powered by www.bluechip.hu

Frantics Teszt

by Gergő
2018. March 19. 12:50
Címkék: , sony, ps4, playstation
A Sony nem olyan régen elkezdte bevonni az okostelefonokat is a PlayStation játékélménybe, olyan szociális parti játékok segítségével, amihez kettő, négy és néha akár több ember szükségeltetik. A megszokott kontroller helyett pedig a telefonnal végezzük el az irányítást. És ami itt abszolút jó pont, hogy ezen játékok nagy része magyar felirattal és szinkronnal van ellátva.

frantics review banner

Aki játszott a Hidden Agenda-val, vagy a Knovledge Is Power-rel, az már ismeri a dörgést. És nem rég landolt a Frantics kínálatba, ami ismét egy remekül sikeredett játék, ami elé kötelező beülni a haverokkal vagy a családdal.

A Frantics egyedi kinézettel rendelkezik, amit ritkán látni játékokban. A modellek és az egész környezet úgy nézni ki, mintha gyurmából készültek volna. A karakterek pedig egyszerűen zseniálisak. Kissé úgy néznek ki, mintha szellemileg visszamaradottak lennének, de baromira cukik. Nagyon szerethetőek és rengeteg vicces pillanattal örvendeztetnek meg minket. A kis állatkák képesek meghalni, például akkor, amikor leesnek valahonnan és földet érnek, ráadásul a jelenet elég komikusra sikeredett:  a figura egy gyurma pacaként szétfolyva ér véget.


frantics review

A játék nagyon jól optimalizált és röccenésmnetes, vagyis nem akadozik. A telefonos alkalmazásra sem lehet panasz. Legtöbb iOS készüléken működni fog, Android esetében legalább 4.4 operációs rendszerre lesz szükségünk. Remekül átlátható és jól néz ki az app.

frantics review

frantics review

Na de mi is ez a játék? A történet esetében ne gondoljunk 12 órás játékmenetre. Csak annyit kapunk, amivel megtanuljuk a kezelést. Nem a történet lesz a lényeg, hanem hogy barátaiddal jól szórakozzatok és ebben pedig rengeteg különböző minijáték sorozat áll rendelkezésre. Kapunk egy játékmestert is egy róka képében, aki úgy néz ki, mint egy angol nemes, aki kellő flegmasággal és eleganciával osztja nekünk a beszólásokat is.

frantics review

frantics review

Miután telepítettük telefonunkra az app-ot, és csatlakozunk a játékhoz, kapunk egy átlátható kis használati útmutatót, hogy mi merre található, hogy működik az irányítás stb. Aztán pedig egy szelfit kell készítenünk magunkról, és mindenkihez véletlenszerűen hozzárendelődik egy állatka. Persze az állatkát bármikor megváltoztathatjuk.

Az előkészületek után indulhat is a játék. A képlet egyszerű: Le kell győzni a haverokat. Egy játék három minijátékból áll, egy minijáték pedig három körből. A kör győztese kap egy koronát, ami a fináléban életpontra változik át, így akinek a legtöbb koronája van az több élettel indítja a végjátékot, ergo nagyobb az esélye a győzelemre.

frantics review

frantics review

Elmaradhatatlan a power up-ok használata, amivel a cimbik helyzetét megkeseríthetjük, mint például a fagyasztással vagy a bombával és még sok más kütyü használatával.

Ja és érméket is gyűjtögethetünk, amikkel majd licitálhatunk különböző power-up-okra.

Na de térjünk vissza a róka komához. Mint említettük, ő a játékmester és néha felhív minket – igen, megszólal a telefon, hogy róka barátunk hív – és miután felvettük, magyarul szól bele. Ilyenkor felajánl nekünk egy titkos, de annál sunyibb küldetést. Ilyen küldetés alkalmával lehetőségünk van kiszúrni egyik vetélytársunkkal, mint például, ha nem hagyjuk nyerni, vagy pontot szerezni ellenfelünket, akkor mi kapunk koronát, vagy megkapjuk az ő koronáját. A lehetőségek tárháza vár egy ilyen misszió során, és akár úgy is kihozhatjuk, hogy mi is és vetélytársunk is jól járjon.

frantics review

frantics review

Néhány példa a minijátékokra:

Chair Riot: Irodai székeken ülve kell kilőnünk magunkat úgy, hogy minél közelebb kerüljünk egy céltábla középpontjához. A játék kezdete előtt csapdákat rejthetünk el, hogy megakadályozzuk ellenfeleinket, hogy cél közelébe kerüljenek.

Jet Pack Nut Job: Jat Pack-kel a hátunkon kell teljesítenünk egy adott pályát és lehetőleg elsőként célba érni. Alkalmazhatjuk a pályán található csapdákat, hogy a mögöttünk lévőket lelassítsuk. Aki nagyon lemarad, az meghal. Ennek ellenére visszatér a játékba, viszont életet veszít.

Parachuchu: Ejtőernyőzés. Nincs más dolgunk, mint szabadesésben zuhanni és elsőként földet érni. Az ejtőernyőt időben kell kinyitni, mert különben szétlapulunk és vesztettük a kört.

Ez csak pár példa a rengeteg minijáték közül, ezen kívül még vagy ezer lehetőség vár ránk.


A Frantics azt nyújtja, amit kell. Jól néz ki, cuki és humoros. Egy kötelező darab, ami kiváló baráti és családi összejövetelek alkalmával. Remek szórakozás nyújt, és ami kiemelendő, hogy magyar nyelvű a szoftver, mint a Hidden Agenda esetében is. Ezért plusz pont jár a SONY-nak, hogy kis hazánk nyelvezetével egyre több játék jelenik meg.

További infokért látogass el a hivatalos oldalra: FRANTICS

frantics rate