és gépelés rajta egyaránt. Viszont így a második termékük tesztelése után kicsit olyan érzésem van, mintha egyelőre ok nélkül próbálna a Gamdias árban a felsőkategóriába betörni. Mindenesetre egy erősebb szoftver és jelen esetben egy masszívabb, komolyabb megjelenés hiányzik a Hermes-nek ahhoz, hogy nekem bizonyítsa, hogy megérdemli az árcéduláját.

Szerző: Dózsa Tamás